2017. augusztus 22., kedd

Villámgyors mákos kifli

Tegnap délután ért a felismerés, hogy bizony már megint nincs uzsonnám... Először arra gondoltam, süthetnék talán gyors csokis, mogyorós kiflit, de eztán eszembe jutott a napokban beszerzett friss mák! És innen már nem volt vissza út! 


Hozzávalók, 16 kiflihez
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
80ml tejszín
80ml víz
1 L-es tojás
30g cukornak megfelelő édesítő
15g élesztő
30g vaj
negyed kezeletlen citrom héja

A töltelékhez
180g őrölt mák
40ml tejszín
40ml víz
80g cukornak megfelelő 1:4 cukorhelyettesítő
50g savanykás lekvár, nálam házi barack
negyed kezeletlen citrom héja


A mákot elkevertem a citromhéjjal, a vizes tejszínt a negyedannyival felforraltam és ráöntöttem a mákra. Beletettem a lekvárt, majd alaposan összekevertem. A megadott folyadékmennyiség irányadó, a cél az, hogy máktöltelék jól kenhető legyen, de ne folyjon. 
Míg a töltelék hűlt, elkészítettem a tésztát. A hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem úgy, hogy a felvert tojásból egy evőkanálnyit  félretettem a lekenéshez. Lágyabb, jól nyújtható tésztát gyúrtam és kelesztőtálba tettem.
A tésztát 20 perc pihentetés után elfeleztem és 40cm átmérőjű körre nyújtottam. Rákentem a máktölteléket, majd a másik tésztadarabot is kinyújtottam és befedtem vele. Pizzavágóval 16 cikkre vágtam, a háromszögekből kiflit hajtottam úgy, hogy a bal kezemmel tekertem, közben a tészta hegyét finoman húztam. Papíros sütőlemezre sorakoztattam a kifliket, közöttük elég teret hagyva, hogy ne süljenek össze. 
Mikor mind a 16 darab elkészült, lekentem  a félretett felvert tojással és hideg sütőbe tettem. A sütőt 200 fokra állítottam és aranybarnára sütöttem a kifliket. Az én sütőmmel ehhez körülbelül 30 perce volt szükség. A kész süteményeket rácsra tettem kihűlni. 


Légy korrekt, hivatkozz te is! A recept amit átdolgoztam a Limara péksége blogon található.

 

2017. augusztus 17., csütörtök

Mákos sós rudak

Mákom van! Egy kedves ismerősömtől, aki mákot termel, nemrég megérkezett az idei, friss szállítmány, amit azonnal le is teszteltem ezzel a családi recepttárból származó, omlós sós süteménnyel. Vigyázat, erősen addiktív!


A tésztához
250g liszt (50g sima, 200g tk. búza)
1 csapott teáskanál sütőpor
140g hideg vaj
35g egész mák
60g cheddar vagy más keményebb sajt reszelve
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl vagy tejszín 
1 csapott teáskanál só
Kenéshez, szóráshoz
1 tojás fehérje
szezámmag 
 
 
A hideg, kis kockákra vágott vajat elmorzsoltam a liszttel. Hozzáadtam a sütőport, sót, mákot, reszelt cheddart, végül a tojás sárgáját, és annyi tejfölt, hogy nyújtható tésztát kapjak. Fóliába csavartam és egy órára hűtőbe tettem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 8-10 mm vékonyra nyújtottam.  Derelyevágóval rudakra vágtam. A tojásfehérjét villával kicsit felvertem, lekentem vele tésztát, majd szezámmal megszórtam. Sütőpapíros tepsire raktam és aranybarnára sütöttem.
Zárt dobozban sokáig eláll. 


 

2017. augusztus 16., szerda

Török lepénykenyér roston sült csirkével és padlizsánsalátával

Tegnap este házi török büfét "nyitottam"! A menü fokhagymás joghurtban pácolt csirkemellfilé, padlizsánsaláta és friss lepénykenyér volt. Mondhatom nem volt rá panasz!


Hozzávalók
A lepénykenyérhez, 6 darabhoz
450g liszt (135g kenyérliszt, 315g tk. búzaliszt)
300ml langyos víz
20g friss élesztő
3 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál só
Kenéshez, szóráshoz:
1 tojás sárgája
1 teáskanál olívaolaj
szezám, nigella mag

A padlizsánsalátához
2 nagyobb padlizsán
só, bors
olívaolaj
150g görög joghurt
2-3 gerezd fokhagyma
citromlé
kis csokor petrezselyem
lila hagyma, elhagyható

A csirkemellfiléhez
500g csirkemellfilé
150g görög joghurt
3 gerezd fokhagyma

olaj a sütéshez


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A padlizsánokat megmostam, szárazra töröltem 1x1cm-es kockákra vágtam és sütőpapíros tepsire terítettem. Sóztam, borsoztam, olívaolajjal meglocsoltam. 20 perc alatt, többször átforgatva megsütöttem. Míg hűlt, a joghurtba belezúztam a fokhagymát, pár csepp citromlével ízesítettem. Belekevertem a kihűlt padlizsánt, finomra vágott petrezselyemmel megszórtam és lefedve hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.
A csirkemellfilét megmostam, megtöröltem, szeletekre vágtam és megsóztam. Egy jól záródó dobozban összekevertem a joghurtot, zúzott fokhagymát és beletettem a hússzeleteket úgy, hogy mindenütt érje a pác. Hűtőbe tettem.


A lepénykenyérhez kimértem a hozzávalókat. Az élesztőt feloldottam a vízben és a liszt harmadával elkevertem. 20 percet pihentettem, majd hozzáadtam a tészta többi komponensét, a maradék lisztet, sót, olívaolajat. Lágy, rugalmas tésztát gyúrtam, kelesztőtálba tettem, felületét olívaolajjal lekenve. 45 percet pihentettem. Hat egyenlő részre vágtam. Kigömbölyítettem és hármasával papíros sütőlemezre tettem. Az egyik tepsit hűtőbe tettem. A másikon lévő tésztákat 15 perc pihenő után megformáztam. Olajos kézzel ellapogattam, majd ujjheggyel lenyomkodtam, először a peremet, majd a belsejét is.


Míg a sütőm 220 fokra előmelegedett a tészta addig kelt. Olívaolajjal elkevert tojással lekentem, szezámmal és nigella maggal megszórtam, majd 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütőből kivéve nedves ruhával letakarva hűtöttem ki, így finom puha lesz. Közben kivettem a másik adagot a hűtőből és kelesztettem, formáztam, sütöttem.
Tálalás előtt a csirkemellfiléket kevés forró olajon hirtelen kisütöttem. 


 A török lepénykenyér receptje itt olvasható.


2017. augusztus 14., hétfő

Szilvásgombóc cukkinivel


Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó!
A felszín édes hó...
Rajta aranyszínű morzsa!
Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó,
Megkóstolható!
És benne van a kenyér, benne van a víz!
Benne van a tudás, benne van az íz!
Benne van az idő, benne van a só!
Benne van a válasz: embernek lenni jó!
jó, jó, jó
Ez a jó ízű kisbolygó!
Jó, jó, jó, jó
Belül tűz forró!
Jó, jó, jó, jó
Olyan illatosan olvadozó!
Jó, jó, jó, jó
(Presser Gábor - A padlás: Szilvásgombóc) 

A jó ízű kisbolygó főtt, tört burgonya helyett, IR diétába illeszthető módon, az örök jolly jokerrel: cukkinivel! Sem ízben, sem állagban nem különbözik a krumplis verziótól! Aki nem hiszi, járjon utána!


Hozzávalók, 15 gombóchoz
400g zsenge cukkini
1 tojás
50g sima liszt
200-250g tk. búzaliszt, amennyit felvesz
só 

szilva
fahéjas édesítő, nálam nyírfacukor

50g vaj,
150g tk. morzsa

A cukkinit héjastól, apró lyukú reszelőn lereszeltem. Ha a cukkini már nem annyira zsenge, héja vastag, akkor hámozzuk meg, szedjük ki a magjait. Sóztam és 15 percet pihentettem.
Ez idő alatt, vajon aranybarnára pirítottam a morzsát. A szilvákat megmostam, félbe vágtam. Előkészítettem a fahéjas nyírfacukrot.


A cukkini levét kinyomkodtam, 240g lett lé nélkül. Beletettem a tojást, majd liszt egy részét visszatartva összegyúrtam. Annyi lisztet adtam hozzá, hogy  a hagyományos, burgonyás verzióval megegyező állagú legyen. 
Vizet forraltam, amibe sót dobtam és pár csepp olajat csepegtettem. A tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam. Körülbelül 10x10cm-es négyzetekre vágtam, egy-egy fél szilvát tettem a lapokra, azokra pedig fél teáskanálnyi fahéjas cukrot.


Gombócokat formáztam, lisztezett felületre sorakoztattam őket. Amikor a felével elkészültem a forrásban lévő vízbe tettem őket. A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére. Alaposan lecsepegettem és a morzsában megforgattam. Közben elkészítettem a maradék tésztát is. 


Ötlet innen.

2017. augusztus 12., szombat

Nyári almatorta

Tudjátok, ha péntek, akkor irány a piac! Több hétvégi desszertötlet kavargott a fejemben, de mikor ezek a piros almák ránk mosolyogtak, gyorsan eldöntöttük a kislányommal: süssünk alma tortát! 
A forma egy játék, mi a szívet választottuk! Készíthető más kiszúróval is, rácsozva, egyszerűen befedve. A lényeg, hogy adjunk utat a keletkező gőznek, szabadon távozni! 


Hozzávalók, 25cm-es kivehető aljú tortaformához
300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)
150g hideg vaj
50g nyírfaporcukor
fél kezeletlen citrom héja
1 tojás
1-2 evőkanál tejszín

A töltelékhez
800g alma
30-50g nyírfaporcukor, ízlés szerint
35g étkezési keményítő
fahéj
1 tojás a kenéshez


A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam. A liszteket összekevertem, majd a hideg, apró kockákra vágott vajat elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást, citromhéjat, cukrot összedolgoztam, szükség estén 1-2 evőkanál tejszínnel. Fóliába csavartam és hűtőszekrénybe tettem és egy órát pihentettem.
Az almát, megmostam, meghámoztam, a magházakat eltávolítottam és apró kockákra vágtam.A nyírfaporcukrot, fahéjat, keményítőt elkevertem, majd összeforgattam az almával.
A tészta kétharmadát lisztezett felületen kinyújtottam és kibéleltem vele a tortaformát. A formát nem szükséges vajazni, lisztezni, mert a tészta elég zsíros, könnyen el fog válni a formától. 
Az almát lecsepegtettem és beletettem a formába. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.


A tetőhöz kinyújtottam a lapot, nyújtófára feltekertem, majd ráterítettem egy lisztezett tortadeklire. Ezen körbevágtam egy akkora tál segítségével ami befedi a piteformát, kiszúrtam a szíveket és pár percre hűtőbe tettem. Így könnyebb rácsúsztatni a torta tetejére. A maradék tésztából is szíveket szúrtam. A torta felületét lekentem felvert tojással, és feldíszítettem a szívekkel, amelyekre szintén került tojás. 45 perc alatt megsütöttem.