Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de az édes karácsony után én kifejezetten vágyom a sós süteményekre. Ez hívta életre ezt a fantasztikusan ropogós kekszet, ami tejföllel, sajttal, de akár gyümölcsökkel is praktikus kis étkezés vagy akár remek vendégváró is lehet.
Hozzávalók
A tésztához
200g tk. búzaliszt
125g hideg vaj
100g cheddar sajt (vörös, fehér vegyesen), vagy más kemény sajt
60ml tejszín
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál só, figyelembe véve, hogy a sajtok
30g szezámmag
15g szemes mák
A kenéshez
1 tojás fehérje
szezámmag
A tésztához használandó szezámmagot és mákot száraz serpenyőbe tettem és
kicsit megpirítottam. Amikor kihűlt, a hideg vajat kis kocákra vágtam
és a liszttel elmorzsoltam. Legegyszerűbb késes aprítóval. Hozzáadtam a
finomra reszelt sajtot, tejszínt, tojássárgát, sót, magokat és gyors
mozdulatokkal összegyúrtam. Körülbelül 2x7cm-es téglatestet formáztam
belőle és fóliába csavarva hűtőbe tettem. Egy éjszakán át pihentettem.
Másnap
a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A hasáb külsejét tojásfehérjével
megkentem és szezámba forgattam. 4-5mm-es lapokra vágtam, papíros
sütőlemezre tettem és aranybarnára sütöttem. Kihűlve jól záródó dobozba
szedtem.
Tipp: tehetjük mélyhűtőbe is, nem szükséges kifagyasztani, a lényeg,
hogy a vaj megdermedjen és szeletelhető legyen. Készíthetünk nagyobb
mennyiséget is, a nyers tészta lefagyasztva eltartható és gyorsan
kisüthető.
Jól hangzik, és jól néz ki. Biztosan ki fogom próbálni, köszönet a receptért :-)
VálaszTörlés