Egy tapasokat felsorakoztató könyvben találtam ezt a receptet. Bár a szerzők krémnek nevezik, én találóbbnak éreztem a zakuszka elnevezést. De legyen bármi is a neve, frissen sült bagettel mennyei vacsora volt.
Hozzávalók
2 közepes padlizsán, körülbelül 600g
4 kápia paprika, körülbelül 400g
3 evőkanál olíva olaj
1-2 gerezd fokhagyma
só
bors
citromlé, ízlés szerint
A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A megmosott, szárazra törölt paprikákat, padlizsánokat villával megszurkáltam, olajjal bekentem, majd papíros tepsire tettem és sütni kezdtem. Grillezéshez használt csipesszel többször megfordítottam őket. Addig sütöttem míg a héjuk feketedni nem kezdett, a padlizsánok megpuhultak, a paprikák összeestek. Tálba tettem őket, folpack fóliával letakartam, mert a keletkező gőz miatt így egyszerűbb lehúzni a zöldségek héját.
A meghámozott padlizsánokat, csumájuktól, magoktól megszabadított paprikákat 1x1cm-es kockákra vágtam. A maradék olajat egy serpenyőben felforrósítottam, a zöldségeket 4-5 percig pirítottam, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és együtt is pirítottam kicsit, ügyelve rá, hogy a fokhagyma nehogy megégjen. Végül sóztam, borsoztam, pár csepp citromlevet adtam hozzá. Amikor kihűlt hűtőbe tettem, hogy az ízek jól összeérjenek.
Forrás: Tapas - Ellenállhatatlan finomágok, lépésről lépésre, Art Nouveau Kiadó, 2008.
A bagetthez egy korábbi receptemet vettem alapul. Lásd itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése