Bármily meglepő így 6 év után, ez az első póréhagymás recept a blogon. Viszont quiche-ből bőven lehet válogatni, ez is mutatja, hogy ez a sós pite a kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat. (Tudjátok, jobb oldali sáv, címkefelhő, tematikus kereső.)
Hozzávalók, 25cm-es kivehető aljú piteformához
A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
100g hideg vaj
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál só
1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez
350g barna csiperke
1 póréhagyma (280g)
2 gerezd fokhagyma
kevés olaj
80g ementáli
125g mozzarella
A royalhoz
3 tojás
200ml habtejszín
frissen őrölt bors, só
3 tojás
200ml habtejszín
frissen őrölt bors, só
Elkészítettem a tésztát. A vajat elmorzsoltam a lisztekkel,
legpraktikusabb ezt késes aprítóval tenni. Tábla tettem és a
tészta többi komponensét hozzáadva összegyúrtam. Dolgozzunk gyorsan,
hogy a kezünk melegét a tészta ne vegye át. Lapos korongot formáztam,
lisztezett tányéron hűtőbe tettem és 30 percig pihentettem.
Míg a tészta pihent, a gombát és a pórét felszeleteltem. Felforrósítottam egy serpenyőt, és megpirítottam a gombát. A cél, hogy elveszítse a nedvességtartalmát. Egy tálba tettem. A serpenyőbe kevés olajat öntöttem, megfonnyasztottam rajta a pórét, rázúztam a fokhagymát, végül beleforgattam a gombát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd a tésztát lisztezett
nyújtótáblán kinyújtottam és kibéleltem vele a formát. Villával
megszurkáltam. Sütőpapírt terítettem bele, ráöntöttem a vakon sütéshez
használt rizsemet és 20 percig sütöttem úgy, hogy amikor a széle már
kezdett szilárdulni, kivettem belőle a rizst. A sütési idő irányadó,
sütőfüggő. Fontos, hogy a tészta süljön meg, mert nedves
töltelék fog belekerülni!
Lereszeltem az ementálit, összeállítottam a royalt. A tojásokat simára kevertem a tejszínnel, sóztam, borsoztam.
A kihűlt gombás, póréhagymás keverékbe beleforgattam a sajtot, és ráterítettem az elősütött tésztára. Ráöntöttem a royalt, végül rámorzsoltam a mozzarellát. Sütőbe tettem és 45 perc alatt megsütöttem.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése