Valami könnyedre, habosra vágytam, no meg kávésra. Hisz mit tehet az ember egy kávéfüggő férj mellett? Alkalmazkodik, ahogy tud.
Van már a blogon egy tiramisu recept (lásd ide kattintva), de úgy gondoltam, talán sokan örülnének egy másik, egyszerűbb verziónak. Babapiskóta helyett piskótalapok közé töltöttem a krémet, de ez semmit nem von le a sütemény értékéből, sőt talán még hozzá is tesz.
Hozzávalók 20x28-as kerethez
A piskótalapokhoz
2x4 tojás
2x 80g liszt (30g sima búza, 50g teljes búza)
2x60g nyírfacukor
2x 80g liszt (30g sima búza, 50g teljes búza)
2x60g nyírfacukor
2x1 evőkanál étolaj
A krémhez
500g mascarpone
600ml tejszínhab
80g nyírfaporcukor
600ml tejszínhab
80g nyírfaporcukor
15g porzselatin
100ml víz
200ml eszpresszó, ízlés szerint édesítve
rum
pár csepp keserű mandula aroma
sötét, keserű kakaópor
rum
pár csepp keserű mandula aroma
sötét, keserű kakaópor
Lefőztem a kávét, forrón édesítettem és félretettem, hogy kihűljön.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a két piskótalapot a szokásos módon készítettem el a fenti alapanyagokból. Piskótakészítési segédlet ide kattintva érhető el. A kész lapokat liszttel meghintettem és átfordítottam a sütőlemezen.
Míg a piskótalapok hűltek a tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy jól lehűljön. A
hideg kávét ízesítettem rummal és pár csepp keserű mandula aromával.
A lapokról lesepertem a lisztet, lehúztam a sütőpapírt, leszéleztem, azaz az oldalakat egyenesre vágtam, majd elfeleztem őket, azaz 4 darab 20x28cm-es piskótalapom lett. Az elsőt, bőrével felfelé beletettem az állítható sütőformába.
A tejszínt kemény habbá vertem. A mascarponét keverőtálba tettem és a nyírfaporcukorral elkevertem. A zselatint fém tálkába mértem és hideg vízbe beáztattam.
Mikor a tejszínhab elkészült, a harmadát egy habverő segítségével a mascarponéval elkevertem, majd a fellazított mascarponéhoz hozzákevertem a maradék habot. A zselatin vízgőz felett megolvasztottam és a krémbe kevertem.
A formába készített piskótalapot a kávéval megkentem. Legpraktikusabb erre egy ecsetet használni. Ügyeljünk rá, hogy a folyadék ne áztassa el a lapot. Rátettem a krém negyedét és egyenletesen elkentem. A következő lapot bőrével lefelé tettem rá és szintén átitattam kávéval. Itt már használhatunk kicsit több kévét. Következett a krém második negyede, a következő lap és így tovább, míg rá nem került a negyedik, utolsó piskótalap és kávé. A negyedik lap tetejét egy kevés krémmel lekentem, majd a maradék krémet egy 14-es sima csöves habzsákba tettem és apró cseppeket formáztam a sütemény tetejére. Hűtőszekrénybe tettem. 3-4 óra pihenő szükséges ahhoz, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor forró vízbe mártott, szárazra törölt recés késsel szeleteltem és kakaóporral meghintettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése