Évek óta készítem és nagy népszerűségnek örvend nálunk ez a karajba, szalonnába göngyölt savanyú káposzta, egy kis füstölt kolbásszal megbolondítva. A mellette sült burgonya, alma, paprika, hagyma, gomba mennyei élményt nyújt.
8 (körülbelül 600g) szelet rövid karaj
200g bacon
200g füstölt kolbász
500g savanyú káposzta
800g burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
250g csiperke gomba
2 kápia paprika
2 savanykás alma
olaj
só
A burgonyát, hagymát, gombát meghámoztam, gerezdekre vágtam. Az almákat negyedeltem magházaikat eltávolítottam. A paprikát nagyobb kockákra vágtam. A húst kiklopfoltam és enyhén megsóztam. A káposztát két soron átmostam, alaposan kicsavartam. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Előkészítettem egy nagyobb tepsit. Ráterítettem a bacon szeleteket úgy, hogy a széleik fedjék egymást, majd szorosan egymás mellé ráhelyeztem 6 szelet karajt, rá a káposztát, végül a kolbászt.
Ráhajtottam a kolbászra a káposztát, a hússzeleteket. A maradék két szelettel betakartam a rolád végeit, majd a szalonnával is befedtem. Az egészet megfordítottam, hogy az összeérő bacon szélek kerüljenek alulra.
A burgonyát megsóztam, olajoztam és a gombával, paprikával, hagymával együtt a hús mellé tettem.
Sütőbe tettem és bő két óra alatt pirosra sütöttem. Az almákat csak akkor tettem mellé, amikor a hús már pirulni kezdett. Pompásan passzol hozzá pohárka villányi portugieser.
Tapasztalat, hogy a rolád hidegen is nagyon finom.
A recept, amiből újfent sikerült valami más külleműt kihoznom itt .