Van nekünk egy kissé mostoha sorsú - a kert sarkába ültetett, - almafácskánk, amit még a házunk régi tulajdonosa hagyott ránk. Egy évtized után ez az első év, amikor értékelhető mennyiségű termés van rajta. Ezekkel a savanykás almákkal készítettem ma ezeket a kifliket, amelyek nem csak pihe-puhák, hanem mutatósak is.
Hozzávalók, 16 darabhoz
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
120ml tejszín
80ml víz
1 tojás (amiből 1 evőkanálnyit félretettem a kenéshez)
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
120ml tejszín
80ml víz
1 tojás (amiből 1 evőkanálnyit félretettem a kenéshez)
15g friss élesztő
40g cukornak megfelelő édesítő
fél kezeletlen citrom héja
50g vaj
A töltelékhez
600g alma, hámozott súly
fél citrom leve
30g vaj
édesítő, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
40g cukornak megfelelő édesítő
fél kezeletlen citrom héja
50g vaj
A töltelékhez
600g alma, hámozott súly
fél citrom leve
30g vaj
édesítő, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
Az almákat meghámoztam, megmostam, szárazra töröltem. Nyolcadoltam,
magházukat eltávolítottam, felszeleteltem. Citromlével meglocsoltam,
majd a vajon megpároltam. Fahéjjal, kevés édesítővel ízesítettem és
félretettem hűlni.
A tészta hozzávalóit a vaj kivételével a dagasztógép üstjébe mértem és
összegyúrtam. A vajat megolvasztottam és a tésztához adtam. Selymes,
kézhez nem ragadó tésztát kaptam, amit lefedve 45 percig kelesztettem.
Előkészítettem két papíros tepsit. A megkelt tésztát 16 egyenlő részre
osztottam és kigömbölyítettem. Pár percig pihentettem, majd a tésztadarabokat 10 cm átmérőjű körré nyújtottam. Alálisztezni nem
szükséges, mert a tészta elég zsíros ahhoz, hogy liszt nélkül is szépen
nyújtható legyen. A korongokat pizzavágóval, párhuzamosan 1-1cm-re (a mutató ujjamat léptékül használva) bemetszettem. Egy evőkanál
almatölteléket ferdén rájuk helyeztem, majd a tésztával betakartam és a csücsköket összecsíptem. Ez lett a kiflik talpa, megfordítva tepsire tettem.
Mivel nem szerettem volna, hogy összekeljenek, ezért elég teret hagytam a
sütemények között. Nekem 8-8 darab fért el tepsinként A második tepsit hűtőbe tettem, míg az első kelt, és
sült.
A formázás végeztével a sütőt 180 fokra előmelegítettem. 25 perc pihenő
után a kifliket felvert tojással lekentem, majd sütőbe tettem és
aranybarnára sütöttem. A sütési idő körülbelül 25 perc. Közben a második
tepsit is kelesztettem és azonnal követte az elsőt a sütőben. A kész süteményeket rácsra tettem kihűlni.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése