2022. december 1., csütörtök

Gesztenyés kifli

A blog egyik legnépszerűbb karácsonyi sütije egy gesztenyés aprósüti. Ezért gondoltam, hogy hozok egy újabb gesztenyés ötletet, mégpedig ezeket a kis kifliket. A tésztájuk élesztős, magas zsiradék tartalmú, ebből következően porhanyós, de ennek ellenmond, hogy olyan jó a töltelék-tészta arány, hogy a tésztát szinte nem is érezni...


Hozzávalók, körülbelül 65 darabhoz

A tésztához
300g liszt, 90g sima, 210g tk. búza
12g friss élesztő
60g hideg vaj
60g hideg sertészsír
60g tejföl
50-70ml tej
32g cukornak megfelelő édesítő

A töltelékhez
250g gesztenyemassza, cukrozatlan
80g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő, ízlés szerint
rum vagy rumaroma ízlés szerint
vaníliaőrlemény
 
 
A vajat és a zsírt a lisztekkel elmorzsoltam, legegyszerűbb ehhez késes aprítót használni. Az élesztőt feloldottam a tejben (nem kell futtatni), belekevertem a tejfölt és a lisztes keveréket beletéve puha tésztát gyúrtam. A tésztát lefedtem és csak annyi ideig pihentettem, míg a tölteléket összeállítottam, nem szükséges hosszasan keleszteni.
A gesztenyét keverőtálba tettem, villával összetörtem, elkevertem a negyedannyival, vaníliaőrleménnyel, rummal. Ha a gesztenye túl száraz, adjunk hozzá pár csepp vizet. A töltelék legyen lágy, de ne folyjon. 

A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros tepsit. A tésztát két részre osztottam. Az egyik részt nyújtótáblára tettem és kb. 2,5-3 mm vékonyra nyújtottam. Ennél vastagabbra ne hagyjuk, hisz a töltelék a lényeg, mint a széttört kifli fotóján is látható.
6cm-es pogácsa szaggatóval sűrűn kiszaggattam. A leeső tésztaközöket kiszedtem és finoman összegyúrtam. Minden tészta közepére 5g tölteléket tettem. A gesztenyét úgy igazítottam, hogy hosszúkás legyen a tésztán. Ráhajtottam a tésztaszélt majd felcsavartam és óvatosan megsodortam. A papíros sütőlemezre sorakoztattam a kifliket és sütőbe tettem.
 
A sütési idő körülbelül 15 perc, addig süssük, míg a kiflik talpa aranybarna nem lesz. Míg az első tepsi sült folytattam a formázást. A forró kifliket meg lehet forgatni nyírfaporcukorban, de én csak simán megszórtam őket, a fotó kedvvért. Zárt dobozban sokáig eláll, hűtőbe tenni nem szükséges, hűvös helyre viszont igen, mert a cukrozatlan gesztenye gyorsabban megsavanyodik.
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

 

2022. november 8., kedd

Birsalmás kiflik

Birssel töltött kifliket sütöttem, mert imádjuk ezt az illatos, zamatos gyümölcsöt. De érdemes ezt a receptet és az egyszerű, mutatós formázási módot elmenteni későbbre, mert nem csak almával, hanem sűrűbb lekvárral, mákkal, dióval, gesztenyével, de akár túróval is jó megtölteni. 
A kelt tésztákat gyakran illeti a vád, hogy igazán csak frissen finomak. Ennek ellenszere pár másodperc mikrózás, ami remekül felfrissíti őket. Langyosan jól melengetnek a hűvös őszben, pláne ha egy kávé vagy tea is társul az uzsonnához.   


A tésztához, 16 kiflihez
400g liszt (120g finom, 280g tk. búzaliszt)
15g friss élesztő
120ml habtejszín
120-140ml víz
1 tojás
1 tojás sárgája
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi

A töltelékhez
350g birsalma, 2 kisebb (hámozott súly)
150g édes alma (hámozott súly)
fél citrom leve
30g vaj
100ml víz
15g étkezési keményítő
édesítő, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
 
kevés mandula a szóráshoz 


A tészta hozzávalóiból lágy, de kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam úgy, hogy az egész tojás harmadát a kenéshez félretettem. Lefedve 40 percig kelesztettem. 
 
Míg a tészta kelt, az almákat meghámoztam, megmostam, nyolcadoltam őket, magházukat eltávolítottam, felszeleteltem. Citromlével meglocsoltam, majd a vajon kicsit megpároltam. Ne pároljuk puhára, maradjon a gyümölcs kicsit ress. A keményítőt kevés vízzel elkevertem. A maradék vizet az almához adtam és a keményítős keverékkel felfőztem. Fahéjjal, kevés édesítővel ízesítettem és félretettem hűlni.
 
Előkészítettem két sütőpapíros tepsit. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és két egyenlő részre osztottam. A tésztából kerek cipókat gömbölyítettem, 10 percig pihentettem, majd alaposan alálisztezve 40cm átmérőjű kerek lappá nyújtottam. Nyolc háromszögbe vágtam és a fotón lévő módon bemetszettem.
 
 
A tésztaháromszögekre 1-1 kanál tölteléket tettem és felcsavartam a kifliket, amiket sütőpapíros tepsire sorakoztattam. Ügyeljünk rá, hogy a tölteléket jól lezárjuk, hogy ne tudjon kifolyni. Feldolgoztam a tészta másik felét is. A kész kifliket 30 percig kelesztettem, a félretett tojással lekentem, szeletelt mandulával megszórtam és 180 fokra melegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. A kelesztési és sütési idő hőmérséklet és sütőfüggő. 
A kész kifliket rácsra tettem kihűlni. 
 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

2022. október 15., szombat

Bécsi almás

Van nekünk egy kis híján feledésbe merült kedvencünk, a bécsi almatorta. Ma elővettem ezt a receptet és némi átalakítást ejtve rajta egy szögletes piteformában megsütöttem. Így is pazar: citromos linzer, a krémes, vajas töltelékkel, édes almával és roppanós mandulával. 
Természetesen készíthető tepsiben is.

Hozzávalók, 21x31cm-es kivehető aljú szögletes piteformához, vagy tepsihez
Tészta
180g liszt (60g sima, 60g tk. búza, 60g őrölt a zabpehely)
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyit használtam
100g hideg vaj
1 kezeletlen citrom héja
(vaj és liszt, a tepsi előkészítéséhez, ha nem tapadásmentes)

Töltelék
1kg alma
130g puha vaj
60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyit használtam
1 tojás
90g liszt (30g sima, 60g őrölt zabpehely)
180ml habtejszín
30 g szeletelt mandula 
 
 
A vajat elmorzsoltam a sütőporos liszttel, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat, tojást, gyors mozdulatokkal összegyúrtam és hűtőszekrénybe tettem.
Míg a tészta pihent, addig az almákat meghámoztam, magházukat kivettem, negyedeltem, majd fél centis szeletekre vágtam. 
A tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vastagra nyújtottam, kibéleltem vele a formát, majd visszatettem a hűtőbe. Ha tepsiben készítjük, legyen 3 cm-es pereme.
 

A töltelékhez a tejszínt laza habbá vertem. A vajat habosra kevertem az édesítővel és a tojással, majd belekevertem a lisztet, végül a tejszínt. Az almát egyenletesen elterítettem a tésztán, rásimítottam a tejszínes tölteléket, majd megszórtam mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A formával együtt rácsra tettem kihűlni, majd amikor langyos volt, levettem róla a keretet és lecsúsztattam a dekliről. 

Az almatorta receptje ide kattintva érhető el.
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 
 

2022. szeptember 25., vasárnap

Márványos áfonyás rolád

Nézzétek el nekem, ha elfogult vagyok, de azt hiszem mondhatjuk erre a sütire, hogy ez az "áfonya mámora"! Még lehet a piacon friss áfonyát kapni, bár az ára elég borsos, de ebben a roládban az a nagyszerű, hogy kevés kell bele. A kissé felfőzött áfonya és a leve gyönyörű márványosra festi és ízesíti a citromos mascarponehabot. 
Bónusz: téli napokon mirelit áfonyával vagy más bogyós gyümölccsel is készíthető! 
 

A piskótához
5 tojás
100g tk. búzaliszt 
fél mokkáskanál sütőpor
80 g cukornak megfelelő édesítő
1 evőkanál étolaj

A krémhez
100g áfonya
250g mascarpone
250g habtejszín, 30%-os
10g porzselatin
80ml hideg víz
40g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
1 kezeletlen citrom héja
citromlé, ízlés szerint
 
tejszínhab, pár szem áfonya és mentalevél a díszítéshez
 
 
Az áfonyát megmostam, és pár csepp vízzel felforraltam. Nem kell hosszasan főzni, a lényeg, hogy kissé megpuhuljanak a szemek és legyen kevéske leve. Félretettem hűlni.
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütöttem. A piskóta készítés aranyszabályait lásd: itt. A kisült lapot vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. Pár percet pihentettem és felcsavartam. Nem szükséges külön vizes ruhát használni, csavarjuk melegen a saját papírjával együtt.   
A zselatint fémtálkába tettem és hideg vízzel beáztattam. A piskótalapról lesepertem a lisztet, lehúztam róla a papírt. Bőrös felével felfelé rátettem egy tiszta sütőpapírra.
 
 

A mascarponét keverőtálba tettem, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat, és a kis részletekben beleöntött tejszínnel habosra kevertem. Ha dobozos tejszínt használunk, figyeljünk rá, hogy a zsír ne maradjon a dobozban! Citromlével ízesítettem, majd vékony sugárban belecsorgattam és elkevertem a vízgőz felett megmelegített zselatint. Hozzáadtam az áfonyát és spatulával beleforgattam. Ne keverjük sokáig, hogy márványos maradjon.
A krémet elsimítottam a piskótán, és a sütőpapír segítségével felcsavartam. Ügyeljünk rá, hogy a piskóta széle a rolád aljára kerüljön. Hűtőbe tettem, szeletelés előtt két órát pihentettem. Tejszínhabbal, áfonyaszemekkel és mentával díszítettem. 
 
Egy kis segítség azoknak, akik tartanak a zselatintól. Pár apróságot átgondolva, nagyon egyszerű vele bánni. A krém, amibe belekeverjük relatív hideg. Ha a zselatinunk nem elég meleg, akkor kicsapódik és csomós lesz. Ha viszont túl forró, akkor megolvaszthatja a krémet és az elfolyhat. Ezért kell megtalálni azt a hőmérsékletet, ami a kézmelegnél erősebb, de még nem forró. A zselatint mindig lassú sugárban, a krémet folyamatosan forgatva, öntjük a krémhez, ügyelve rá, hogy keverés közben minél kevésbé törjük össze a habot. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

 

2022. augusztus 16., kedd

Cukkinis frittata

A frittata az olaszok sütőben sült rántottája. Remekül dúsítható zöldségekkel, sőt változatos töltelékkel fel is csavarható. Én most reszelt cukkinivel sütöttem meg a tojást és tejszínes krémsajttal, sonkával töltöttem meg. Saláta mellé, hideg ebédnek remek!

Nekem kissé sietős volt, mert kezdett lemenni a nap, igyekeznem kellett a fotózással, de ti várjátok meg, míg a krémsajt jobban megdermed.


Hozzávalók, 32x20cm-es tepsihez
400g cukkini
5 tojás
1 csapott teáskanál só
50g reszelt parmazán vagy más kemény sajt
frissen őrölt bors
200g tejszínes krémsajt
200g gépsonka 

A sütőt 180 fokra melegítettem, a tepsit sütőpapírral kibéleltem. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeltem, és félretettem. A tojásokat egy keverőtálba tettem, sóztam, borsoztam és alaposan felvertem. Beleforgattam a sajtot, majd az enyhén kicsavart cukkinit. A tepsibe simítottam és 18 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A kész omlettet egy sütőpapírra borítottam, lehúztam az alján lévőt, majd a másik papírral felcsavartam. 
Amikor kihűlt, egyenletesen elkentem rajta a kicsit átkevert sajtkrémet, rátettem a sonkaszeleteket, és a keskenyebbik felétől felcsavartam. Hűtőbe tettem, hogy a krémsajt megdermedjen.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!