2014. augusztus 12., kedd

Ropogós kifli

Virtuális barátném, Katica konyhájából származik az alaprecept (no meg az árpamaláta), amely apró módosításokkal is megállja a helyét.


Hozzávalók, 12 darab kiflihez:

Előtészta: 
50 g liszt (fehér tönköly)
50 g langyos víz
4 g friss élesztő

Tészta:
500 g liszt (200g Graham, 200g durum, 100g teljes kiőrlésű rozs) 
1 ek. sikér
10 g árpamaláta (elhagyható)
2 evőkanál pehelymix
1 evőkanál lenmagpehely
20 g friss élesztő
2 teáskanál só
30 g vaj
1-2 evőkanál étolaj
1 evőkanál ecet
300 ml víz 

Az előtészta hozzávalóit zárható edényben (kelesztőtálban) összekeverjük és 8-12 órán/egy éjszakán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Ez idő alatt megkel, majd összeesik.
Másnap a tészta hozzávalóit kimérjük és az előtésztával együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük és duplájára kelesztjük, 25-30 perc szükséges hozzá.
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Ha bizonytalanok vagyunk a felosztásban, hívjuk segítségül a mérlegünket! A tésztákat kigömbölyítjük, 10 percet pihentetjük, majd lisztezett nyújtótáblán csepp alakúra nyújtjuk és feltekerjük. Papíros sütőlemezre sorakoztatjuk a kifliket, ügyelve rá, hogy megkelve se érjenek majd össze. Ismét duplájára kelesztjük (30-45 perc, függ a konyhánk hőmérsékletétől), vízzel lekenjük, majd 230 fokra előmelegített gőzös sütőbe helyezzük a kifliket. (Legegyszerűbb gőzösítési módszer, ha a sütő aljába, egy erre rendszeresített edényben, forró vizet teszünk.)
Amikor kialakul a kiflik külső kérge (kb 15 perc), akkor kivesszük a vízgőzös edényt, a hőfokot pedig visszavesszük 200 fokra. A kész kifliket rácson hagyjuk kihűlni. 

Alaprecept: http://katarigo.blogspot.hu/2014/01/sokmagvas-rozsos-szogletes-zsomlek.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése