Ismét egy favorit, amelyről senkinek nem kell lemondania, aki szénhidrát diétát folytat, hiszen pár perc ráfordítással készíthetünk bolti keksz helyett teljes kiőrlésűt, és használhatjuk a bevált édesítőnket. Drága Philadephia krémsajt helyett pedig, tökéletesen megfelelnek a német élelmiszerláncok saját márkás termékei, akár zsírszegény változatban is. A torta természetesen elkészíthető cukros változatban is, homemade keksz helyett pedig a győri édes zabfalatokat ajánlom.
Hozzávalók / 23 cm-es csatos tortaformához
Keksz alaphoz
120 g liszt (40 g őrölt zabpehely, 40 g Graham liszt, 40 g durum liszt)
20 g lágy zabpehely
60 g vaj
1 kisebb tojás
késhegynyi sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
35 g nyírfacukor
fahéj, kardamom ízlés szerint
40 g dió
Összeállításhoz
100 g vaj
Krémhez
700 g natúr krémsajt, szobahőmérsékletű
150 g tejföl
2 tojás, szobahőmérsékletű
2 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
100 g nyírfacukor
20 g házi nyírfacukros vanília
40 g étkezési keményítő
Először elkészítem a kekszalapot. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A vajat elmorzsolom a lazítókkal, fűszerekkel elkevert lisztekkel, majd hozzáadom a zabpelyhet, tojást és a nyírfacukrot. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd lisztezett nyújtótáblán 3mm vastagra nyújtom. Papíros sütőlemezre teszem és aranybarnára sütöm. Kiveszem a sütőből, kisebb darabokra töröm, majd a nyitott ajtajú, lekapcsolt sütőbe visszateszem kicsit száradni, hogy igazi morzsás, keksz állagú legyen. Közben a diót serpenyőben megpirítom és durvára vágom.
A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágok. (Erre azért van szükség, hogy a tortánkat könnyen le tudjuk majd emelni a dekliről.) A kihűlt kekszet finomra töröm (segítségül hívhatunk késes aprítót is), hozzáadom a durvára vágott diót, olvasztott vajat, elkeverem és egyenletesen belenyomkodom tortaformába, majd habkártyával elsimítom a felületét. Hűtőszekrénybe teszem, míg a sajtkrém elkészül.
A sütőt előmelegítem 170 fokra. A szobahőmérsékletű sajtkrémet robotgép táljába teszem (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert ha hideg, nem lehet csomómentesre keverni), elkeverem a tejföllel, egyesével hozzáadom a tojásokat és sárgáját, majd a cukrot, végül pedig az étkezési keményítőt. Mindent lassú fokozaton keverek, hogy a massza ne legyen levegős!
A tortaforma alját, oldalát becsomagolom alufóliába, majd behelyezem egy olyan magas falú tepsibe, amely alkalmas vízfürdős sütésre. (Ha nem használtuk még ilyesmire a formánkat, érdemes üresen letesztelni, hogy nem szivárog-e bele a víz. Teflon forma helyett szívesebben használom a régi horganyzott formámat, mert nagyon jól zár.) A sajtkrémet beleöntöm az előkészített tortaformába, beteszem a sütőbe és forró vízzel feltöltöm a tepsit úgy, hogy a vízfürdő körülbelül a tortakarika feléig érjen. 60 perc alatt készre sütöm a tortát. Kiveszem a tepsiből és kihűtöm, majd legalább egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy teljesen áthűljön. Másnap a forma mentén körbevágom, leveszem a karikát és a tortát egy pillanatra tűzhelyen alulról megmelegítem. Így könnyebben fel tudom emelni a dekliről, lehúzom a papírt és tortatálra helyezem.
További tippek:
Készíthetünk kókuszos kekszalapot is. Akkor a receptben szereplő zabpelyhet kókuszra cseréljük, a diót elhagyjuk.
A fennmaradó tojásfehérjéket uzsonnás zacskóba téve, feldátumozva egy erre rendszeresített dobozban mélyhűtőben összegyűjtjük. Ha 6-8 fehérjénk összejött remek felvert készíthető belőle.
Hű ez nagyon ott van :D Köszönöm!
VálaszTörlésMit jelent "lágy zabpehely"? Több receptednél is olvastam. Nagyon szuperek párat már kipróbáltam :-)
VálaszTörlésSzia Szilvi! Kétféle zabpelyhet lehet kapni, az apró szemű a lágy. A másik fajta nagyszemű. Az apró általában sárga (Aldi, Lidl, Penny), a nagy pedig kék zacskóban van.
VálaszTörlésNagyon köszönöm !
Törlés