Ma újra munkára fogtam az öntöttvas lábasomat és egy igazi "emberes" egytálételt készítettem. Ajánlom mindenkinek aki kiadós, laktató, abbahagyhatatlan fogást szeretne. Természetesen készíthető római tálban vagy más hőálló edényben is.
1000-1200g húsos oldalas
300g füstölt hús
2 evőkanál sertészsír
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
300g fehér bab
5 szál közepes sárgarépa
negyed zeller
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom vagy 40g paradicsompüré
300ml száraz vörösbor, nálam Szekszárdi Kékfrankos
300ml víz, vagy sonkalé
só
bors
1 babérlevél
csipet kakukkfű
petrezselyemzöld a tálaláshoz
A babot átválogattam és a főzés előtti este hideg vízbe beáztattam. Vízbe tettem a füstölt húst is.
Másnap a zöldségeket meghámoztam, a hagymát finomra, a répát karikára, a zellert kis kockákra vágtam. Az oldalast megmostam, lecsepegtettem és a csontok mentén feldaraboltam, ugyanígy tettem a füstölt hússal is. Vaslábasban zsírt forrósítottam és a húsdarabok minden oldalát hirtelen megkapattam. Tálba tettem őket. A sütőt 220 fokra előmelegítettem.
A zsírban megfonnyasztottam a hagymát, majd hozzáadtam a répát, zellert és együtt is pirítottam. Végül beletettem a zúzott fokhagymát. Ráhelyeztem a hússzeleteket, hozzáadtam a húsból sütés után kifolyt levet, egy evőkanál liszttel megszórtam, a fedőt rátéve összeráztam és 5 percre sütőbe tettem. Majd ezt megismételtem.
A húst felöntöttem a borral, sonkalével, hozzáadtam a lecsepegtetett babot, sóztam, borsoztam, egy csipet kakukkfűvel megszórtam, beletettem a babért és a negyedelt paradicsomokat.
180 fokon, másfél órán át sütöttem. Ha szükséges adjunk hozzá még sonkalét. Mikor a bab és a húsok megfőttek, finomra vágott petrezselyemmel tálaltam.
Hasonló, római tálban készült recept itt olvasható.
Nagyon finom volt!
VálaszTörlés