Évek
óta szunnyadó tervet váltottam valóra tegnap, végre sütöttem pizzát,
törökösen! Hosszas előtanulmányokat folytatva rá kellett jönnöm, hogy
ennek a papucs alakúra formázott töltött lepénynek is, mint oly sok
minden másnak, kismillió változata létezik. Az igazán autentikus verzió
bárányból készül, fűszerezése sokféle lehet, használnak hozzá
kakukkfüvet, tört koriandermagot, római köményt és juhsajttal sütik.
Ebből a kavalkádból én most kimaradtam és egy teljesen egyszerű
tölteléket készítettem, amiben a paradicsom és a fokhagyma dominál.
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
20g friss élesztő
30g olíva olaj
100ml langyos tej (vízre cserélhető)
100-120ml langyos víz
1 teáskanál só
A töltelékhez
400g darált hús, nálam sertés marha vegyesen
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
1 nagy lecsópaprika
400g paradicsomlében eltett darabolt paradicsom, szezonban friss
1 kis csokor petrezselyem
olaj
só
chili pehely, elhagyható
frissen őrölt bors
100g mozzarella
50g trappista
Elkészítettem
a tölteléket. A finomra vágott hagymát, lecsópaprikát kevés olajon
megfonnyasztottam, majd rátettem a húst. Mikor a hús pirulni kezdett,
hozzáadtam a zúzott fokhagymát. Felöntöttem a paradicsommal, sóztam,
borsoztam, beletettem a finomra vágott petrezselymet és megfőztem. A
ragu akkor jó, ha sűrű, de nem száraz. Amikor elkészült, hűvös helyre
tettem kihűlni. A trappistát lereszeltem, a mozzarellát elmorzsoltam.
A
tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát gyúrtam. A megadott
folyadékmennyiség irányadó, lisztfüggő. A szépen kidolgozott tésztát
lefedve félretettem és egy órán át pihentettem.
Amikor
megkelt, 6 egyenlő részre osztottam. Ha kisebb papucsokat szeretnénk,
készíthetünk 8 darabot is. A tésztadarabokat kigömbölyítettem és pár
percet pihentettem.
Előkészítettem
két nagy tepsit, papírral. A tésztát lisztezett nyújtótáblán oválisra
nyújtottam, körülbelül 25cm hosszúra és 20cm szélesre.
A
tészta szélétől 2 cm távolságra éles, hegyes késsel, a tészta ívének
vonalát követve végigvágtam mindkét oldalon. Vigyázzunk a vágások a
csúcsoknál ne érjenek össze, mert ezek adják majd a papucs "orrát",
ropogós csücskét.
A két tésztaszélt az ellentétes oldalra átfordítottam.
Majd a vágásokat óvatosan összenyomkodtam, úgy, hogy a tésztaszélek álljanak, azaz egy peremet képezzenek.
Az
így megformázott tésztát a sütőlemezre tettem, ezután került bele a
töltelék hatoda. Ügyeljünk rá, hogy a hús mindenképpen hideg legyen!
Nekem 3 darab fért el egymás mellett, szellősen. Hagyjunk teret
közöttünk, kár érte, ha gondosan formázott pizzák összesülnek.
20
percet kelesztettem, miközben a sütőt 200 fokra előmelegítettem. A
megkelt lepényeket megszórtam a mozzarellával és a trappistával. Sütőbe
toltam és aranybarnára sütöttem.
Míg az első adag pihent, addig elkészítettem a maradék három papucsot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése