Végre ez a süti is sorra került, de nem hagyományos torta alakban készítettem, hanem dobozformában sütöttem meg a piskótát és szelet lett belőle. Mint a mellékelt ábra mutatja, kicsit csámpás lett, ellenben nagyon-nagyon finom!
Hozzávalók, 25x11x7cm-es dobozformához
Piskótához
4 M-es méretű tojás
80g cukornak megfelelő édesítő, nyírfacukrot használtam
100g liszt (30g sima., 70g tk búza)
1 mokkáskanál sütőpor
20g kakaópor
2 evőkanál napraforgóolaj
Meggytöltelékhez
200g mirelit meggy
100ml meggylé, vízzel kiegészítve
6g étkezési keményítő
25g cukornak megfelelő édesítő
Krémhez
250g mascarpone
300ml tejszín
25g cukornak megfelelő édesítő
vaníliaőrlemény
8g porzselatin
70ml hideg víz
A formát sütőpapírral kibéleltem, a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét az édesítő felével tejföl sűrűségű habbá vertem. A sárgáját az édesítő másik felével fehéredésig kevertem, majd hozzáadtam az olajat, beleforgattam a fehérjét és végül több részletben hozzászitáltam és kevertem a liszt, kakaópor és sütőpor elegyét. Belesimítottam a formába és 30 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, ellenőrizzük tűpróbával a piskótát. Rácsra tettem hűlni.
A kiolvasztott meggyet alaposan lecsepegtettem és a levét kiegészítettem, hogy 100ml folyadékom legyen. A keményítőt pici meggylével elkevertem. A lét az édesítővel felforraltam és a keményítős keverékkel besűrítettem. Beleforgattam a meggyet. Átöntöttem egy fém tálba, hogy gyorsabban hűljön.
A kihűlt piskótát vízszintesen 3 lapba vágtam. A zselatint hideg vízzel elkevertem és vízgőz felett megolvasztottam. A mascarponét habosítani kezdtem az édesítővel, a több részletben hozzáadott tejszínnel és kemény habbá vertem. Az olvasztott zselatinba belekevertem két habkártyányi krémet, majd ezt a keveréket óvatosan beleforgattam a mascarponehabba.
A krémet gondolatban négy negyedre osztottam. Kétszer egynegyed lett a töltelék, két negyed pedig a süti tetejére került. Az első negyedet habzsákba tettem, befedtem vele a legalsó lapot úgy, hogy két, hosszanti mélyedést képeztem a meggytölteléknek. Ebbe mélyedésbe belekanalaztam a meggy egy-egy negyedét. Rátettem a középső lapot és a krém következő negyedével, valamint a meggyel szintén betöltöttem. Rátettem a harmadik lapot és a maradék krémet S alakban rányomtam a süti tetejére.
Találásig hűtőbe tettem, szeletelés előtt meghintettem kakaóporral.
Tipp: ez a mennyiség 18cm-es tortakarikára elegendő. Aki szeretné, készíthet kevés cseresznye/meggy pálinkás cukorszirupot, és vékonyan lekenheti ezzel a lapokat. Én ezt a lépést kihagytam, hogy gyerekbarát legyen a süti, illetve a friss puha piskóta miatt nem tartottam szükségesnek.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése