2023. december 22., péntek

Fehércsokis kókuszos keksz

A múltkori kókusztorta általános sikerén felbuzdulva úgy éreztem, hogy jó lenne egy új kókuszos keksz a karácsonyi palettára.
Mindenképpen egyszerűben, gyorsban és semmi különleges hozzávalót nem igénylőben gondolkodtam, így született meg az alábbi finomság, fehér csokival és ropogós, pirított kókusszal.
 
 
Hozzávalók
50g puha vaj
70g cukornak megfelelő édesítő (negyedannyi ugyanannyit használtam)
2 tojás
1 teáskanál kókusz aroma (elhagyható)
vaníliaőrlemény
200g kókuszreszelék
50g tk búzaliszt
8g sütőpor
1-2 evőkanál habtejszín
 
80g cukormentes fehér csoki
pár csepp olaj 
2 evőkanál kókuszreszelék a díszítéshez

A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem két sütőpapíros tepsit. 
A puha vajat keverőtálba tettem, elkevertem az édesítővel, vaníliával, kókusz aromával és a tojással. Nem kell sokáig habosítani, csak legyen egynemű. Hozzáadtam a szárazanyagokat és összegyúrtam. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejszínt. A cél az, hogy jól formázható legyen, de ne túl ragadós. 
10g-os darabokat vettem a tésztából és korongokat formáztam. Picit terül, így hagyjunk nekik teret, hogy ne süljenek egybe. Amikor a talpuk barnulni kezdett kivettem a sütőből, ehhez körülbelül 12 perc szükséges. 
A díszítéshez szánt kókuszt serpenyőbe tettem, folyamatosan kevergetve  világosbarnára pirítottam és egy tálba öntöttem. Vigyázzunk vele, mert könnyen megég! A csokit megolvasztottam, pár csepp olajjal elkevertem, félig belemártottam a kekszeket és sütőpapíros tálcára tettem. Mikor a csoki dermedni kezdett, beleforgattam a kókuszba.
 
Tipp: fehér csoki helyett használhatunk keserűt.
 
További karácsonyi kekszek és sütemények elérhetők ide kattintva.
 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése