2020. december 2., szerda

Diós narancsos kuglóf

Kezdjük az ünnepre hangolódást egy karácsonyi ízvilágot idéző kuglóffal. Egy kávé, vagy tea mellé így december elején is kiváló sütemény, mert a dió és narancs párosa fantasztikusan jó kombinációt alkot.

 

Hozzávalók, 22cm-es formához
A tésztához
500g liszt (150g sima, 350g tk. búza)
fél kezeletlen narancs héja
200ml tejszín
100-120ml tej
1 tojás
1 sárgája
20g friss élesztő
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
csipet só
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A töltelékhez
200g dió 
60g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
fél kezeletlen narancs héja
kb. 60-80 ml langyos tej, vagy vizes tejszín
 
A mázhoz
fél narancs leve
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfaporcukor
durvára vágott dió, narancshéj 
 
 
A tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát gyúrtam. Lefedve félretettem és 45 percig kelesztettem. Míg a tészta a pihent a diót megdaráltam, hozzáadtam a narancshéjat, édesítőt, a langyos tejet és összekevertem. A megadott tejmennyiség irányadó, legyen a töltelékünk kenhető, de ne folyjon. A kuglófformát vékonyan vajaztam, liszteztem.
 
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam, és kb 5mm vastag téglalappá nyújtottam úgy, hogy a szélessége passzoljon a kuglófforma kerületéhez. Egyenletesen elkentem rajta a diótölteléket, felcsavartam, a formába tettem és konyharuhával letakarva 50 percig kelesztettem. Közben a sütőt 180 fokra felmelegítettem.  A megkelt kuglófot a sütőbe tettem és 55 perc alatt megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje fedjük le sütőpapírral. A kész süteményt a rácsra borítottam kihűlni.

 
Amikor a kuglóf teljesen áthűlt a narancslét simára kevertem a nyírfaporcukorral, a sűrűn folyó mázat a kuglófra csurgattam, majd durvára vágott dióval, narancshéjjal megszórtam. 

Tipp: narancs helyett készíthetjük citrommal. Aki teheti, tehet a töltelékbe aszalt gyümölcsöket, mazsolát, vörös áfonyát, szilvát. Dió helyett készíthetjük mákkal is.
A máz készítésénél fontos, hogy olyan édesítőt használjunk, aminek van tömege (nyírfacukor vagy eritrit). A negyedannyi erre a célra nem alkalmas, mert végtelen mennyiséget kellene a narancsléhez adnunk, hogy szépen fedő folyó mázat kapjunk.
 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

2020. november 21., szombat

Sütőtökös falafel házi pitában

Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy imádom a zöldségfasírtokat. Van is belőlük szép számmal, céklás, karfiolos, spenótos, brokkolis krokett, hogy csak az abszolút szezonálisakat említsem (ide kattintva elérhetők). 

Ezúttal nem csak egy fasírtot hoztam, hanem vele egy komplett húsmentes vacsorát. Sütőben sült csicseriborsó fasírtot, házi pitában, sok-sok salátával a szezámos szósszal. Persze az elemei külön is készíthetők, a pita például remekül kiváltja a kenyeret, szuper szendvicsalap, mindent bele lehet csavarni és praktikus "úton ebéd" rakható vele össze.

 

 

Hozzávalók

A falafelhez, kb 30 darab
2 doboz csicseriborsó konzerv, 2x240g töltőtömeggel
300g sütőtök
70g, 1 közepes fej vöröshagyma  
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
50g teljes kiőrlésű liszt 
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál pirospaprika
római kömény, ízlés szerint
citromlé, ízlés szerint
szezámmag
olívaolaj
 
A pitához, 10 darab
350g liszt (100g sima, 250g teljes kiőrlésű)
20g friss élesztő
170 ml víz
2 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál só
 
A szószhoz
50g szezám
1 evőkanál olívaolaj
180g görög joghurt vagy tejföl
kis csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
citromlé
 
 
A szószhoz szánt szezámot egy serpenyőben folyamatosan mozgatva megpirítottam.  Késes aprítóba tettem olívaolajjal krémes állagúra  kevertem. Beleforgattam a tejfölbe (autentikusabb a joghurt) a finomra vágott petrezselyemmel és a zúzott fokhagymával együtt. Sóval, borssal, citromlével ízesítettem. 

A pita hozzávalóit dagasztógép üstjébe mértem és puha, selymes tésztát készítettem. Lefedve 40 percet pihentettem.
 
 
Míg a tészta pihent a sütőt 180 fokra előmelegítettem, előkészítettem egy sütőpapíros tepsit. 
A sütőtököt kis lyukú reszelőn lereszeltem,  a csicseriborsót alaposan lemostam, lecsepegtettem. A hagymát finomra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam, belezúztam a fokhagymát, rátettem az alaposan kicsavart tököt és kicsit megpirítottam. Míg hűlt, a csicseriborsót krumplitörővel összetörtem, nem kell pürésíteni, maradjon darabos. Hozzáadtam a tökös hagymát, sütőporos lisztet, finomra vágott petrezselymet, pirospaprikát, köményt, sót, citromlét és összegyúrtam. A massza kissé ragad, de ne ijedjünk meg tőle! Olajos kézzel diónyi golyókat formáztam és egy tányérra tett szezámmagban meghempergettem a fasírtokat. Az előkészített tepsire sorakoztattam őket. Mikor az összes masszát feldolgoztam, a golyókat olajsprével lefújtam. Ez a lépés helyettesíthető pár csepp olívaolajban forgatással. Sütőbe tettem és többször átforgatva 30 perc alatt megsütöttem. 

A megkelt pitatésztát 10 egyenlő részre osztottam. Kigömbölyítettem és 10 percet pihentettem. Palacsintasütőt vékonyan kiolajoztam és a 18-20cm-re  kinyújtott tésztát megsütöttem. 
 

 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!


2020. november 14., szombat

Körtés brownie dióval

Igazi őszi finomságot készítettem ma, ami nem csak isteni finom, de végtelenül egyszerű, sütési idővel együtt sem igényel többet egy óránál. Brownie körtével és pörkölt dióval, jól hangzik, ugye? Érdemes kipróbálni!


Hozzávalók, 13x36cm-es szögletes vagy 25cm-eskerek formához
100g 85%-os étcsokoládé
100g vaj
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam  negyedannyi ugyanannyi
2 L-es tojás
100g teljes kiőrlésű liszt
10g kakaópor
5g sütőpor
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez
 
2 érett körte (méretfüggő kb. 400g)
35g dió

 
A sütőt 180 fokra melegítettem. A formát vékonyan kivajaztam és liszteztem. A körtéket félbevágtam, magházaikat kivettem, és legyező-szerűen bevagdostam. A diót durvára vágtam.
A csokoládét egy fém tálba törtem, hozzáadtam a felkockázott vajat. Vízgőz felett megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy csak felolvadjanak az anyagok, ne forrósodjon fel.
 
 
A tojásokat egy keverőtálba engedtem, az édesítővel alaposan elkevertem. Folyamatosan keverve hozzácsorgattam a csokis vajat, majd beleforgattam a kakaós sütőporos lisztet. A masszát belesimítottam a formába, ráfektettem a körtéket, megszórtam dióval és sütőbe tettem. 35 percig sütöttem. A sütési idő második felében sütőpapírral letakartam. A sütési idő irányadó, sütőfüggő.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 


2020. október 31., szombat

Pórés gombás quiche

Bármily meglepő így 6 év után, ez az első póréhagymás recept  a blogon. Viszont quiche-ből bőven lehet válogatni, ez is mutatja, hogy ez a sós pite a kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat. (Tudjátok, jobb oldali sáv, címkefelhő, tematikus kereső.)

 

Hozzávalók, 25cm-es kivehető aljú piteformához
A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
100g hideg vaj
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál só
1-2 evőkanál hideg víz

A töltelékhez
350g barna csiperke
1 póréhagyma (280g)
2 gerezd fokhagyma 
kevés olaj
80g ementáli
125g mozzarella
 
A royalhoz
3 tojás
200ml habtejszín
frissen őrölt bors, só
 
 
Elkészítettem a tésztát. A vajat elmorzsoltam a lisztekkel, legpraktikusabb ezt késes aprítóval tenni. Tábla tettem és a tészta többi komponensét hozzáadva összegyúrtam. Dolgozzunk gyorsan, hogy a kezünk melegét a tészta ne vegye át. Lapos korongot formáztam, lisztezett tányéron hűtőbe tettem és 30 percig pihentettem.
 
Míg a tészta pihent, a gombát és a pórét felszeleteltem. Felforrósítottam egy serpenyőt, és megpirítottam a gombát. A cél, hogy elveszítse a nedvességtartalmát. Egy tálba tettem. A serpenyőbe kevés olajat öntöttem, megfonnyasztottam rajta a pórét, rázúztam a fokhagymát, végül beleforgattam a gombát. 
 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd a tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam és kibéleltem vele a formát. Villával megszurkáltam. Sütőpapírt terítettem bele, ráöntöttem a vakon sütéshez használt rizsemet és 20 percig sütöttem úgy, hogy amikor a széle már kezdett szilárdulni, kivettem belőle a rizst. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. Fontos, hogy a tészta süljön meg, mert nedves töltelék fog belekerülni!
 
Lereszeltem az ementálit, összeállítottam a royalt. A tojásokat simára kevertem a tejszínnel, sóztam, borsoztam. 
A kihűlt gombás, póréhagymás keverékbe beleforgattam a sajtot, és ráterítettem az elősütött tésztára. Ráöntöttem a royalt, végül rámorzsoltam a mozzarellát. Sütőbe tettem és 45 perc alatt megsütöttem.
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

 


2020. október 17., szombat

Mandulakrémes almás galette

Talán nem árulok el nagy titkot, hogyha azt mondom, nagyon szeretem a galettet,  a rusztikus francia pitét, ami nem csak sósan, de édesen is nagyszerű. Minden évszakban telitalálat, mert sokféle idénygyümölccsel készíthető! Én most gyönyörű, őszi almákat vettem hozzá. S hogy a dolog valóban autentikus legyen, frangipane-t, azaz süthető, francia mandulakrémet tettem az almák alá.

 Hozzávalók

A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
100g vaj
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
1 kanál citromlé
2-3 evőkanál jéghideg víz
fél kezeletlen citrom héja

A töltelékhez
100g mandula
80g vaj
40g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
15g tk. búzaliszt
2 tojás
1 evőkanál rum (elhagyható)
pár csepp mandula aroma
4-5 édes alma
egy marék szeletelt mandula
 

 
A liszteket a kockára vágott, hideg vajjal,  késes aprítóba tettem és elmorzsoltam (készíthetjük kézzel is). Tálba öntöttem, hozzáadtam, citromlét, édesítőt, kis részletekben hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és egy egyenletes vastagságú, kb. 15 cm átmérőjű korongot formáztam belőle. Egy lapos tányért liszttel meghintettem ráhelyeztem a tésztát és letakarva fél órára hűtőbe raktam.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a mandulakrémet.  Mivel héjas mandula volt itthon, ezért először "mandulát húztam". Forrásban lévő vízbe dobtam, 2-3 percig főztem. Leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem, és leszedtem a héját. Papírtörlőn megszárítottam. Késes aprítóba tettem és a negyedannyival finomra daráltam.  A puha vajat habosra kevertem, hozzáadtam a mandulás keverékét, lisztet, végül  másfél tojást (a tojásokat bögrébe engedtem, kicsit felvertem, így könnyen visszatartható a negyede, amire a kenéshez lesz szükség), rumot, mandula aromát. Magas fokozaton addig kevertem, míg a frangipane laza és homogén nem lett.
 
 

Az almákat megmostam, szárazra töröltem, félbe vágtam, közepüket karalábévájóval kiszedtem. Vékony szeletekre vágtam.
A sütőt 180 fokra felmelegíttettem. Előkészíttetem egy sütőpapíros tepsit.
A tésztakorongot lisztezett nyújtótáblán kb. 28-30cm átmérőjű körré nyújtottam, áttettem a tepsire. 3 cm-es peremet hagyva egyenletesen elkentem rajta a mandulakrémet és rátettem az előkészített almaszeleteket. A tészta szélét az almákra hajtottam, a félretett tojással lekentem, szeletelt mandulával megszórtam és sütőbe tettem. 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. 
 
 
A frangipane Michel Roux: Desserts - Meine Leidenschaft (Christian Verlag, München, 1995)  című könyvében lévő recept átdolgozása
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!