2014. november 9., vasárnap

Köményes rudak

Új hét, régi dilemma: mi kerüljön az uzsonnás dobozba? Erre a kívül-belül köményes apróságra esett a választásom.


Hozzávalók
150 g liszt (100 g teljes búza, 50 g durum)
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikrabóna
50 g hideg vaj
60 g tejföl
pici hideg víz
1 teáskanál só
2 teáskanál kömény

1 tojás a kenéshez
kömény a szóráshoz

A vajat elmorzsoltam a lazítós lisztekkel, hozzáadtam tejfölt, sót, köményt és összedolgoztam. Ha a tészta nem állna össze, akkor 1-2 evőkanál hideg vizet kell hozzáadni, hogy könnyen formázható legyen. 15 percet pihentettem, majd hosszú, ceruza vastagságú rudakat sodortam belőle. A nyújtótáblát nem szükséges lisztezni, mert a tészta elég zsíros ahhoz, hogy jól lehessen alakítani. A rudakat egyforma, körülbelül 5 cm-es darabokra vágtam és papíros sütőlemezre tettem. Lekentem tojással, megszórtam köménnyel és 180 fokra előmelegített sütőben bő 15 perc alatt megsütöttem.


Alapul vett recept innen: http://flamcsi.blogspot.hu/2014/08/abbahagyhatatlan.html

2014. november 8., szombat

Bécsi almatorta

Német nyelvű gasztroblogokat nézegetve bukkantam erre a süteményre. Hogy mennyire autentikus, mennyire bécsi, azt nem tudom, de a tejszínes-vajas töltelékben sült alma tökéletes párost alkot a roppanós mandulával.



Hozzávalók, 26 cm-es csatos tortaformához
Tészta
200 g liszt (100g őrölt zabpehely, 100 g durum)
1 púpozott teáskanál sütőpor
1 tojás
70 g őrölt nyírfacukor
125 g vaj
vaj és liszt a tortaformához

Töltelék
1 kg savanykás alma
150 g vaj
70 g nyírfacukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja
100 g liszt (50 g őrölt zabpehely, 50 g fehér tönköly)
200 g tejszín
30 g szeletelt mandula


A tortaformát kivajaztam, alaposan liszteztem. A vajat elmorzsoltam a sütőporos liszttel, hozzáadtam a nyírfacukrot, tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fóliába csavartam és hűtőszekrénybe tettem.
Míg a tészta pihent, addig az almákat meghámoztam, karalábévájóval megszabadítottam a magháztól, negyedeltem, majd fél centis szeletekre vágtam. 
A tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vastagra nyújtottam és kibéleltem vele a formát úgy, hogy körülbelül 3 cm-es pereme legyen, majd visszatettem a hűtőbe. 
A töltelékhez a tejszínt habbá vertem. A vajat habosra kevertem a nyírfacukorral és a tojással, majd belekevertem a lisztet, végül a tejszínt. Az almát egyenletesen elterítettem a tésztán, rásimítottam a tölteléket, majd megszórtam mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. A formában hagytam kihűlni és hidegen tettem át tortatálra. 



Forrás:http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0107.htm

2014. november 7., péntek

Juhtúrós serpenyős lángos

Gombhoz a kabátot módon készült a tegnapi vacsoránk. Maradék sült húshoz kerestem valami meleg kísérőt, mikor eszembe jutott ez a remek, engem a lángosra emlékeztető recept. Így a mai piaci körutamra is bebiztosítottam magam és nem  csábultam el egy lángosra.


Hozzávalók
400 g liszt (100 g durum, 300 g teljes kiőrlésű búza)
40 ml olaj
175 g joghurt
100 ml víz
20 g élesztő
80 g bryndza/juhtúró
1 teáskanál só
olaj a sütéshez

A tészta hozzávalóit kenyérsütőgép üstjébe mértem és egynemű, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem, majd letakarva 50 perc alatt a duplájára kelesztettem.
A tésztát 8 egyenlő részre vágtam, kigömbölyítettem és 15 percet pihentettem. Enyhén lisztezett nyújtótáblán 2 mm vastagra nyújtottam. Egy serpenyőben pici olajat forrósítottam és aranybarnára sütöttem a lángosokat. Papírtörlőn alaposan lecsepegtettem. Sütés közben egyszer pótoltam az olajat.
Fűszeres csirkemell csíkokkal, uborkával és fokhagymás, juhtúrós tejföllel tálaltam.


A recept, amit átdolgoztam:http://www.limarapeksege.hu/2014/06/juhturos-lepeny-kapros-tejfollel.html

2014. október 31., péntek

Kókusz kocka

Megint említett valaki egy régi, kedvenc süteményt és persze megint nem hagyott nyugodni. Mivel eleddig nem sikerült semmilyen jó alternatívát találnom a méz helyettesítésre, ezért szimplán kihagytam és természetesen átalakítottam a receptet. Ha bárkinek van IR diéta kompatibilis mézpótlóra ötlete, ezúton kérem, ossza meg velem!


Hozzávalók/ 20x30 cm tepsihez
A tésztához
300 g liszt (100g durum, 100 g őrölt zabpehely, 100 g teljes búza)
1 csomag sütőpor
2 kisebb, szobahőmérsékletű tojás
50 g puha vaj
120 g nyírfacukor 
220 ml tej
 pici vaj és liszt

A mázhoz
200 g vaj
60 g nyírfacukor
3 púpozott evőkanál keserű kakaópor
60 ml tej
rum vagy rumaroma, ízlés szerint
250 g kókuszreszelék



A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tepsit vékonyan kivajaztam, liszteztem. A vajat a tojásokkal és a nyírfacukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a sütőporos lisztet és végül a tejet. A masszát a tepsibe simítottam és körülbelül 25 perc alatt megsütöttem. Akkor jó, ha megnyomva nem ad nedves hangot, de tűpróbával is ellenőrizhető. Pár percig vártam, míg a tészta hűlt, majd tálcára borítottam.
Mikor kihűlt felszeleteltem. A mázhoz felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a nyírfacukort és addig kevergettem, míg el nem olvadt. A tűzről levéve beleszitáltam a kakaóport, tejet, rumot, majd simára kevertem. A kockákat megforgattam a mázban, majd a kókuszreszelékben és sütőpapíros tálcára sorakoztattam őket. Ha a máz kihűlne, érdemes kicsit megmelegíteni. 
Másnap igazán finom, mikor az ízek összeérnek.


2014. október 27., hétfő

Panna cotta meggyszósszal

Egyszerű és szépséges desszert, nagy kedvenc nálunk ez az olasz tejpuding. Meggyszósszal készítettem, de jól passzolnak hozzá a bogyós gyümölcsök, őszibarack is. 


Hozzávalók, 4 adaghoz
A krémhez
250 ml tejszín
250 ml tej
4 g porzselatin
20 g nyírfacukor
20 g házi vaníliás nyírfacukor

A meggyszószhoz
120 g mirelit meggy
fahéj
1 csapott teáskanál étkezési keményítő
szükség szerint nyírfacukor

Először a krémet készítettem el. A zselatint elkevertem a nyírfacukorral, vaníliával. A tejet, tejszínt felforraltam, majd hozzákevertem a zselatinos cukrot, levettem a tűzhelyről és hagytam kicsit kihűlni, poharakba töltöttem, majd hűtőbe tettem. A pudingnak minimum 4-5 órára van szüksége, hogy megszilárduljon, de akár egy éjszakán át is pihentethetjük. Az állaga szinte krémes, lágyan rezgő lesz.
A meggyre annyi vizet öntöttem, amennyi ellepi, hozzáadtam a fahéjat, felforraltam. A keményítőt pici vízzel elkevertem és besűrítettem a szószt.
Amikor a meggy kihűlt elosztottam a tejpudingok tetejére.