2016. július 8., péntek

Mogyorós csokis jégkrém

Azt hiszem nem kell hosszasan taglalnom ennek a mogyorós csokifagyinak a pozitív tulajdonságait, inkább arra biztatok mindenkit, hogy azonnal lásson hozzá, mert eszméletlen finom!


Hozzávalók, 6 db 80ml-es formához
450ml tejszín
3 tojás sárgája
75g keserű, legalább 70%-os csokoládé
40g nyírfacukor

A bevonáshoz
100g keserű csokoládé
30g étolaj
30g pörkölt mogyoró


Egy tapadásmentes lábasban egyneművé kevertem a tojássárgákat, a nyírfacukrot és a tejszínt. Lassú tűzön, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főztem. Ez a forrás előtti pillanat, amikor az alap már fed, vékony réteget képez egy fakanálon. Ezután belekevertem az apróra tördelt csokoládét, majd kihűtöttem a masszát. A legjobb 6-8 órát, egy éjszakát hűtőben tartani.


A hideg alapot a formákba öntöttem és mélyhűtőbe tettem. Bő 1 óra múlva beleszúrtam a pálcikákat, mert  ekkor már hideg annyira, hogy nem süllyednek bele. Természetesen használhatjuk a készletünk műanyag spatuláját is. 
Amikor a jégkrém átfagyott a mogyorót egy serpenyőben megpörköltem, papírtörlőre borítottam, ledörzsöltem a héját és durvára vágtam.
A csokoládét egy akkora bögrébe tördeltem, amibe a fagyi belefér és vízgőzben felolvasztottam. 
A mélyhűtőbe tettem egy tálcát sütőpapírral. Egy nagyobb tálba forró vizet engedtem és egy pillanatra beleállítottam a jégkrémes formát. Kiemeltem a jégkrémeket és a hideg tálcára tettem.
A megolvadt csokoládét alaposan elkevertem az olajjal, majd a fagyikat egyesével kimártottam és azonnal megszórtam mogyoróval, majd  fogyasztásig visszatettem a mélyhűtőbe a papíros tálcára.


Tipp: ha nem szeretnénk a jégkrémet kimártani, keverjük vele a pörkölt mogyorót, vagy más pörkölt olajos magot. Ízesíthetjük rummal, vagy más alkohollal is.

2016. július 5., kedd

Sörben sült csirkecombok, házi steak burgonyával és tzatzikivel

Vasárnap a férjem beleegyezésével megdézsmáltam az itthoni sörkészletet. Az omlós, puha csirkecombok kárpótolták a "veszteségért". Azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a sört, mert az eredmény egyáltalán nem kesernyés, sörízű, az alkohol pedig elpárolog sütés közben.


Hozzávalók
6-8 alsó csirkecomb
80ml étolaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál pirospaprika
fél teáskanál  só
frissen őrölt bors
150ml világos sör

A steakburgonyához
1kg burgonya, közel azonos nagy szemek
70ml olíva vagy étolaj
frissen őrölt bors
pirospaprika


A tzatzikihez
1 nagyobb kígyóuborka
150ml görög joghurt, esetleg tejföl
2 gerezd fokhagyma

pár csepp olívaolaj és citromlé
pár mentalevél, elhagyható


A csirkecombokat a sütés előtti este megmostam, szárazra töröltem. A zúzott fokhagymát elkevertem az olajjal, sóval, pirospaprikával, majorannával, borssal. A combokat alaposan bekentem a páccal úgy, hogy a bőr alá is jusson és tepsibe sorakoztattam. Alufóliával lefedve hűtőbe tettem.
Másnap ráöntöttem a sört és 150 fokra előmelegített sütőben, a fólia alatt sütni kezdtem. Sütés közben többször meglocsoltam a sörös lével. Mikor a hús puha lett levettem a fóliát és pirosra sütöttem. Pirításhoz feljebb lehet emelni a hőfokot 180 fokra, de fontos, hogy továbbra is locsoljuk a szafttal és forgassuk, hogy minden oldala szép legyen.
A tzatzikihez megmostam, lereszeltem az uborkát, majd sóval elkeverve állni hagytam. Elkészítettem a szószt. A joghurtba zúztam a fokhagymát, belekevertem pár csepp olajat, majd az alaposan kicsavart uborkát. Citromlével ízesítettem. Mentaleveleket tettem rá és tálalásig hűtőbe tettem.
A burgonyát alaposan megmostam, megtöröltem és cikkekre vágtam. Egy nagyobb tálba öntöttem az olajat, elkevertem a pirospaprikával, sóval borssal. Beletettem a krumplit, fedőt tettem rá és nagyon alaposan összeráztam, hogy a fűszeres olaj mindenütt bevonja. Papíros sütőlemezre sorakoztattam őket, a csirke alatti sínbe csúsztatva pirosra sütöttem. 


Tipp: ha nem szeretnénk gyors joghurttal készíteni a salátát, akkor használhatunk helyette lassú felszívódású tejfölt is, de ez esetben több citromlére, esetleg ecetre lesz szükség, hogy kellemesen savanykás legyen a tzatziki.

2016. július 3., vasárnap

Görögös zöldséglepény

Mikor összedobtam ezt a vacsorát, nem terveztem bejegyzést róla, mire asztalhoz ültünk le is ment a nap, így nem készültek igazán szép fotók. De talán elnézitek nekem, mert az ötlet, a szín, az illat zseniális, számomra a minden pillanata a görög nyarat idézi.


Hozzávalók
500g gyors vajas tészta, készítés menetét lásd itt
1 zsenge cukkini
1 kisebb padlizsán
2-3 paradicsom
pár sárga koktélparadicsom, elhagyható
1 nagy fej lila hagyma
120g feta
50ml olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
pár levél friss bazsalikom
görög saláta fűszerkeverék, helyette szárított oregano
1 tojás sárgája a kenéshez


 A tésztát lisztezett felületen körülbelül 3mm vékony téglalapra nyújtottam, és papíros sütőlemezre tettem. A széleiből derelyevágóval 1,5cm-t levágtam és a tésztára tettem, így egy peremet kaptam. Míg a zöldségeket előkészítettem hűtőbe tettem.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A megmosott padlizsánt, cukkinit, paradicsomot, hagymát karikákra vágtam, a koktélparadicsomot elfeleztem. Az olajat egy csészébe öntöttem, belezúztam a fokhagymát, beletépkedtem a bazsalikomleveleket. 
A zöldségeket szorosan, hogy egymást fedjék, felváltva a tésztalapra raktam. Meglocsoltam az olajjal, rámorzsoltam a fetát, majd megszórtam a fűszerkeverékkel. A tészta peremét a tojássárgával lekentem.



Forró sütőbe tettem és 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Éles pizzavágóval könnyű szeletelni. Egy pohárka rosé fröccs  remekül illik hozzá.





És a tanúbizonyság, hogy ez bizony egy remek, nyári, teraszon ülős, beszélgetős estéhez passzoló vacsora:


Új változat: tésztát különböző méretű téglalapokra vágtam, cukkinivel, lila hagymával, paradicsommal megraktam, fetát morzsoltam rá, meglocsoltam fokhagymás olívaolajjal, és kefalóniai görög saláta fűszerkeveréket szórtam rá.



2016. július 2., szombat

Kapros vajbableves

Akármennyire is tombol a nyár, jól tud esni egy tányér finom leves, ami folyadékpótlásnak sem utolsó. Most két kedvencemet, a kaprot és a sárga hüvelyű zöldbabot vettem alapul, mert nagyon jól passzolnak egymáshoz, pláne ha társul hozzájuk egy kis fokhagyma is.
 

Hozzávalók
400g sárga vajbab
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 tv. paprika
2 gerezd fokhagyma

körülbelül 1,5l víz

A habaráshoz
150g tejföl
40g tk. búzaliszt
1 teáskanál pirospaprika
kis csokor kapor


A zöldbab végeit levágtam, 1,5cm-es darabokra daraboltam, alaposan megmostam. A megtisztított fehér- és sárgarépát karikákra vágtam, a paprikából kivettem a csumát. A zöldségeket  fazékba tettem, vízzel felengedtem, sóztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és ressre főztem.


Elkészítettem a habarást. Egy nagyobb fém tálba tettem a lisztet, pirospaprikát és a tejföllel csomómentesre kevertem. A forrásban levő levesből két merőkanálnyit belekevertem a habarásba, majd beleöntöttem a levesbe és a finomra vágott kaporral átforraltam. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót.


2016. július 1., péntek

Meggyes mandulás csiga

A családom kakaós csigára vágyott, de úgy döntöttem, hogy a meggyszezon örömére megfelezem a tésztát és megtöltöm meggyel, mandulával, no meg egy kis fahéjjal. Természetesen gyorsabban fogyott, mint a kakaós....


Hozzávalók
fél adag édes kelt tészta, receptet lásd itt

A töltelékhez
70g puha vaj
50g nyírfa porcukor
100g őrölt mandula
250g magozott meggy
fahéj, ízlés szerint
szeletelt mandula a szóráshoz


A tésztát duplájára kelesztettem és lisztezett felületen 3mm vékonyra nyújtottam. Megkentem a puha vajjal, egyenletesen rászórtam a mandulát, nyírfaporcukrot, pici fahéjt, végül a jól lecsepegtetett meggyet. Feltekertem és ujjnyi vékonyra vágtam. Papíros sütőlemezre tettem a csigákat. 


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Ez az idő elég volt, hogy megkeljenek a csigák. Hűvösebb idő esetén körülbelül 30 perc a kelesztési idő. Tetejüket szeletelt mandulával megszórtam, sütőbe tettem és aranybarnára sütöttem őket. Amikor kihűltek, vékonyan meghintettem nyírfaporcukorral, de az akár el is hagyható.


Tipp: mandula helyett használhatunk diót is.