2014. augusztus 15., péntek

Pékkifli - átdolgozott kiadás

Már régóta szemezgetek ezzel a formázási technikával. Ma eljött az ideje, hogy elkészítsem ennek a kiflinek a teljes kiőrlésű verzióját. 


Hozzávalók
Előtészta
100 g durum liszt
100 g fehér tönköly liszt
130 g víz
5 g  friss élesztő

Tészta
100 g őrölt zabpehely
30 g búzasikér
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g Graham liszt
10 g friss élesztő
2 teáskanál só
150 g natúr joghurt
50-70 g víz
50 g puha vaj

Belső kenéshez
30 g olvasztott vaj

Külső kenéshez
1 tojás sárgája

Az előtészta komponenseit kelesztőtálban összekeverem és 10-12 órán át, (egy éjszakán át) lefedve pihenni hagyom. Ez idő alatt megkel, majd összeesik.
Másnap a tészta hozzávalóival és az előtésztával kenyérsütőgép dagasztó programjával rugalmas tésztát gyúrok. A szükséges víz mennyisége függ a lisztek minőségétől. Kelesztőtálba teszem és hagyom duplájára kelni, ehhez 30-40 perc szükséges. 
A megkelt tésztát kissé átszellőztetem, majd 14 egyenlő részre osztom, kigömbölyítem. Enyhén lisztezett nyújtótáblán 15 percig letakarva pihentetem, majd ovális alakúra nyújtom és tésztavágóval ujjnyi távolságra bevagdosom a felső részt. 


A tészta alsó részét lekenem olvasztott, langyos vajjal és feltekerem. Ezzel a módszerrel nem csak finom vajas ízű lesz a kiflink, de "le is tekerhető".  A megformázott kifliket olyan távolságban helyezem el a sütőlemezen, hogy sem a kelesztés, sem a sütés során ne érjenek össze.


Formázás után 50-60 percig kelesztem a kifliket, majd tojássárgájával vékonyan lekenem őket és 220 fokra előmelegített, gőzös sütőbe teszem. (Gőzös sütőteret, egy erre a célra rendszeresített edénybe öntött forró vízzel lehet legegyszerűbben elérni.) Miután kialakult a kiflik külső kérge, kiveszem a vizes edényt a sütőből és a hőt 200 fokra visszaveszem. Ha a kiflik aranybarnára sültek, rácson hagyom őket kihűlni.



Formázási ötlet: http://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011_02_01_archive.html

2014. augusztus 14., csütörtök

Cukkinikrém

Könnyen, gyorsan elkészíthető és ízlés szerint fűszerezhető krémek alapja a cukkini. Ma sült hagymásra hangszereltem. 



Hozzávalók:

2 kisebb, zsenge cukkini
1 közepes vöröshagyma
fél gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

olaj
1 evőkanál majonéz vagy tejföl

A cukkiniket megmostam, lereszeltem és lesózva 15 percet állni hagytam. A hagymát finomra vágtam, és kevés olajon megfonnyasztottam, míg picit barnulni nem kezdett. Ekkor hozzáadtam a jól kicsavart cukkinit és néha megkeverve puhára pároltam, kissé hagytam lesülni. Amikor kihűlt hozzáadtam a fokhagymát, frissen őrölt borsot és a majonézt. Botmixerrel krémesre turmixoltam, majd pár órára hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.

2014. augusztus 13., szerda

Elementáris ementális

A sajt és dió kombinációja, keksz formájában is verhetetlen. Vigyázat, függőséget okoz!


Hozzávalók:
80 g reszelt ementáli sajt
20 g parmezán
55 g puha vaj
100 g Graham liszt
fél teáskanál só
frissen őrölt bors
50 g durvára vágott dió
2-3 evőkanál hideg víz

A hozzávalókat összegyúrjuk és lassan adagolva annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a tésztánk összeálljon, jól alakítható legyen. Hasáb alakúra formázzuk, folpack fóliába csavarjuk és mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. 180 fokra előmelegítjük a sütőnket, majd éles recés késsel kisujjnyi vastagra szeleteljük a tésztát. Sütőpapíros sütőlemezre helyezzük és aranybarnára sütjük. Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, és ha szeretnénk friss kekszet, akkor sütés előtt 20-30 percet hagyjuk a kekszrudat kiengedni, míg könnyen szeletelhető nem lesz.

Forrás:http://ludanyo.blogspot.hu/2011/12/sajtos-dios-keksz.html

2014. augusztus 12., kedd

Ropogós kifli

Virtuális barátném, Katica konyhájából származik az alaprecept (no meg az árpamaláta), amely apró módosításokkal is megállja a helyét.


Hozzávalók, 12 darab kiflihez:

Előtészta: 
50 g liszt (fehér tönköly)
50 g langyos víz
4 g friss élesztő

Tészta:
500 g liszt (200g Graham, 200g durum, 100g teljes kiőrlésű rozs) 
1 ek. sikér
10 g árpamaláta (elhagyható)
2 evőkanál pehelymix
1 evőkanál lenmagpehely
20 g friss élesztő
2 teáskanál só
30 g vaj
1-2 evőkanál étolaj
1 evőkanál ecet
300 ml víz 

Az előtészta hozzávalóit zárható edényben (kelesztőtálban) összekeverjük és 8-12 órán/egy éjszakán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Ez idő alatt megkel, majd összeesik.
Másnap a tészta hozzávalóit kimérjük és az előtésztával együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük és duplájára kelesztjük, 25-30 perc szükséges hozzá.
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Ha bizonytalanok vagyunk a felosztásban, hívjuk segítségül a mérlegünket! A tésztákat kigömbölyítjük, 10 percet pihentetjük, majd lisztezett nyújtótáblán csepp alakúra nyújtjuk és feltekerjük. Papíros sütőlemezre sorakoztatjuk a kifliket, ügyelve rá, hogy megkelve se érjenek majd össze. Ismét duplájára kelesztjük (30-45 perc, függ a konyhánk hőmérsékletétől), vízzel lekenjük, majd 230 fokra előmelegített gőzös sütőbe helyezzük a kifliket. (Legegyszerűbb gőzösítési módszer, ha a sütő aljába, egy erre rendszeresített edényben, forró vizet teszünk.)
Amikor kialakul a kiflik külső kérge (kb 15 perc), akkor kivesszük a vízgőzös edényt, a hőfokot pedig visszavesszük 200 fokra. A kész kifliket rácson hagyjuk kihűlni. 

Alaprecept: http://katarigo.blogspot.hu/2014/01/sokmagvas-rozsos-szogletes-zsomlek.html

2014. augusztus 11., hétfő

Színes zöldségfasírt

Lábatlankodott 2 zsenge patiszon a hűtőmben, ők szolgáltak alapul a ma esti vacsorához.

Hozzávalók

2 kisebb patiszon
1 szál sárgarépa
1 piros kápia paprika
1 cső főtt kukorica
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
6 púpozott evőkanál apró szemű zabpehely
2 tojás

frissen őrölt bors
olaj a sütéshez

A patiszonokat, sárgarépát megpucoltam, majd nagylyukú reszelőn lereszeltem, lesóztam. Egy tálban elkevertem a  finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymával, felkockázott kápiával, és a csőről levágott kukoricaszemekkel. A patiszont és a répát alaposan kicsavartam, a többi zöldséghez adtam, majd hozzátettem a tojásokat, borsoztam és elkevertem a zabpehellyel (a zabpehely mennyisége függ a zöldségek nedvességtartalmától). Serpenyőben pici olajat melegítettem és kisütöttem a fasírtokat.