2018. szeptember 30., vasárnap

Diós birsalmás tekercs - 300. recept

Visszavonhatatlanul és kérlelhetetlenül itt az ősz! Meghozta az illatos, fanyar birsalmákat és a diót. Ezúttal a kedvenc formámba, csigába foglaltam, de a szokásomtól eltérően összesütöttem őket. Be kell valljam, bár vacsoraidőre járt mikor elkészült, de képtelen voltam ellenállni és még langyosan bekebeleztem az egyik sarokelemet. A vajas, fahéjas birs, és pörkölt dió pazar élmény, ne hagyjátok ki! 


Hozzávalók, 22x34cm-es tepsihez, 15 darabhoz
A tésztához
500g liszt (150g sima, 350g tk. búza)
280ml folyadék (150ml tejszín, 130ml víz)
1 tojás
1 tojás sárgája
22g élesztő
50g cukornak megfelelő édesítő
fél kezeletlen citrom héja
100g lágy vaj

A töltelékhez
600g birsalma, hámozás utáni súly
1 citrom leve
40g vaj
édesítő, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
120g dió

kevés vaj és liszt a tepsi előkészítéshez



A tészta hozzávalóiból lágyabb, selymes tésztát dagasztottam. Összekevertem a nedves hozzávalókat, élesztőt, majd hozzáadtam a lisztet, édesítőt, citromhéjat, végül beledolgoztam a puha vajat. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vízzel korrigálható az állaga. Kigömbölyítettem és lefedve 45 percet kelesztettem.
Míg a tészta pihent, meghámoztam és apró kockákra vágtam a birsalmákat. Munka közben citromos vízbe tettem őket. A vajat egy tapadásmentes edényben megolvasztottam, rátettem az almát, édesítőt és kissé megpároltam. Fontos, hogy az alma ne legyen puha, szétharapva a közepe maradjon ress. Fahéjjal ízesítettem úgy, hogy a fűszer kiemelje és ne elnyomja a gyümölcs ízét. Azaz apránként, keveset és kóstolgatva! Egy nagy tepsin szétterítettem, hogy gyorsabban hűljön. Közben a dió kétharmadát enyhén megpörköltem, majd amikor kihűlt durvára vágtam.

  
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és 40x30-as téglalappá nyújtottam. Egyenletesen elterítettem rajta az almatölteléket, megszórtam a dióval és feltekertem. 15 darabba vágtam és papíros sütőlemezre állított sütőkeretbe tettem, szorosan egymás mellé. (Természetesen süthetjük vékonyan vajazott, lisztezett tepsiben is. Azért használtam az állítható méretű keretemet, mert az alkalmas méretű tepsiben a vasárnapi ebédhez bepácolt csirkecombok pihentek.)  


A csigákat 25 percig kelesztettem, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Tetejét a maradék, pörköltelen dióval megszórtam és 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Rácsra tettem kihűlni úgy, hogy a keretet levéve, gyors mozdulatokkal először egy tepsire, majd a rácsra vissza fordítottam. 


Tipp: birs helyett készíthetjük almával is. 
Ha kevésbé vagyunk rutinosak és gyorsak, először készítsük el az tölteléket, hogy biztosan kihűljön, mire a tészta megkel, mert fontos, hogy az alma hideg legyen, mikor a tésztára kerül. Ha lehetőségünk van rá, a  diót pörköljük sütőben, mert sokkal egyenletesebb, mint serpenyőben! 




2018. szeptember 16., vasárnap

Almás morzsás túrótorta

Ha meglátogatjuk a Németországban élő barátainkat, mindig egy kisebb túrószállítmánnyal érkezünk hozzájuk, mert a gyerekek imádják és nagyon hiányolják a hazai túróval készült csuszát. Ehhez a Käsekuchenhez bevásárolva viszont arra gondoltam, most igazán örülnék egy kiló, krémes, német túrónak. Végül egy kis passzírozással és mascarponéval sikerült a kívánt állagot elérnem és igazi őszi hangulatú, ropogós morzsás uzsonnasüteményt készítenem.


Hozzávalók, 24cm-es tortaformához
A tésztához
375g liszt (120g sima, 255g tk búza)
6g sütőpor
175g hideg vaj
1 tojás
100g nyírfacukor, fele házi vaníliás

A töltelékhez
700g túró
250g mascarpone
3 tojás
160g cukornak megfelelő édesítő, nálam 40g negyedannyi ugyanannyi
fél kezeletlen citrom héja
40g vaníliás krémpor

700g savanykás alma

kevés citromlé

vaj és liszt a forma előkészítéséhez


Az almákat meghámoztam, félbe vágtam, karalábévájóval a magházakat kiszedtem, majd negyedeltem és citromos hideg vízben félretettem.
A tortaformát kevés olvasztott vajjal kikentem és liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. 
A liszteket, sütőport, citromhéjat egy nagyobb keverőtálba tettem, a vajjal elmorzsoltam, hozzáadtam a kissé felvert tojást - így szép elegyet képez, és nem lesznek sárga csomók benne - , nyírfacukrot és összedolgoztam. Nem szabad összegyúrni, nagyon fontos, hogy maradjon morzsás állagú. Hűtőbe tettem.


A túrót sűrű szitán átpasszíroztam és a töltelék több komponensével simára kevertem. 
A morzsa kétharmadát belenyomkodtam a formába úgy, hogy körülbelül 2,5cm-es pereme legyen. Rátettem a töltelék felét, habkártyával elsimítottam és körben beleraktam a lecsepegtetett szárazra törölt almákat. A torta közepére ne tegyünk almát, hogy könnyű legyen szépen felszeletelni. Rásimítottam a maradék túrókrémet, majd egyenletesen rászórtam a félretett, harmad morzsát. 
Sütőbe tettem és 60 perc alatt megsütöttem. A sütési idő második felében, ha a morzsa nagyon pirul, praktikus alufóliával letakarni. 
A torta akkor szeletelhető szépen, ha jól áthűlt, így érdemes pár órát hűtőben pihentetni.  


Tipp: Az almát körtére, meggyre, nektarinra cserélhetjük. Készíthetjük gyümölcsmentesen is!

A recept amit átalakítottam a Madame Cuisine blogon található és ide kattintva érhető el!

2018. szeptember 10., hétfő

Cifra kalács

Múlt héten megkezdtünk az első iskolaévet. Mivel a reggeli elég nehézkes a kislányommal, de én nem engedek belőle, így az a kompromisszum született, hogy kívánhat magának olyasmit, amit szívesen megeszik. Így első héten kalácsot kért, s láss csodát, a másodikon is! Hogy ne legyen unalmas, kicifráztam kicsit.


Hozzávalók, 10x30cm-es formához
500g liszt (150g sima, 350g tk. búza)
200ml tejszín
100-120ml tej
1 tojás
1 sárgája
20g friss élesztő
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam 12g negyedannyi ugyanannyi, édesszájúak tehetnek többet!
csipet só

15g keserű kakaópor
1-2 evőkanál víz

kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez
(1 evőkanál felvert tojás a fentiből félretéve a kenéshez)


A tészta hozzávalóiból - a kakaópor kivételével -, lágyabb, selymes tésztát gyúrtam. Megfeleztem és az egyik darabba, kevés vízzel beledolgoztam a kakaóport. A két tésztafelet 45 percig lefedve kelesztettem. Míg a tészta pihent a dobozformát vékonyan vajaztam, liszteztem.
Amikor megkelt, enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam és két egyforma, körülbelül 5mm vékony téglalappá nyújtottam. A lapokat egymásra tettem és feltekertem mint a bejglit. Az így kapott tésztahengert 10 percig pihentettem, majd két rúdba félbe vágtam. Ismét kinyújtottam mindkét tésztadarabot úgy, hogy a formánál kicsit hosszabbak legyenek és felcsavartam. Majd a két rudat összetekertem, ügyelve rá, hogy varratok alulra kerüljenek. 


Az előkészített formába tettem és 60 percig kelesztettem. Ez az idő függ a konyhánk hőmérsékletétől. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt kalácsot a félretett, felvert tojással vékonyan lekentem és 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral vagy alufóliával fedjük be. A kalácsot rácsra tettem kihűlni.


 Limara Péksége,  Húsvéti kalács receptjét dolgoztam át, amely ide kattintva érhető el.



2018. augusztus 24., péntek

Zöldhagymás szalonnás csiga

Halkan kopogtat az ősz és vele együtt az iskolakezdés. Ma egy olyan ötletet hoztam, amiben csak a forma praktikus újdonság, hisz azzal, hogy csigába csavarjuk a kenyérlángost máris kaptunk egy könnyen csomagolható, hidegen is finom uzsonnasütit, amivel leválthatunk bármilyen unalmas szendvicset. 
Vacsorára készült, s míg ettük, azon tanakodtunk mi is legyen a neve ennek a receptnek... Minden benne van, ami a kenyérlángosban, de elég furán hangzana "kenyérlángos csiga". Így győzött  a könnyen beazonosítható és visszakereshető zöldhagymás, szalonnás elnevezés. 


Hozzávalók, kb. 14 csigához
A tésztához
300g liszt (100g sima, 200g tk búza)
180ml langyos víz
12g friss élesztő
1 teáskanál só
3 evőkanál olíva olaj

A feltéthez
120g tejföl
1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
2-3 szál újhagyma, ízlés szerint
250g kockázott bacon
100g trappista 


A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrtam, és 30 percig kelesztettem. Míg pihent, lereszeltem a sajtot, a tejfölt simára kevertem a zúzott fokhagymával és felkarikáztam a zöldhagymát. 
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és 4-5mm vékony téglalappá nyújtottam. Elkentem rajta a fokhagymás tejfölt, rászórtam a hagyma, szalonna és a trappista négyötödét. Felcsavartam, majd 1,5cm-esre vágtam. Papíros sütőlemezre tettem a csigákat úgy, hogy legyen terük kelni, sülni.


A megformázott csigákat 20 percig kelesztettem, miközben a sütőt 180 fokra felmelegítettem. Sütés előtt mindegyikre tettem egy-egy csipet sajtot, szalonnát és pár karika hagymát. Ez a lépés elhagyható, de vele sokkal csinosabbak lesznek a tekercsek. Sütőbe tettem és aranybarnára sütöttem. Rácsra tettem kihűlni. 


Tipp: tejföl helyett használhatunk natúr krémsajtot, zöldhagyma helyett snidlinget, pórét finomra vágott vörös, vagy lila hagymát. Bacon helyett pedig finomra vágott kolozsvári szalonnát vagy sonkát. 


2018. augusztus 14., kedd

Zwetschgendatschi - morzsás szilvás lepény

Lassan két és fél évtizede, hogy először találkoztam ezzel a süteménnyel, az első munkahelyeim egyikén. A Zwetschgendatschi, Bajorországból azon belül is Augsburgból származik. A szóösszetétel első tagja a Zwetschge, azaz szilva, a második a datschen, detschen igéből eredeztethető, aminek a jelentése laposra nyom. Tipikus Blechkuchen, azaz nagy, lapos tepsiken sütött sütemény, Streusel-lel, linzermorzsával megszórva. Nem csak fahéjtól illatozó, de kiadós és egyszerű is. Ami nagyon fontos, hogy használjunk kemény húsú, még nem túl érett szilvát, hogy a kicsorgó szilvalé nem áztassa el a tésztát.
Aki pedig nem csak megsütni, hanem szépen kiejteni is szeretné a Zwetschgendatschi-t, annak álljon itt egy kis kiejtési segédlet. Lásd, azaz halld, ide kattintva!


Hozzávalók, egy nagy tepsihez
A kelt tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
25g élesztő
200-210ml tej vagy vizes tejszín
1 nagy tojás
60g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi édesítő
75g olvasztott vaj

1200g szilva

A morzsához
140g liszt (50g sima, 90g tk. búza)
60g cukornak megfelelő nyírfacukor
60g olvasztott, visszahűtött vaj
1 csapott teáskanál fahéj


A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrtam. Kigömbölyítettem és lefedve 1 órán át pihentettem. Míg a tészta pihent a szilvákat megmostam, félbe vágtam, kimagoztam. A fél szilvákat félig bevágtam.
Elkészítettem a morzsát. Elvegyítettem lisztet, fahéjat, nyírfacukrot. Hozzáadtam az olvasztott vajhoz és összekevertem. Nem szabad összegyúrni, morzsás állagú kell legyen.


Előkészítettem egy papíros tepsit. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és körülbelül 38x32cm-es téglalappá nyújtottam. A nyújtófára hajtva áttettem a sütőlemezre, majd szép sorban rápakoltam a szilvákat. Végül rászórtam a morzsát. Annyi ideig kelesztettem, míg a sütőm 180 fokra felmelegedett. Ehhez nagyjából 20 percre van szükség. Sütőbe tettem a süteményt és 40 perc alatt megsütöttem.


Langyosan, kevés nyírfaporcukorral meghintve igazán finom! De aki fokozni szeretné az élvezeteket, tegyen rá felvert tejszínhabot!


Felhasznált irodalom: az Augsburger Allgemeine cikke