Pár napja egy rég áhított dolgot kaptam ajándékba, egy fantasztikusan szép, "örök élet" kuglófformát. Fel is avattam egy csokis, sajttortával "töltött" süteménnyel, aminek nem csak a vele sült tölteléke a különlegessége, hanem az is, hogy belekevertem egy csésze erős kávét is. A kávé remekül felerősíti a kakaó ízét úgy, hogy közben a tészta egyáltalán nem lesz kávé ízű.
Hozzávalók, 22cm átmérőjű formához
A tésztához
250g liszt (75g sima, 175g teljes kiőrlésű búza)
7g sütőpor
50g keserű kakaópor
250g puha vaj
150g porcukornak megfelelő édesítő, nyírfacukrot használtam
5 tojás, szobahőmérsékletű
80ml erős kávé, kihűtve
A töltelékhez
250g tejszínes krémsajt, szobahőméréskletű
35g porcukornak megfelelő édesítő, nyírfacukrot használtam
1 tojás, szobahőmérsékletű
8g étkezési keményítő
vaníliaőrlemény
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez
A kuglóformát vékonyan kivajaztam és liszteztem, a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A krémsajtot összekevertem a porcukorral, keményítővel tojással és a vaníliával. Ne keverjük sokáig és gyorsan, ne legyen folyós.
Elkészítettem a tésztát. A puha vajat habosra kevertem a nyírfacukorral, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítottam. Csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, mikor az előző teljesen eloszlott a vajban. A liszteket elkevertem a sütőporral és a kakaóporral, majd hozzászitáltam a vajas részhez és a kávéval együtt elkevertem benne.
A tészta kétharmadát beletettem a formába és a körben, árok szerű mélyedést képezve felhúztam az edény falán és csövén. Ebbe a "vájatba" öntöttem bele a sajttölteléket. A maradék tésztával befedtem és azonnal a sütőbe tettem. 60 percig sütöttem, ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. A sütőből kivéve pár percig még a formában hagytam, majd rácsra fordítottam kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése