Na még egyszer cukkini és hogy egy kicsit ősziesre hangoljuk, ezúttal dióval! Bár a családom szerint ez annyira karácsonyt idéző sütemény, hogy akkor is megállná a helyét. Ennek tulajdonképpen semmi akadálya, hisz a cukkini lereszelve remekül fagyasztható!
Vegyesen használtam sárga és zöld cukkinit, de természetesen készülhet csak zöldből is. A lényeg, hogyha a cukkini már nem zsenge,
nagyok a magjai, akkor szabadítsuk meg tőle.
Cukkini helyett vehetünk répát is, mert be kell valljam, ez a sütemény nem más, mint egy új köntösbe bújtatott, réges-régi répás muffin recept.
Hozzávalók, 25x11x7cm-es dobozformához
300g cukkini, héjjal
220g liszt (60g durum, 60g őrölt zabpehely, 100g teljes kiőrlésű búza)
150g dió
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 csapott teáskanál fahéj
1 mokkáskanál kardamom (elhagyható)
2 tojás
120g nyírfacukor
100ml étolaj
150g tejföl
só
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
125g szobahőmérsékletű vaj
200g szobahőmérsékletű krémsajt
30g nyírfacukor, édes szájúaknak több
vanília, nálam pár csepp aroma
30-50g dió a díszítéshez
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a dobozformát kivajaztam, liszteztem. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeltem és lesóztam. A nyírfacukor kivételével tálba mértem a száraz anyagokat és összekevertem. Egy másik, nagyobb tálban elkevertem az olajat a tojásokkal, nyírfacukorral, tejföllel. Hozzáadtam az alaposan kicsavart cukkinit, majd beleforgattam a diós lisztes keveréket. A masszát beletettem a formába, tetejét elsimítottam és az előmelegített sütőbe tettem.
A sütési idő második felében érdemes sütőpapírral, vagy alufóliával letakarni, hogy a teteje ne barnuljon meg. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. A kérdés eldöntésében segíthet az is, hogy az átsült tészta kissé "összemegy", elválik a forma falától. Körülbelül 60 perc alatt sült meg.
Pár percig a formában hagytam, majd rácsra borítva hagytam kihűlni a süteményt. Fontos, hogy jól áthűljön, mert csak akkor lehet a krémet rátenni.
A vajat keverőtálba tettem, hozzáadtam a nyírfaporcukrot, vaníliát és habosra kevertem, majd a kis részletekben beletett krémsajttal tovább habosítottam. Azért fontos, hogy a krémsajt se legyen hideg, mert így lehet igazán habosra és csomómentesre keverni. A kész krémet rásimítottam a sütemény tetejére és durvára vágott dióval díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése