Többször készítettem már üveges desszertet (Málnás túróhab, lásd itt, Sajttorta lásd itt). Praktikus, hisz jól szállítható, hétköznapokon szívesen viszem munkába.
Babapiskótát sütöttem hozzá, de apróra vágott piskótakockákkal is remek. Ez a babapiskóta kicsit több, mint amennyire szükség van, de a maradék hamar elfogyott. Az angol trifle alkoholos, de most kihagytam belőle az alkoholt.
Áfonya helyett használhatunk mirelit epret, bogyós gyümölcs keveréket, cukormentes befőttet, kompótot, vagy lekvárt is.
Hozzávalók, 6 adaghoz
A babapiskótához
3 tojás
75g nyírfacukor
90g liszt (30g sima, 60g tk. búza)
A krémhez
250g mascarpone
300ml tejszín
35g cukornak megfelelő édesítő
Az áfonyatöltelékhez
150g áfonya
édesítő, ízlés szerint
A sziruphoz
150ml víz
negyed citrom héja
édesítő, ízlés szerint
Babapiskótát sütöttem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem 2 sütőlemezt papírral. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből a nyírfacukor felével, tejföl sűrű habot vertem. A sárgáját a cukor másik felével fehéredésig kevertem, majd beleforgattam a fehérjébe. Részletekben beleszitáltam a lisztet, óvatos mozdulatokkal összekevertem. A masszát 14-es sima csővel ellátott nyomózsákba tettem és kis, 4-5cm-es babapiskótákat formáztam. Szerintem a baba akkor szép, ha a közepe picit karcsú, ha túl vékony, akkor inkább kutyacsontra hajaz. Sütőbe tettem és aranybarnára sütöttem.
Az áfonyát megmostam, és annyi vízzel amennyi ellepi, lekvár sűrűségűre főztem. Édesítettem. Elkészítettem a szirupot, 150ml vízben annyi édesítőt feloldottam, hogy kellemesen édes legyen, majd beletettem a citromhéjat.
A jól behűtött tejszínt kemény habbá vertem. A mascarponét elkevertem az édesítővel, majd több részletben hozzákevertem a tejszínhabot.
Az üvegek aljába 2-2 szirupba mártott babapiskótát raktam. A piskótákat elég egy pillanatra a szirupba mártani, ne áztassa el. A krémet habzsákba tettem, és a kihűlt áfonyával, piskótával rétegezve az üvegekbe töltöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése