Ma ismét egy olyan receptet vettem elő, ami huszonévvel ezelőtt került bele az akkori cukrász receptfüzetembe. Gyakran sütött német sütemény, egy valódi Käsekuchen. Éppen ezért ne a rögös magyar túrót, hanem a krémtehéntúró néven futó, 20%-os zsírtartalmú túrót használjuk hozzá, hogy krémes, szinte habos tölteléket kapjunk.
Hozzávalók, 26 cm-es tortaformához
A tésztához
220g liszt, (70g sima, 150g tk. búzaliszt)
100g hideg vaj
1 tojás
35g cukornak megfelelő édesítő, porított nyírfacukrot használtam
fél kezeletlen citrom héja
A túrókrémhez
750g krémes tehéntúró
30g vaníliás krémpor, vagy étkezési keményítő
5 tojás
120g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
35g olvasztott vaj
fél kezeletlen citrom héja
vaníliaőrlemény
Először a tésztát készítettem el. A vajat elmorzsoltam a lisztekkel. Leggyorsabb késes aprítóval. Hozzáadtam a tojást, nyírfaporcukrot és citromhéjat. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd lapos korongot formáztam és egy tányéron hűtőbe tettem.
Míg a tészta pihent elkészítettem a tölteléket. A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét egyenesen a robotgép táljába engedtem. A sárgáját a túróval együtt keverőtálba tettem, hozzákevertem a vaníliaőrleményt, citromhéjat és krémport.
A sütőt 170 fokra előmelegítettem. A tortaformát kivajaztam (el lehet venni keveset a töltelékbe szánt vajból), vékonyan kiliszteztem. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és kör alakúra nyújtottam, úgy hogy körülbelül 5cm magasan érjen az tortaforma oldalán. Kibéleltem a formát és betettem a hűtőbe.
A tojások fehérjét az édesítővel tejföl sűrűségű habbá vertem. Ne verjük keményre, hogy ne legyenek habpamacsok a krémben. A fehérjehabot spatulával belekevertem a túróba az olvasztott vajjal együtt.
Belesimítottam a kibélelt tortaformába. A tésztát krém felett körülbelül fél cm-rel körbevágtam.
Sütőbe tettem és 70 perc alatt megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje a sütési idő második felében takarjuk le. Ne ijedjünk meg, a gőz fel fogja nyomni a tölteléket, ami szépen vissza fog simulni, ha a kivesszük a sütőből. Nem annyira mint az enyém, mert sajnos megfeledkeztem a süteményről, későn vettem ki a sütőből így a tortám a túlsütés jeleit mutatja.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése