2017. március 11., szombat

Ordás spenótos ravioli

Akik követik a blog Facebook oldalát, bizonyára emlékeznek rá, hogy pár hete a Tésztaműhely című könyv szerzőjének, Kereki Noéminek a tésztakészítő tanfolyamán jártam. Sok érdekes dolgot tanultam és azóta érlelődött bennem a gondolat, hogy egy töltött tésztával folytatom. Ma "leporoltam" a több mint 6 éve pihenő nyújtógépemet és egy ordás, friss spenótos raviolit készítettem. Nem mondom, hogy gyorsan készülő ebéd, de az bizton állíthatom, hogy megérte a fáradtságot! 


Hozzávalók
A tésztához
200g durum tésztaliszt
50g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 L-es tojás
csapott mokkáskanál só
víz

A töltelékhez
250g orda
150g friss, leveles spenót
1 gerezd fokhagyma
kevéske olaj

A tálaláshoz
50g vaj
100g húsos kolozsvári szalonna
reszelt parmezán
újhagyma, petrezselyem


A liszteket a sóval egy tálban elvegyítettem, hozzáadtam a felvert tojást és 120ml vizet. Ha szükséges, fokozatosan adagolva adjunk hozzá még vizet, míg a tészta össze nem áll. Ezután nyújtótáblára tettem és addig gyúrtam, míg selymes, kellemes tapintású nem lett. Ha szükséges pár csepp vízzel vagy durum liszttel lehet korrigálni az állagát. Fóliába csavartam és fél órát pihentettem.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A spenótot megmostam, alaposan lecsepegtettem, apróra tépkedtem, majd kevés olajon átforgattam, hogy elveszítse a nedvességét. Amikor kihűlt botmixerrel még jobban felaprítottam, majd a zúzott fokhagymával együtt az ordához adtam, sóztam és krémesre kevertem.
A kolozsvári szalonnát vékony csíkokra vágtam, és megpirítottam. 


A tésztából lecsíptem egy darabot és a tésztanyújtó géppel 6-os fokozatig nyújtottam. A töltelékből tészta egyik felére fél teáskanálnyi halmokat raktam, ezeket vizes ecsettel körbehúztam, majd ráhajtottam a másik felet. Egy 6 cm-es kiszúróval kiszúrtam és lisztezett tálcára tettem a raviolikat. Addig folytattam, míg a töltelék el nem fogyott, majd bő sós vízben kifőztem. Közben a vajat barnulásig olvasztottam és kifőtt tésztát megforgattam benne. Megszórtam szalonnakockákkal és találásig a főzővíz felett tartottam melegen. 
Mikor az asztalra került megszórtam újhagyma zöldjével és Grana Padanoval.


Tipp: a maradék tésztát a tésztanyújtó gép metélt készítő alkalmatosságával hasznosítottam.  
Ordát érdemes piacon, sajtkészítőknél keresni. Helyette használhatunk ricottát is. 
A megformázott tészta jól fagyasztható. 


Köszönettel Noéminek! 

Inspiráció, további ötletek: Kereki Noémi, Tésztaműhely, Az otthoni tésztakészítés titkai, Csipet Kiadó 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése