Az idei szezon első csokor medvehagymája ebbe a krémsajtos, baconos tekercsbe került. Miközben vacsoráztunk, azon tanakodtunk, hogy is kellene elnevezni. Én az egyszerű, később jól visszakereshető bejegyzéscímek híve vagyok. A kislányom a "Fimonka" a férjem pedig a "Kunkori" nevet adta volna neki, bár abban mindhárman egyetértettünk, hogy ízre, illatra isteni és gyakori vendég lesz az asztalunkon.
300g liszt (100g rétes, 200g tk. búza)
100ml langyos tej, vagy tejszín-víz keverék
50g tejföl
14g friss élesztő
1 L-es tojás
40g puha vaj
1 mokkáskanál só
A töltelékhez
250g tejszínes krémsajt
150g trappista
12 szelet füstölt bacon
1 csokor medvehagyma, petrezselyem, snidling
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép
üstjébe mértem és lágy, könnyen nyújtható tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba
tettem és fél órát pihentettem.
Míg a tészta a pihent előkészítettem a formát. Vékonyan kivajaztam,
liszttel meghintettem. A trappistát nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A medvehagymát, petrezselymet, snidlinget megmostam papírtörlőn
megszárítottam, finomra vágtam és a krémsajttal elkevertem.
A megkelt tésztát nyújtótáblára borítottam és 30x50cm-es téglalapra
kinyújtottam. Megkentem a zöldfűszeres krémsajttal, majd 12 csíkra vágtam. A csíkokra fektettem 1-1 szelet bacont és megszórtam trappistával. Feltekertem, majd a formába tettem őket.
40 percig pihentettem, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt tésztát a sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes
sütőpapírral lefedni. Rácsra tettem kicsit hűlni, majd langyosan ettük.
Tipp: Medvehagyma helyett használhatunk zúzott fokhagymát, snidling helyett újhagyma zöldjét. Dobozforma helyett rakhatjuk tortaformába, hőálló tálba, jénaiba, vagy akár vághatjuk vékonyabb szeletekre és süthetünk belőle hagyományos csigákat is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése