Ráérősebb délutánokon szívesen készítek kelt tésztából vacsorát, mert nemcsak frissen finomak, de másnap, hidegen is vernek sok szendvicset. Legutóbb pizzás csiga készült. Mint a valódi pizzánál itt is végtelen a variációk, töltelékek száma.
Hozzávalók
Tésztához
500 g liszt (100 g őrölt zabpehely, 100 g durum, 300 g teljes búza)
25 g búzasikér
380 ml hideg víz
50 ml olaj
20 g élesztő
1,5 teáskanál só
Paradicsomszószhoz
1 közepes fej vöröshagyma
pici olaj
500 ml natúr paradicsomlé
1 gerezd fokhagyma
oregánó, bazsalikom, kakukkfű
édesítő, ha szükséges
Töltelékhez/opcionális
200 g gépsonka
50 g húsos kolozsvári szalonna
1 közepes fej lila hagyma
100 g főtt kukorica
200 g trappista sajt
Először a pizzaszószt készítettem elő. A hagymát finomra vágtam, megfonnyasztottam, felöntöttem a paradicsomlével (nyáron természetesen friss, héjától megfosztott, felkockázott, friss paradicsommal készül), és lassan főzve besűrítettem. Mikor elég sűrűnek találtam hozzáadtam a zúzott fokhagymát, ízesítettem a fűszerekkel.
Ez a pizzatészta az, amit nagyon szívesen készítek kézzel. A kelesztőtálamba öntöttem a vizet, feloldottam benne az élesztőt, hozzáadtam a liszteket, sikért, a sót és az olaj harmadát. Összegyúrtam, majd lefedve pihentettem 10 percet. Kis olajat hozzáadva újra átgyúrtam, majd 20-30 percenként megismételtem az olajjal átdagasztást. 3 átdagasztás, pihentetés után a tészta könnyen felveszi az olajat, szép rugalmas lesz.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a töltelék hozzávalóit. A sonkát, szalonnát, hagymát finomra vágtam. A sajtot lereszeltem.
A tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam, kicsit kinyomkodtam belőle a levegőt és 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Megkentem a pizzaszósszal, egyenletesen rászórtam sonkát, hagymát, kukoricát, végül a sajtot, amiből egy maréknyit meghagytam a tekercsek tetjére. Feltekertem, majd 2 ujjnyi szeletekre vágtam. Papíros sütőlemezre tettem a csigákat, olyan távolságra, hogy kelesztés, sülés közben legyen elég terük, ne nőjenek össze.
Bő 20 perc alatt a duplájára keltek, tetejüket vékonyan megszórtam sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem őket.
Tipp: A megtöltött tésztának csak a felét sütöttem meg . A másik felét sütőpapírba tekertem, alaposan becsomagoltam és mélyhűtőbe tettem. Ha szeretném megsütni hagyom annyira kiengedni, hogy szeletelhető legyen, és hideg sütőbe téve megsütöm.
Pizzatészta recept innen: http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/01/bevalt-pizza-teszta-alaprecept.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése