Nemrég egy éttermi büfévacsorán, a boldog burgonya krokettezőket elnézve merült fel bennem a gondolat, hogy valamit kezdeni kellene ezzel a problémával, azaz diéta kompatibilis krokettet kellene csinálni. A választásom az árpára esett, mert nem csak szuper beltartalmú gabona, de megfőzhető "ragacsosra", jól tapad. Be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, könnyen formázható és isteni finom, ropogós! Remek kísérője volt a baconba csavart szűzérméknek, fehérboros zöldbors mártással.
Az árpa kroketthez
150g árpa
150g brokkoli
30g tk. zsemlemorzsa
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
só
bors
zsemlemorzsa és szezám a hempergetéshez
olaj a sütéshez
Az árpát alaposan megmostam, majd egy éjszakán/6-8 órán át áztattam. Másnap leszűrtem és sós vízben puhára főztem. Közben megpároltam a brokkolit.
Amikor mindkét komponens kihűlt, a brokkolit keverőtálba tettem és botmixerrel kicsit összetörtem. Figyelem, ne turmixoljuk, maradjon apró darabokban. Hozzáadtam a főtt árpát, és óvatosan azt is összetörtem. Ne legyen krémes, négyszer, 1-1 pillanatra kapcsoltam csak be a mixert. Hozzáadtam a tojást, zúzott fokhagymát, sóztam, borsoztam és a zsemlemorzsával összedolgoztam. A fent megadott mennyiség irányadó, a cél, hogy jól alakítható masszát kapjunk. Kroketteket formáztam és tálcára sorakoztattam őket. Egy serpenyőben olajat melegítettem és a szezámos morzsába forgatott rudakat aranybarnára sütöttem. Papírtörlőre szedtem.
Szűzérmék zöldbors mártással
12 darab baconnal megegyező szélességűre vágott szűzérme, kb. 800g
12 szelet bacon
3 gerezd fokhagyma
só
bors
zsiradék
A zöldbors mártáshoz
6g (egy 12g-os zacskó fele, ízlés szerint) zöld bors
100ml száraz fehér bor, alaplé, esetleg víz
200ml habtejszín
mustár, ízlés szerint
só
A sütőt 150 fokra előmelegítettem. A sertésszüzet megtisztítottam, bacon széles darabokra vágtam. Sóztam, borsoztam, majd becsavartam a szalonnába. Egy sütőbe tehető serpenyőben olajat forrósítottam, rádobtam a fokhagymagerezdeket és az érmék mindkét oldalát 1-1 percig sütöttem. Lefedtem és a sütőbe tettem.
A borsot (a mennyisége attól függ, milyen karakteresre szeretnénk a szószt készíteni), mozsárba tettem és szétnyomtam. Száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, majd a borral felöntöttem és főni hagytam. Mikor a bor elfőtt, ráöntöttem a tejszínt és addig főztem, míg sűrű állagú nem lett. Mustárral ízesítettem és sóztam.
Amikor a szűzérmék elkészültek tálaltam az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése