2014. szeptember 27., szombat

Szelidítsünk "zabos" piskótát

Piskóta. Van, akinek ujjgyakorlat. Van, akinek hol sikerül, hol nem. Van, aki hozzá sem fog. Ez utóbbi két csoportba tartozóknak szeretném most egy csokorba gyűjteni mindazt, amit a piskóta sütésről tanultam és kitapasztaltam.
A nagykönyvben (számomra: Dunszt-Schulhof, Cukrászati ismeretek 1., 1985.), a piskóta felvert anyaghányada igen egyszerű. Minden tojáshoz 2 dkg cukor és 2-2,5 dkg liszt jár. Mióta igyekszem tartani az IR diéta elveit nem csak lecseréltem a cukort, de fokozatosan le is redukáltam a süteményeim édességét. És örvendetesen eltolódott a határ. Így, aki édesebb piskótát szeretne az a fenti cukormennyiséget vegye alapul. 

Hozzávalók

7 tojás
50 g nyírfacukor
140 g liszt (70 g őrölt zabpehely, 70 g durum liszt) 
késhegynyi sütőpor (sütőporra csak a nehezebb lisztek miatt van szükség, ha valaki fehér lisztből készíti nyugodtan hagyja el)
1 evőkanál olaj
(4-6 evőkanál lekvár)


A sütőt előmelegítem 180 fokra. 
- Ez az a recept, ahol valóban szükség van erre. Sok, hosszadalmasabb előkészítést igénylő sütemény esetén ezt az instrukciót felesleges pazarlásnak tartom.

Előkészítem a papíros sütőlemezt.

A tojásokat ketté választom.
 - Fontos, hogy a fehérjés edény zsírmentes, száraz legyen. 
- Ügyelni kell arra, hogy a fehérjébe semmiképp ne kerüljön sárgája, ha mégis megtörtént kiskanállal szedjük ki. 
- A sárgáját egy akkora tálba teszem, amiben az egész massza el fog férni, mert ebben fogom összekeverni. 

A fehérjét elkezdem felverni, majd mikor kissé habos több részletben hozzáadom a nyírfacukor kétharmadát. 
- Ha rögtön beletesszük az összes cukrot, akkor sokkal tovább tart és nehezebb felverni, kevésbé lesz levegős.
- Nagyon fontos, hogy a habot nem szabad keményre verni mert akkor a massza összeállításánál össze fog törni. Maradjon lágy, de legyen stabil. 
- Előfordulhat, hogy a tojás amiből a piskótát készítjük nem túl friss. Ez esetben egy pár csepp ecet segíthet, hogy könnyebben fel tudjuk verni.

A sárgáját a nyírfacukor harmadával nagyon habosra keverem. 
- Ha ebben a sorrendben készül a massza, akkor a habverőket nem kell elmosni, mert a sárgájába bevihetem a fehérjés eszközt.

A sárgájához habkártyával hozzászedem a tojásfehérjét, majd kis adagokban hozzákeverem a lisztes sütőport és az olajat. Minél lazábban és gyorsabban, hogy a habot ne törjem össze, ne keverjem le. A keveréshez használjunk hablapátot vagy fakanalat.
- Ha sima lisztből készítem a felvertet, akkor beleszitálom a lisztet, mert így is lazítható a massza, teljes lisztek esetén ez nem járható út.  

A masszát átszedem a papíros sütőlemezre és egyenletesen elsimítom. Sütőbe teszem és körülbelül 12-15 perc alatt megsütöm.
- A sütés első fázisában nem szabad kinyitni az ajtót. A sütési idő lejárta felé lehet ellenőrizni, hogy megsült-e a lap. Ha kézzel megnyomjuk és nedves, szörcsögő hangot ad, akkor még nem sült át,  várnunk kell. Ha olyan érzés, mintha egy szivacsot nyomkodnánk, akkor kivehetjük a sütőből. 

A kisült lapot kiveszem a sütőből, liszttel meghintem és megfordítom. A liszt segít elkerülni, hogy a bőrös fele hozzáragadjon a sütőlemezhez. 
Még melegen, ahogy a kezem bírja, megfordítom, és feltekerem. Sokan vizes konyharuhába tekerik a piskótát, de így önmagába tekerve is tökéletes lesz. 

Ha a lap teljesen hideg, kitekerem és lehúzom róla a sütőpapírt. Bőrös felével felfelé ráteszem a sütőpapírra, a szélét késsel kiegyenesítem. Megkenem lekvárral és szorosan feltekerem, majd a papírba csavarom.
 - Szép kerek formája lesz a tekercsünknek, ha az első réteg sütőpapírt ráhajtva, egy vonalzót fektetünk  mellé és kicsit a vonalzóval összébb húzzuk. 
- Ha azt szeretnénk, hogy a roládnak még szebb legyen a rajzolata, akkor a feltekerés előtt a széléből egy 1 cm-es csíkot vágjunk le, helyezzük közvetlenül a lap szélére és így tekerjük fel. 

Készíthetünk mini piskótaroládot is, amely panírozás helyett szép dísze lehet tejszínes tortáknak.Egy 24-25 cm-es tortához 3 tojásból készítsünk kisebb piskótatekercset. Kifagyasztva szépen szeletelhető.


A fenti, 7 tojásos recept jól használható tortakarika készítéséhez is. A megadott mennyiség egy 24 cm-es karikához elegendő. Ha nagyobb karikánk van, akkor centiméterenként 1 plusz tojást adunk hozzá. A massza elkészítése ugyanez. A sütési idő 170-180 fokon körülbelül 45-50 perc. Ha a piskóta teteje nagyon pirul, akkor sütőpapírt, alufóliát kell rátenni. Ellenőrizhetjük tűpróbával (középen), de kézzel óvatosan meg is nyomhatjuk a masszát. Ha már nincs szaftos hangja, szivacsszerű érzést kelt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy átsült. Sütőből kivéve meglisztezzük és a sütőlemezre visszafordítva hűtjük ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése