2014. augusztus 27., szerda

Kiflik lisztkeveréből, fázisfotókkal

Ki nem csapott a homlokára hazaérve: "Te jó ég, a kenyér!" Tegnap velem is ez történt, megfeledkeztem a szokásos kenyerünk előző napi előkészületiről, így egy vészmegoldáshoz folyamodtam. Előre bevert lisztkeverékből sütöttem kifliket, amiket sikerült langyosan, ropogósan a vacsoraasztalra tennem.


Hozzávalók
500 g Vitalbrot teljes kiőrlésű kenyérliszt (fellelhető Aldiban)
300 ml víz
2 evőkanál olíva olaj
15 g friss élesztő

A kérdés jogos, miért kell egy ilyen lisztkeverékbe plusz élesztő? Mert sokkal levegősebb lesz így a kiflink, kenyerünk.


A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe tettem és összegyúrtam. Ha lágy lenne, pici lisztet lehet hozzá tenni, az egyébként használt teljes kiőrlésű lisztünkből. Kelesztőtálba tettem és hagytam a duplájára kelni. Enyhén lisztezett deszkára borítottam és 10 egyenlő részre vágtam. Kigömbölyítettem, majd 10 perc pihentetés után csepp alakot formáztam a tésztából. Amit a tenyeremmel kicsit szétlapítottam.


Majd a formát tartva kinyújtottam.


 A szélesebbik felétől feltekertem, és papíros sütőlemezre helyeztem. Ha igazán szép kifliket szeretnénk, ügyeljünk rá, hogy a keskeny csücsök a kifli aljára kerüljön, a tekerések befelé és következetesen egy irányba nézzenek. Úgy pakoljuk őket, hogy legyen helyük kelni, sülni, ne érjenek össze.



A megformázott kifliket duplájára kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra, és a szokásos edényben forróvizet tettem be a sütő aljába. A megkelt kifliket lespricceltem vízzel és a forró, gőzös sütőbe tettem. 10-12 perc után a hőt visszavettem 200 fokra, és amikor kialakult a kiflik külső kérge, kivettem a vízgőzös edényt. Az én sütőmben az össz. sütési idő 30 perc. 


2014. augusztus 26., kedd

Bulguros húsgolyók

Az IR diétával új alapanyagok kerültek a konyhámba. Ezek egyike a bulgur, amit annyira megszerettünk, hogy minden téren felváltotta nálunk a rizst. Nem csak köretnek használom, hanem töltött, rakott fogásokba is. Így ehhez az egytálételhez is, amely bevett családi szófordulattal élve remek "kétnapos" ebéd.


Hozzávalók:
500 g darált sertéshús
1 tojás

bors
1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
1 nagy fej vöröshagyma
2 paradicsom
2 lecsó paprika
2 csapott teáskanál piros paprika
150 g zöldborsó
olaj vagy az általunk használt zsiradék
250 g bulgur

A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon megfonnyasztom, hozzáteszem a paprikát, picit összesütöm, majd beledobom a cikkekre vágott paradicsomot, borsót, ráteszem a pirospaprikát, majd kb. 3 dl vízzel felöntöm, sózom. A darált húst összekeverem a tojással, zúzott fokhagymával, sózom, borsozom. Kis gombócokat formázok és a forrásban lévő alapba teszem. 30 percig főzöm, majd a hozzáadom a megmosott bulgurt és annyi vizet, amit a bulgur főzés közben felvesz. Kis lángon főzöm míg a bulgur meg nem puhul, ha szükséges, a vizet pótolom és tálalásig lefedve hagyom.
Készíthető barna vagy fehér rizzsel is. Ez esetben a rizst előfőzve érdemes a pörkölthöz adni.

2014. augusztus 22., péntek

Skandináv ropogós kenyér


Az e heti Nők Lapjában találtam egy rozsos knekkebrod receptet, amit átalakítottam az itthon fellelhető hozzávalókból. Az eredmény meglepően ropogós rágcsálni való, akár önmagában, akár sajttal, gyümölccsel ideális kis étkezésre. És egy jó skandináv krimit se felejtsünk el mellécsomagolni!


Hozzávalók
100g durum liszt
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
50 g tönköly korpa
1 csapott teáskanál só
30 g vaj
6 g friss élesztő
125 ml víz
1 evőkanál enyhén pirított szezámmag
1 evőkanál lenmagpehely
1 evőkanál szemes mák

Az összes hozzávalót belemértem a kenyérsütő gép üstjébe és egynemű tésztává gyúrtam. (A lisztektől függően változhat a szükséges víz mennyisége.) Kivettem a gépből és kigömbölyítettem, majd 15 percig állni hagytam. Lisztezett nyújtótáblán 2 mm vastagra nyújtottam, korongokat szúrtam, amelyeket villával megszurkáltam. Papíros sütőlemezre tettem a kis kenyérkéket, majd 230 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütöttem őket.




2014. augusztus 19., kedd

Mandulás keksz

Egy régi, iskolai klasszikust, a barna linzert vettem elő, és alakítottam át kicsit, hogy nyerjünk vele egy új ízt, no meg egy remek kávésüteményt.

  

Hozzávalók
200 g liszt (100 g őrölt zabpehely, 50 g Graham liszt, 50 g durum liszt)
100 g puha vaj
50 g őrölt nyírfacukor (ebből 20 g házi vaníliás)
40 g finomra darált mandula
40 g durvára vágott mandula
1 teáskanál mandula aroma
1 tojás
fél mokkáskanál sütőpor
fél mokkáskanál szódabikarbóna

A vajat a liszttel, sütőporral, szódabikarbónával elmorzsoltam, hozzáadtam a cukrokat, tojást, mandulát és az aromát, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam. A tésztát két részre osztottam és rudakat formáztam belőle, folpackba csavartam és mélyhűtőbe tettem. 

  

Két óra múlva, az átfagyott a rudakat 2-3 mm vastag korongokra szeleteltem, papíros sütőlemezre tettem és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. 


 Tipp, házi vaníliás cukor készítéshez: 50 g nyírfacukrot finomra darálok, hozzákeverem 1 rúd vanília kikapart magjait és a magházzal együtt jól záródó üvegbe teszem.

2014. augusztus 18., hétfő

Zöldséges házi felvágott

Pár hónapja a Facebookon találtam ezt a házi felvágott receptet. Apró módosításokkal többször elkészítettem már fokhagymásan, majoránnásan. Ma készült először zöldségekkel. Ajánlom mindenkinek, aki kis időráfordítással finom, adalékmentes felvágottat szeretne készíteni.


Hozzávalók:
400 g csirkemellfilé
50 g húsos kolozsvári szalonna
180 ml állati tejszín
2 tojás fehérje
1 evőkanál (durum) liszt
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
50 g nyers zöldborsó
50 g nyers sárgarépa
50 g kápia paprika
50 g főtt kukorica

A csirkemellet, kolozsvári szalonnát ledarálom, hozzákeverem a zúzott fokhagymát, tejszínt, tojásfehérjét, sózom, borsozom. A sárgarépát, paprikát megtisztítom, felkockázom akkorára, hogy a mérete hasonló legyen, mint a borsóé, kukoricáé. A zöldségeket belekeverem a húspépbe.


A massza felét sütőpapírra teszem, rudat formázok belőle, majd a papírral szorosan feltekerem. Alufóliába csavarom, majd ismét, hogy a főzővíz ne tudjon beszivárogni. Elkészítem a másik rudat is, majd forrásban levő vízbe helyezem és 50 perc alatt készre főzöm. (A rudak formázásakor érdemes átgondolni, hogy milyen edénybe fér bele.) A megfőtt felvágottakat kiemelem a vízből, majd kicsomagolom és kihűtöm.

Fokhagymás és majoránnás változatban: