Azt hiszem a nyár összes öröme felvonult ebben az ebédben. A cukkinitől kezdve, a padlizsánon át a kukoricáig. Valóságos ízkavalkád kerekedett belőle, amihez házi steakburgonya és hagymás paradicsomsaláta társult.
600g csirkemellfilé
200g bacon
100g füstölt kolbász
2 tölteni való paprika
1 kisebb padlizsán
1 zsenge cukkini
1 cső csemege kukorica/nyers
2 közepes fej lilahagyma
12 darab kisebb csiperke
3 gerezd fokhagyma
só
bors
pirospaprika
olaj
A steakburgonyához
1kg burgonya, közel azonos nagy szemek
70ml olíva vagy étolaj
frissen őrölt bors
pirospaprika
só
A paradicsomsalátához
4 közepes paradicsom
1 fej lilahagyma
édesítő
almaecet
olívaolaj
snidling
A sütést megelőző este, de legalább 3-4 órával, a csirkemell filét megmostam, szárazra töröltem és lapos csíkokra vágtam. Sóztam, meghintettem piros paprikával, frissen őrölt borssal, rázúztam a fokhagymát, majd kevés olajjal elkeverve, lefedve, hűtőbe tettem érni.
Másnap a sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem a zöldségeket. A cukkinit, kukoricát felkarikáztam, a padlizsánt, lilahagymát, paprikát nagyobb darabokra vágtam. A gombák tönkvégeit levágtam. A kolbászt vastag darabokra szeltem. A bacon szeleteket elfeleztem, majd minden szeletre 1-1 csirkemell darabot tettem és felcsavartam. Az alapanyagokat váltakozva a hústűre húztam, majd papíros sütőlemezre fektettem.
Sütőbe tettem és alufóliával lefedve addig sütöttem, míg a csirke meg nem puhult. Ez körülbelül 45 percet vett igénybe. Levettem a fóliát és légkeveréssel pirosra sütöttem a nyársakat.
A hússal együtt, a sütő alsó rácsán megsütöttem a steakburgonyát is. A burgonyát alaposan megmostam, megtöröltem és cikkekre vágtam. Egy
nagyobb tálba öntöttem az olajat, elkevertem a pirospaprikával, sóval,
borssal. Beletettem a krumplit, fedőt tettem rá és nagyon alaposan
összeráztam, hogy a fűszeres olaj mindenütt bevonja. Papíros sütőlemezre
sorakoztattam és a nyárs alatti sínbe csúsztatva pirosra sütöttem a krumplikat.
A paradicsomsalátához elkészítettem a salátalét. Egy tálba körülbelül 200ml hideg vizet tettem, pár pötty édesítőt feloldottam benne, almaecettel ízesítettem, és kevés olívaolajjal elkevertem. A karikára vágott paradicsomot és lilahagymát rétegezve a salátalébe tettem, finomra vágott snidlinggel megszórtam majd tálalásig hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: fém nyárstűket használtam, de természetesen készülhet fa pálcákkal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése