2015. január 21., szerda

Olajbogyós gyökérkenyér, kapros szardíniakrémmel

A dagasztás nélküli kenyerek netovábbja számomra a pain-paillasse, a svájci gyökérkenyér. A kívül ropogós, belül pihe-puha kenyér mennyei szardíniakrémmel megkenve.


Hozzávalók
A kenyérhez
500g liszt (350g Graham, 75g rétes vagy sima búza, 75g durum)
400ml víz
18g élesztő
1,5 teáskanál só
2x50g olajbogyó 

A krémhez
2 doboz olajos szardínia
3 tojás
30g puha vaj
1 kisebb lila hagyma
ízlés szerint mustár (nálam 1 teáskanálnyi)
citromlé
bors
kapor

A gyökérkenyér első fázisához szükségünk van egy nagyobb tálra, én a kelesztőtálamat használtam. Beleöntöttem a vizet, feloldottam benne az élesztőt, beletettem a lisztet, rá a sót és egy fakanállal az egészet alaposan összekevertem. A tálat lefedtem és szobahőmérsékleten 10 órát állni hagytam.
Mikor letelt a kelesztési idő a nyújtótáblámat alaposan leliszteztem és a tészta felét a kezemmel téglalap alakúra lapítgattam, majd rászórtam a jól lecsepegtetett olajbogyókat.


A tésztát feltekertem mint a bejglit, majd többször megcsavartam. Ez a csavarás adja ennek a kenyérnek a jellegzetes formáját. Papíros sütőlemezre tettem. Megformáztam a másik kenyeret is. Ebbe nem tettem olajbogyót, mivel családunk legkisebb tagja nincs oda érte. Szobahőmérsékleten egy órát kelesztettem a kenyereket.


A sütőt előmelegítettem 200 fokra, beállítottam a szokásos forró vízzel töltött edényemet. A kelesztési idő lejártakor lespicceltem a kenyereket, megszórtam liszttel és 45 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. A kész kenyereket rácsra tettem kihűlni.


Közben elkészítettem a szardíniakrémet. A tojásokat megfőztem, lehűtöttem, megpucoltam, apró darabokra vágtam. A halat alaposan lecsepegtettem. A hagymát nagyon finomra vágtam. A tojást, hagymát, szardíniát, borsot, mustárt, puha vajat egy tálba raktam. Botmixerrel egyneműsítettem, citromlével ízesítettem, végül hozzáadtam a finomra vágott kaprot. Tálalásig hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.


Ezt a gyökérkenyér receptet alakítottam át.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Szeretném elkészíteni én is a kenyeret, de nem tudom melyik durumliszt kell hozzá:fehér durumrozs liszt, durum tésztaliszt,vagy durum simaliszt. ?
    Ha nem kapok, esetleg helyettesíthetem másféle liszttel?
    Köszi

    VálaszTörlés
  2. Sima durum lisztet használok. De gyakran készítem úgy hogy 30%-ban réteslisztet, és/vagy fehér tönkölyt teszek bele! Variáld bátran és majd számolj be az eredményről!

    VálaszTörlés
  3. SZia!

    Nagyon tetszik a recept, szeretném megkérdezni, hogy miért teszel vizet a sütőbe? A sütési idő alatt végig bent marad a sütőben?

    Köszönöm!

    Blanka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Blanka! Azért, mert a kenyereket gőzös sütőben tanácsos sütni. Ki lehet venni, ha kenyér kérge már szilárd, akkor már nincs jelentősége.

      Törlés