2020. november 21., szombat

Sütőtökös falafel házi pitában

Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy imádom a zöldségfasírtokat. Van is belőlük szép számmal, céklás, karfiolos, spenótos, brokkolis krokett, hogy csak az abszolút szezonálisakat említsem (ide kattintva elérhetők). 

Ezúttal nem csak egy fasírtot hoztam, hanem vele egy komplett húsmentes vacsorát. Sütőben sült csicseriborsó fasírtot, házi pitában, sok-sok salátával a szezámos szósszal. Persze az elemei külön is készíthetők, a pita például remekül kiváltja a kenyeret, szuper szendvicsalap, mindent bele lehet csavarni és praktikus "úton ebéd" rakható vele össze.

 

 

Hozzávalók

A falafelhez, kb 30 darab
2 doboz csicseriborsó konzerv, 2x240g töltőtömeggel
300g sütőtök
70g, 1 közepes fej vöröshagyma  
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
50g teljes kiőrlésű liszt 
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál pirospaprika
római kömény, ízlés szerint
citromlé, ízlés szerint
szezámmag
olívaolaj
 
A pitához, 10 darab
350g liszt (100g sima, 250g teljes kiőrlésű)
20g friss élesztő
170 ml víz
2 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál só
 
A szószhoz
50g szezám
1 evőkanál olívaolaj
180g görög joghurt vagy tejföl
kis csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
citromlé
 
 
A szószhoz szánt szezámot egy serpenyőben folyamatosan mozgatva megpirítottam.  Késes aprítóba tettem olívaolajjal krémes állagúra  kevertem. Beleforgattam a tejfölbe (autentikusabb a joghurt) a finomra vágott petrezselyemmel és a zúzott fokhagymával együtt. Sóval, borssal, citromlével ízesítettem. 

A pita hozzávalóit dagasztógép üstjébe mértem és puha, selymes tésztát készítettem. Lefedve 40 percet pihentettem.
 
 
Míg a tészta pihent a sütőt 180 fokra előmelegítettem, előkészítettem egy sütőpapíros tepsit. 
A sütőtököt kis lyukú reszelőn lereszeltem,  a csicseriborsót alaposan lemostam, lecsepegtettem. A hagymát finomra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam, belezúztam a fokhagymát, rátettem az alaposan kicsavart tököt és kicsit megpirítottam. Míg hűlt, a csicseriborsót krumplitörővel összetörtem, nem kell pürésíteni, maradjon darabos. Hozzáadtam a tökös hagymát, sütőporos lisztet, finomra vágott petrezselymet, pirospaprikát, köményt, sót, citromlét és összegyúrtam. A massza kissé ragad, de ne ijedjünk meg tőle! Olajos kézzel diónyi golyókat formáztam és egy tányérra tett szezámmagban meghempergettem a fasírtokat. Az előkészített tepsire sorakoztattam őket. Mikor az összes masszát feldolgoztam, a golyókat olajsprével lefújtam. Ez a lépés helyettesíthető pár csepp olívaolajban forgatással. Sütőbe tettem és többször átforgatva 30 perc alatt megsütöttem. 

A megkelt pitatésztát 10 egyenlő részre osztottam. Kigömbölyítettem és 10 percet pihentettem. Palacsintasütőt vékonyan kiolajoztam és a 18-20cm-re  kinyújtott tésztát megsütöttem. 
 

 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése