2023. május 6., szombat

Csokis rolád

Azt hiszem nem szükséges különösebb felvezetőhöz ehhez a sütihez. Puha piskóta, lágy csokis krém duettje, ami még engem is - aki nem különösebben vagyok oda a csokoládéért - lenyűgöz. Különösen mert lánykám kis segítséggel egyedül mérte és állította össze piskótát.

Hozzávalók
A piskótához
5 tojás
100g liszt (70g tk. és 30g sima búza)
80g cukornak megfelelő édesítő
1 evőkanál étolaj
 
A krémhez
Csokis krémalap
40g étcsokoládé
20g keserű kakaópor
60g vaj
40ml víz
40g cukornak megfelelő édesítő 

250g mascarpone
200ml tejszín 
40g cukornak megfelelő édesítő 


A csokis krémalapot az összeállítás előtti napon elkészítettem. A csokit egy fém tálkába tördeltem, beleszitáltam a kakaóport, hozzáadtam a felkockázott lágy vajat és vízgőz felett kicsit megolvasztottam. A vizet az édesítővel felforraltam (lehet ez felett olvasztani a csokit). A "cukorszirupot" a vajas csokihoz adtam és simára kevertem. Mikor kihűlt, lefedve hűtőbe tettem.
 
Másnap a csokis krémalapot konyhapultra tettem, hogy kissé felmelegedjen, könnyebb legyen vele dolgozni. 
A felvert hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütöttem. A piskótakészítés aranyszabályait lásd egy korábbi bejegyzésben: itt. A kisült lapot vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. Pár percet pihentettem és felcsavartam. Nem szükséges külön vizes ruhát használni, csavarjuk melegen a saját papírjával együtt.
 
A mascarponét keverőtálba tettem és az édesítővel habosítani kezdtem. Három részletben hozzáadtam a tejszínt, majd amikor szép habos lett belekevertem a csokis alapot is. A kész krémből egy habkártyányit félretettem a bevonáshoz.
A piskótalapról lesepertem a lisztet, egyenletesen elkentem rajta a krémet és feltekertem. Belecsavartam a  sütőpapírba és egy órára hűtőbe tettem. Amikor áthűlt, a félretett krémet habosra kevertem és bevontam vele a roládot. Egy teáskanál segítségével kicsit "megfodroztam" a krémet és kakaóporral finoman megszórtam (ez a lépés el is hagyható). 

(A fotón a bevonáshoz használt krém egy korábbi tortából maradékmentés, ezért picit más a színe.)
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!  
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése