2015. február 13., péntek

Vajas naan, indiai kenyér

Néha nagyon meglepő, hogy ugyanazok az alapanyagok más módszerrel elkészítve teljesen különböző élményt nyújtanak. Ez az indiai, de nevezhetjük akár ázsiai lepénykenyérnek is, egy ilyen étel, hisz összetevőiben szinte alig különbözik a mi kenyerünktől. De a változatosság gyönyörködtet, így jó néha más ízeket, más formákat az asztalra tenni. Számtalan receptet elolvastam, mire többet ötvözve eljutottam ehhez a számomra legfinomabb verzióhoz. 


Hozzávalók, 10db lepénykenyérhez
500g liszt (150g rétesliszt, 350g teljes kiőrlésű búzaliszt)
15g friss élesztő
1 teáskanál sütőpor
300ml langyos víz
120g natúr joghurt
50g olvasztott, visszahűtött vaj
2 teáskanál só

50g vaj a sütéshez

Az élesztőt a kelesztőtálba tettem, feloldottam a langyos vízben, majd belekevertem a liszt felét. 30 percig pihentettem, hozzáadtam a többi komponenst és addig dagasztottam, míg elvált az edény falától. A tészta ragad, kissé lágyabb, mint a megszokott kenyértészta. 20 percet pihentettem, lisztezett nyújtótáblára borítottam, 10 egyenlő részre osztottam. Kis cipókat gömbölyítettem és újabb 10 perc pihenő következett.
Ez idő alatt megolvasztottam a sütéshez használt vajat, előmelegítettem a serpenyőt. 
Alaposan lisztezett táblán körülbelül 2-3mm vastagra, 20-22 cm átmérőjűre nyújtottam az első két tésztát. Azért kettőt, mert így jó ritmusban lehet sütni, nyújtani a lepényeket. Forró, vajazott serpenyőbe tettem és néha megmozgatva aranybarnára sütöttem, majd egy spatula segítségével megfordítottam. Meglocsoltam kb. egy evőkanálnyi vajjal és lefedve a másik oldalt is megsütöttem. Így gőzben sülve nagyon puha és szaftos lesz a naan.


Melegen tálaltam a lepénykenyeret. Fűszeres csirkemell, márványsajtos mártogató és jégsaláta volt a kísérője. De remek alapja lehet feltekert szendvicseknek is.


Tipp: Sütés előtt ügyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl lisztes, mert a lehulló liszt égni kezd a serpenyőben. Ha ez mégis megtörténne, papírtörlővel töröljük ki és vajazzuk újra.
A tészta 1-2 napig eltartható hűtőben, megsütve pedig fagyasztható.

Receptek itt és itt .

2015. február 12., csütörtök

Gyors sajtos rudak

Mostanában szívesebben eszem sós dolgokat kis étkezésre. De mivel folyton időhiányban szenvedek, ezért keresem azokat a recepteket, amelyek pont olyan gyorsan készülnek, mint amilyen finomak. Ez a sajtos rúd mindkét kritériumnak megfelel. Egy órácska alatt elkészül, kívül ropog, belül pedig omlósan puha.


Hozzávalók
250g liszt (75g durum, 175g teljes kiőrlésű búza)
200g finomra reszelt trappista sajt
175g vaj
2 evőkanál tejföl
fél mokkáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só, figyelembe véve, hogy milyen sós a sajt

1 tojás
30-40g finomra reszelt trappista sajt a szóráshoz

Egy nagyobb tálba mértem a liszteket és elkevertem őket a sóval, szódabikarbónával. A hideg vajat kockára vágtam, majd elmorzsoltam a liszttel. Hozzáadtam a reszelt sajtot, és annyi tejföllel összedolgoztam, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem körülbelül 4mm vékonyra nyújtottam. Lekentem a felvert tojással, majd rudakra vágtam. Megszórtam reszelt sajttal és papíros sütőlemezre tettem. Bő 15 perc alatt készre sütöttem.


A recept amit átdolgoztam itt található.

2015. január 31., szombat

Csónakázó gombócok

A Vidék íze magazin 2015. januári számában láttam ezeket a tésztában sült fűszeres húsgolyókat és annyira megtetszett, hogy el is készítettem a saját verziómat. Első látásra talán kissé időigényesnek tűnhet, de ez az az étel, aminek a különbözői fázisait pompásan lehet párhuzamosan végezni.


Hozzávalók
A tésztához
400g liszt (nálam: 100g rétesliszt, 100g zabpehelyliszt, 200g teljes búza)
25g sikér (sikérre csak akkor van szükség, ha zabpehelylisztet használunk)
2 evőkanál olíva olaj
1 kisebb tojás
100ml tejszín
150ml víz
20g élesztő
1 teáskanál só

A gombcókhoz
600g darált sertéshús
1 tojás
2 evőkanál lágy zabpehely
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma fele

bors
oregánó
olaj a sütéshez

120g reszelt trappista sajt
egy kisebb tojás a kenéshez
egy csipet szezámmag

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrtam a kenyérsütő gépem dagasztó programjával. Kelesztőtálba tettem és lefedtem. 
Míg a tészta kelt, elkészítettem a gombócokat. A húshoz adtam a tojást, a zúzott fokhagymát, a lereszelt vöröshagymát, a zabpelyhet, fűszereztem. Picit állni hagytam, míg a zabpehely felvette a húsban lévő nedvességet, majd vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formáztam. Serpenyőben pici olajat melegítettem és a húsgolyókat fehéredésig sütöttem. Nem kell készre sütni őket, erre a lépesre csak azért van szükség, hogy a fasírtok biztosan átsüljenek majd a tésztával együtt. Papírtörlőre szedtem őket.
Miután a tészta körülbelül fél órát pihent, lisztezett nyújtótáblán 3 mm vastagra nyújtottam. 10x14cm-es téglalapokra vágtam, mindegyik közepére tettem egy kupac sajtot és szorosan egymás mellé ültettem két húsgolyót.


A tészta széleit oldalt felhajtottam, a végeit pedig, mint egy-egy cukorkát becsavartam.


A csónakokat papíros sütőlemezre tettem, és a gombócok közötti rést sajttal kitöltöttem. Fél órát kelesztettem, majd felvert tojással lekentem és szezámmal megszórtam.


180 fokra előmelegített sütőbe tettem és bő fél óra alatt aranybarnára sütöttem a csónakokat. Ketchuppal és egy pohárka szekszárdival isteni ebéd volt.


2015. január 25., vasárnap

Házi pöttyös

Kislányom óvodai uzsonnára kapott túró rudija adta az ötletet, hogy elkészítsem ezt a sokak által kedvelt édességet. Több módszer létezik. Sokak szerint a legautentikusabb az egy napon át csepegtetett, préselt, savótól megszabadított, vajjal szilárdított túró. Nekem a másik verzióra, a pici zselatinnal megkötöttre esett a választásom.


Hozzávalók
250g zsíros, de nem túl szemcsés túró
60g őrölt nyírfacukor
fél kezeletlen citrom héja
fél rúd vanília kikapart magjai
10g zselatin 
50ml víz
150g 75%-os csokoládé
pár csepp étolaj

A túrót sűrű szitán áttörtem, majd elkevertem a nyírfacukorral, citromhéjjal, a vaníliával. (A héjat beletettem a nyírfa porcukros üvegembe.) A zselatint egy fém tálkába mértem, összekevertem a hideg vízzel és amikor megduzzadt vízgőz felett megolvasztottam. Belecsorgattam a túróba, közben pedig habverővel nagyon gyorsan kevertem. Aki kevésbé rutinos segítségül hívhat robotgépet, botmixert az összedolgozáshoz.
A túrómasszát fél órára hűtőszekrénybe tettem, majd újra alaposan átkevertem. 
25g-os darabokra osztottam, nekem 11 adagnyi lett. Vizes kézzel rudakat formáztam a túróból, majd szorosan folpack fóliába csomagoltam őket. 


A rudacskákat körülbelül 1 órára mélyhűtőbe tettem. A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, majd pár csepp olajjal simára kevertem. A rudak végéből annyit levágtam, hogy szép egyenesek legyenek. Előkészítettem egy sütőpapírral letakart tálcát. Egy puhább anyagból készült villát L alakban meghajlítottam. 
A rudakat egyenként beleforgattam a csokiba, majd a meghajlított villával kiemeltem őket, úgy hogy a tál szélén lehúztam a felesleges csokoládét. A sütőpapíros tálcára sorakoztattam őket, majd hűtőbe tettem megdermedni. A mártáskor keletkezett talpakat éles késsel levágtam.


Eredeti recept itt.

2015. január 21., szerda

Olajbogyós gyökérkenyér, kapros szardíniakrémmel

A dagasztás nélküli kenyerek netovábbja számomra a pain-paillasse, a svájci gyökérkenyér. A kívül ropogós, belül pihe-puha kenyér mennyei szardíniakrémmel megkenve.


Hozzávalók
A kenyérhez
500g liszt (350g Graham, 75g rétes vagy sima búza, 75g durum)
400ml víz
18g élesztő
1,5 teáskanál só
2x50g olajbogyó 

A krémhez
2 doboz olajos szardínia
3 tojás
30g puha vaj
1 kisebb lila hagyma
ízlés szerint mustár (nálam 1 teáskanálnyi)
citromlé
bors
kapor

A gyökérkenyér első fázisához szükségünk van egy nagyobb tálra, én a kelesztőtálamat használtam. Beleöntöttem a vizet, feloldottam benne az élesztőt, beletettem a lisztet, rá a sót és egy fakanállal az egészet alaposan összekevertem. A tálat lefedtem és szobahőmérsékleten 10 órát állni hagytam.
Mikor letelt a kelesztési idő a nyújtótáblámat alaposan leliszteztem és a tészta felét a kezemmel téglalap alakúra lapítgattam, majd rászórtam a jól lecsepegtetett olajbogyókat.


A tésztát feltekertem mint a bejglit, majd többször megcsavartam. Ez a csavarás adja ennek a kenyérnek a jellegzetes formáját. Papíros sütőlemezre tettem. Megformáztam a másik kenyeret is. Ebbe nem tettem olajbogyót, mivel családunk legkisebb tagja nincs oda érte. Szobahőmérsékleten egy órát kelesztettem a kenyereket.


A sütőt előmelegítettem 200 fokra, beállítottam a szokásos forró vízzel töltött edényemet. A kelesztési idő lejártakor lespicceltem a kenyereket, megszórtam liszttel és 45 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. A kész kenyereket rácsra tettem kihűlni.


Közben elkészítettem a szardíniakrémet. A tojásokat megfőztem, lehűtöttem, megpucoltam, apró darabokra vágtam. A halat alaposan lecsepegtettem. A hagymát nagyon finomra vágtam. A tojást, hagymát, szardíniát, borsot, mustárt, puha vajat egy tálba raktam. Botmixerrel egyneműsítettem, citromlével ízesítettem, végül hozzáadtam a finomra vágott kaprot. Tálalásig hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.


Ezt a gyökérkenyér receptet alakítottam át.