2022. augusztus 1., hétfő

Cukkinis citromtorta

Egymást követik nálunk a születésnapok, közülük egyik a húgomé, őt leptem meg ezzel a tortával. Mivel ajándékba adtam, ezért felszeletelve nem készült róla fotó, de ha legközelebb elkészítem, ígérem, ezt pótolni fogom. 
A csavar a süteményben a tésztába kerülő cukkini és olívaolaj. De ezektől nem kell megijedni, mert mindkettő azt a célt szolgálja, hogy minél szaftosabb, puhább legyen a tészta. Remekül harmonizálnak a kellemesen savanykás citromkrémmel.
 

 
Hozzávalók, 2db 18cm-es tortakarikához
280g liszt (80g sima, 200g tk. búza)
15g sütőpor
100g puha vaj
52g, kb. 4 evőkanál olívaolaj
3 tojás, szobahőmérsékletű
130g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
80g görög joghurt, esetleg tejföl
1 kezeletlen citrom héja
fél mokkáskanál vaníliaőrlemény
150g cukkini  

A krémhez
80ml szűrt citromlé
1 tojás
1 tojás sárgája
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
40g vaj
1 kezeletlen citrom héja
500g mascarpone

díszítéshez citrom- és cukkiniszeletek
 
 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a két tortakarika alját papírba csomagoltam. Ha csatos formát használunk, szabhatunk kerek papírt az aljába. 
A cukkinit apró lyukú reszelőn lereszeltem. A vajat kihabosítottam a negyedannyival, hozzáadtam az olajat, citromhéjat, vaníliát, folyamatosan keverve egyesével a tojásokat, végül a joghurtot. Három részletben beleszitáltam és forgattam a sütőporos lisztet, végül a cukkinit. A tésztát megfeleztem, belesimítottam a formákba, és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra tettem hűlni, majd langyosan kivágtam a karikából. Ha csatos formában készítjük, minél előbb érdemes körbevágni és leszedni a dekliről a masszát, hogy ne fülledjen be. 
Míg a piskóta hűlt, elkészítettem a citrom alapot (lemon curd). Fém tálba szűrtem a citromlét, hozzáadtam a citromhéjat, tojásokat és az édesítőt. Vízgőzre állítottam és folyamatosan keverve besűrítettem. Amikor sűrű, krémes állagú lett,  belekockáztam a vajat és elkevertem. Hűvös helyre tettem hűlni.
 
A hideg lapokat félbevágtam, azaz 4 tortalapom lett. A mascarponét keverőtálba tettem és habosítani kezdtem. Kis adagokban hozzáadtam a citromalapot. Ügyeljünk rá, hogy a sajt és a citromalap közel azonos hőmérsékletű legyen. Ha szükséges adjunk hozzá még ízlés szerint citromlét, édesítőt. A kész citromkrém negyedét egyenletesen elsimítottam a piskótán, rátettem a következő lapot, így váltogatva összeállítottam a tortát. Majd a negyedik negyeddel bevontam az oldalát és a tetejét. Tortatálra emeltem. Egy órát pihentettem, míg a krém kissé megdermedt, majd citrommal és zöldséghámozóval vágott cukkiniszeletekkel feldíszítettem. 

A cukkinis felvert eredeti receptje az Annuskám blogon, ide kattintva elérhető.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

 

2022. július 26., kedd

Mediterrán padlizsánsaláta joghurttal és friss pitával

Szeretek éttermekben "nyitott szemmel" választani, enni és ha olyasmivel találkozom, ami nagyon ízlik, igyekszem minden apró részletét, ízét, komponensét megfejteni. Nemrég ettem egy fantasztikus görög padlizsánsalátát, amiről már az első falat után tudtam, hogy nekem ilyesmit csinálnom kell. Ha nem is tökéletes másolat, de így, ebben a verzióban is pazar. 

Hozzávalók

A salátához
2 nagyobb padlizsán, 800g
olívaolaj
300g paradicsom, nálam sárga, piros koktél
2-3 szál új hagyma és zöldje
1 nagy csokor petrezselyem
2-3 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
frissen őrölt bors
találáskor 200g görög joghurt
 
A pitához, 6 darab
320g liszt (100g sima, 220g tk. búza)
120ml langyos tej
120-140ml langyos víz
8g friss élesztő
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
friss kakukkfű, szárítottra cserélhető, vagy elhagyható 
kevés liszt és olaj a nyújtáshoz, sütéshez

 
A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem egy sütőpapíros tepsit. A megmosott padlizsánokat cikkekre vágtam, sóztam, olívaolajjal meglocsoltam és többször forgatva puhára sütöttem. Amikor kisült félretettem hűlni.

Közben elkészítettem a pita tésztáját. A lisztet a dagasztó üstjébe mértem, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a sót, az olajat, 4 kisebb kakukkfűág levelét, tejet és a víz kétharmadát. Lágy, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam, ha szükséges adjuk hozzá a visszatartott vizet is. A tészta felületét vékonyan lekentem olajjal és lefedve 45 percig kelesztettem. A tésztát lisztezett nyújtótáblán 6 egyenlő részre vágtam és kigömbölyítettem. 5 percet pihentettem, majd olajos felületen 15cm-es koronggá lapogattam. Ha nem szeretnénk a nyújtódeszkát beolajozni, használjuk egy tálcát.  Tapadásmentes serpenyőben pár csepp olívaolajat melegítettem, majd közepes lángon a lepényke mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. Míg a következő sült, addig újabb tésztát nyomkodtam ki. Természetesen nyújtható is a tészta. 
 
 
A salátához keverőtálba tettem a félbe vágott paradicsomokat, felkarikáztam az újhagymát, finomra vágtam a petrezselymet, belezúztam a fokhagymát, sóztam, borsoztam, átfogattam a kihűlt padlizsánszeletekkel és citromlével ízesítettem. Hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor szervírozó tálon egyenletesen elkentem a joghurtot, majd ráhalmoztam a salátát.

Tipp: paradicsom és újhagyma helyett süthetünk lila hagymát és kápia paprikát a salátába. A joghurt morzsolt fetára cserélhető.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

 

2022. május 7., szombat

Kókuszkocka II.

Sok-sok éve közzétettem már egy kókuszkocka receptet, amiből akkor szimplán kihagytam a mézet. Most, hogy jó pár receptet kipróbáltam már egy mézpótló trükkel, elérkezett az ideje, hogy ezt a sütit is  - a manapság olyan divatos kifejezéssel élve -, újragondoljam. Méz helyett barnított vajat tettem bele, ami hozza ugyanazt a karamellizált méz ízélményt. 
Hogy a kocka még kókuszosabb legyen, a liszt egy részét kókusszal helyettesítettem. Az összkép pazar, a tészta finom vajas, "mézes" és szuper szaftos is! Ha tej helyett vizes tejszínt használunk, akkor a süti egyáltalán nem tartalmaz gyors szénhidrátot. 
Van még egy mozzanata ennek kókuszkocka sütésnek, ami miatt húzódozni szoktam a készítésétől. Még pedig a forgatáskor kókuszba kerülő és azt összetapasztó máz. Erre is van egy tippem...
 

Hozzávalók, 20x30 cm tepsihez, 35 darabhoz
A tésztához
100g vaj
220g liszt (60g sima, 160g tk, búza)
12g sütőpor
100g kókuszreszelék
1 tojás, szobahőmérsékletű
1 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
120g cukornak megfelelő édesítő (negyedannyi ugyanannyit használtam)
fél mokkáskanál vanília őrlemény
110ml tejszín (30% zsírtartalmú habtejszín)
110ml víz 
(vagy 220ml tej a vizes tejszín helyett)
 
A mázhoz
200g vaj
50ml víz
50ml tejszín (30% zsírtartalmú habtejszín)
(vagy 100ml tej a vizes tejszín helyett)
120g cukornak megfelelő édesítő (negyedannyi ugyanannyit használtam)
35g kakaópor
rum vagy rumaroma, ízlés szerint (3 evőkanál rumot tettem bele)
kb 150g kókusz a forgatáshoz
 

Elkészítettem a barna vajat. A vajat kockákra vágtam, egy tapadásmentes, fehér bevonatú lábosba tettem és közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve melegíteni kezdtem.  Előbb habos lett, majd  a benne lévő tejfehérje apró barna pöttyökké karamellizálódott. Ekkor a tűzről levettem és azonnal átöntöttem egy nagyobb, fém tálba. Ezzel megakadályoztam, hogy a forró lábasban tovább süljön, esetleg megégjen. (Ha nincs világos bevonatú edényünk, készítsünk a tűzhely mellé egy fehér tányért és kanalat, próbálgatni, hogy megfelelő-e a vaj színe.) Félretettem hűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a tepsit sütőpapírral kibéleltem. A tojásokat az édesítővel, vaníliával keverőtálba tettem, robotgéppel habosítani kezdtem, majd hozzáöntöttem a már kihűlt barna vajat. Tovább kevertem míg krémes, habos nem lett. Beleforgattam a kókuszt, majd több részletben, felváltva, hozzákevertem a tejet és beleszitáltam a sütőporral elegyített lisztet. A fennakadó korpát se hagyjuk ki, a szitálás célja nem a héjdarabok kiszedése, hanem a liszt levegősebbé tétele! Belesimítottam a tepsibe és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával. Maradjon szaftos, ne szárítsuk ki! A sütőből kivéve rácsra fordítottam és lehúztam róla a papírt.

Elkészítettem a mázat. A felkockázott vajat, tejet, édesítőt tapadásmentes lábasba tettem, hozzászitáltam a kakaóport és addig melegítettem, míg sűrűsödni nem kezdett. Felforralni nem tanácsos, mert könnyen megég.
A kihűlt tésztát 3,5x3,5cm-es kockákra vágtam. A forgatáshoz szükséges kókuszreszeléket egy tányérra készítettem (nem kell az összeset ráborítani, elég egy részét, ha fogy pótolni) és mellé egy papíros tálcát. A tésztakockákat beleforgattam a mázba, majd a kókuszreszelékbe és a tálcára tettem őket. Ha nem szeretnénk, hogy a lecsepegő máz eláztassa a kókuszt, tegyünk egy rácsot a mázas edény fölé és arra sorakoztassunk 4-5 kockát. Várjunk picit, míg lecsepegnek és utána hempergessük a kókuszba. Én egy kisebb kerek rácsot tettem a lábasom fölé, ami nem fedte be teljesen, így egyszerre tudtam mártani és csepegtetni.
Ha a máz kihűlne, érdemes kicsit megmelegíteni. Másnap igazán finom, mikor az ízek összeérnek.

Az extra kókuszos ötletért Annuskának tartozom köszönettel!
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

2022. április 30., szombat

Epres krémtúrós charlotte

A kis családi legendáriumunkban sok mindennek van rövidített neve, félreértésből származó vagy vicces neve. A charlotte például iglu. Ez most epres, márványos krémtúrós.


 Hozzávalók, 20cm átmérőjű, 1,7l-es félgömb alakú tálhoz

A piskótatekercshez
4 M-es tojás
60g cukornak megfelelő édesítő
32g/4 evőkanál hideg víz 
80g tk. búzaliszt
fél kezeletlen citrom héja
150g házi, cukormentes eperlekvár
 
A talphoz
2 M-es tojás
30g cukornak megfelelő édesítő
40g tk. búzaliszt
16g/ 2 evőkanál hideg víz
 
A krémhez
250g eper (akár mirelit is)
500g krémes tehéntúró
100g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
400ml 30% zsírtartalmú habtejszín 
15g porzselatin
100ml hideg víz
fél kezeletlen citrom héja 
citromlé ízlés szerint
 
 

Elkészítettem a krémhez az eperalapot. A megtisztított epret kevés vízzel felfőztem és édesítettem. (Az édesítő mennyisége függ az epertől.) Félretettem hűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Ha a sütőnkben lehet egyszerre több tepsivel sütni, akkor készíthető egyben a rolád és a talp. Az enyém sajnos erre nem alkalmas, így külön készítettem el a roládhoz és a talphoz való felvertet. Előkészítettem két sütőpapíros tepsit. Az egyiken körberajzoltam a tálat.
Először a roládhoz való felvertet készítettem el. A fehérjét az édesítő felével és a kanalanként hozzáadott vízzel laza habbá vertem, majd a sárgáját a másik rész édesítővel szintén kihabosítottam. A fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd beleszitáltam a lisztet és hozzáadtam a citromhéjat is. Lapot kentem és megsütöttem. A lapot ne szárítsuk ki, maradjon szaftos, hogy szépen fel lehessen csavarni. 
A piskótát liszttel meghintettem és átfordítottam. Pár percet pihentettem, majd lehúztam róla a sütőpapírt és felcsavartam, bőrös felével befelé. Mikor kihűlt lekvárral megkentem és felgöngyöltem a roládot. Papírba csavarva félretettem.
Közben elkészítettem a másik piskótát, a charlotte talpát is. A  kész felvertből a berajzolt sütőpapírra lapot kentem és megsütöttem. Mikor megsült, lisztezve szintén átfordítottam. 

A jéghidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem, a zselatint fém tálba mértem és a hideg vízzel elkevertem. Közben a tálat/formát fóliával kibéleltem és a körülbelül 1cm vastagra vágott roládszeletekkel kiraktam.  
Az édesítőt, citromhéjat a krémtúróhoz adtam és összekevertem. Beleforgattam a tejszínhabot, citromlével ízesítettem. Végül belekevertem a vízgőz felett felolvasztott zselatint. A kihűlt eperalapba belekevertem 3 evőkanálnyi krémet, majd a citromos krémmel rétegezve, picit megkeverve a formába tettem. Elsimítottam, majd a méretre igazított lappal befedtem. Egy éjszakán át pihentettem. 
 
 
Tipp: Piskóta készítési alapismeretek ide kattintva olvashatók!
Ha nem tudunk krémes túrót beszerezni, készítsük a süteményt szitán átpasszírozott rögös túróval.
Ne féljünk a zselatintól! Hogyan használjuk? Lásd itt.
Ugyanitt fázisfotó, hogyan készítsünk vékony tortalapot, tortakarika nélkül.
Ha nincs lekvárunk, főzzünk fel plusz 150g mirelit gyümölcsöt édesítsük, turmixoljuk simára és töltsük ezzel a roládokat!
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

2022. április 3., vasárnap

Málnás ricotta kocka házi zabkeksszel

Pár évvel ezelőtt készítettem egy sajttortát, tejszínes krémsajt helyett ricottával. Ez utóbbinak legalább akkora sikere volt a családom körében, mint  a klasszikus változatnak, mert egészen más textúrájú. Krémes, levegős, könnyű. Ma ezt  a krémet helyeztem egy házi zabkeksz alapra, málnaszósszal és málnaszemekkel. Mondhatom a citromos krém, a savanykás málnával valami pazar...

 

Hozzávalók, 20x30cm-es formához

Keksz alaphoz
170 g liszt (70g őrölt zabpehely, 50g sima liszt, 50g tk. búzaliszt)
80 g vaj
1 tojás
fél mokkáskanál sütőpor
45 g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi ugyanannyit használtam
fahéj, kardamom ízlés szerint
Összeállításhoz
120 g vaj
 
A krémhez
500g ricotta, szobahőmérsékletű
250g mascarpone, szobahőmérsékletű
4 tojás, szobahőmérsékletű
100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi ugyanannyit használtam
25 g étkezési keményítő
fél kezeletlen citrom héja 
 
A málnaszószhoz
120g mirelit málna
20 szem málna a szóráshoz 

 
Először a kekszalapot készítettem el. A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem egy sütőpapíros nagy tepsit. A liszteket és a vajat késes aprítóba tettem és elmorzsoltam, keverőtálba öntöttem, majd hozzáadtam sütőport, fűszereket, tojást és az édesítőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd a tepsin  3mm vastagra nyújtottam. Aranybarnára sütöttem. Kivettem a sütőből, kisebb darabokra törtem, majd nyitott ajtajú, lekapcsolt sütőben kicsit szárítottam, hogy igazi morzsás, keksz állagú legyen.
A málnát egy kis lábaskában 1 evőkanál vízzel picit felmelegítettem és egy sűrű szitán áttörtem. A pürét még 10 percig főztem, míg be nem sűrűsödött. Félretettem hűlni.  
A tepsit sütőpapírral kibéleltem úgy, hogy felérjem a peremig. Ezzel majd könnyen kiemelhető a tepsiből a sütemény. A sütőt 160 fokra állítottam és kis tepsiben vizet állítottam bele, ami a sütővel együtt felmelegedett.
 
 
A kihűlt kekszet, késes aprítóval finomra őrültem, majd belekevertem az olvasztott vajat (120g). Egyenletesen elterítettem a tepsiben és erősen lenyomkodtam, majd hűtőbe állítottam.
Összeállítottam a krémet. A mascarponét, ricottát simára kevertem az édesítővel. Egyesével hozzáadtam a tojásokat, citromhéjat, végül a keményítőt. Elegendő és könnyű kézi habverővel összedolgozni, ügyeljünk rá, hogy ne legyen habos. A krémet ráöntöttem a morzsás alapra és elsimítottam. A málnaszószból pöttyöket tettem rá és egy hurkapálca segítségével körkörösen elhúztam. Rászórtam a málnaszemeket és a gőzös sütőbe tettem. 40 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. Hűvös helyre állítottam, majd mikor kellőképp lehűlt 2 órára hűtőbe tettem, míg a krém meg nem dermedt. 

Tipp: málna helyett készíthetjük más bogyós gyümölccsel. Aki nem szeretne házi kekszet sütni, annak 250g kekszre lesz szüksége az alaphoz. 
A sajttorta típusú süteményeket vízfürdőben tanácsos sütni, azaz a sütőformát forró vizes edénybe állítva toljuk a sütőbe. Ezt leegyszerűsítendő készítettem ezt a sütit szimplán gőzös sütőben.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!