2022. április 30., szombat

Epres krémtúrós charlotte

A kis családi legendáriumunkban sok mindennek van rövidített neve, félreértésből származó vagy vicces neve. A charlotte például iglu. Ez most epres, márványos krémtúrós.


 Hozzávalók, 20cm átmérőjű, 1,7l-es félgömb alakú tálhoz

A piskótatekercshez
4 M-es tojás
60g cukornak megfelelő édesítő
32g/4 evőkanál hideg víz 
80g tk. búzaliszt
fél kezeletlen citrom héja
150g házi, cukormentes eperlekvár
 
A talphoz
2 M-es tojás
30g cukornak megfelelő édesítő
40g tk. búzaliszt
16g/ 2 evőkanál hideg víz
 
A krémhez
250g eper (akár mirelit is)
500g krémes tehéntúró
100g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
400ml 30% zsírtartalmú habtejszín 
15g porzselatin
100ml hideg víz
fél kezeletlen citrom héja 
citromlé ízlés szerint
 
 

Elkészítettem a krémhez az eperalapot. A megtisztított epret kevés vízzel felfőztem és édesítettem. (Az édesítő mennyisége függ az epertől.) Félretettem hűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Ha a sütőnkben lehet egyszerre több tepsivel sütni, akkor készíthető egyben a rolád és a talp. Az enyém sajnos erre nem alkalmas, így külön készítettem el a roládhoz és a talphoz való felvertet. Előkészítettem két sütőpapíros tepsit. Az egyiken körberajzoltam a tálat.
Először a roládhoz való felvertet készítettem el. A fehérjét az édesítő felével és a kanalanként hozzáadott vízzel laza habbá vertem, majd a sárgáját a másik rész édesítővel szintén kihabosítottam. A fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd beleszitáltam a lisztet és hozzáadtam a citromhéjat is. Lapot kentem és megsütöttem. A lapot ne szárítsuk ki, maradjon szaftos, hogy szépen fel lehessen csavarni. 
A piskótát liszttel meghintettem és átfordítottam. Pár percet pihentettem, majd lehúztam róla a sütőpapírt és felcsavartam, bőrös felével befelé. Mikor kihűlt lekvárral megkentem és felgöngyöltem a roládot. Papírba csavarva félretettem.
Közben elkészítettem a másik piskótát, a charlotte talpát is. A  kész felvertből a berajzolt sütőpapírra lapot kentem és megsütöttem. Mikor megsült, lisztezve szintén átfordítottam. 

A jéghidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem, a zselatint fém tálba mértem és a hideg vízzel elkevertem. Közben a tálat/formát fóliával kibéleltem és a körülbelül 1cm vastagra vágott roládszeletekkel kiraktam.  
Az édesítőt, citromhéjat a krémtúróhoz adtam és összekevertem. Beleforgattam a tejszínhabot, citromlével ízesítettem. Végül belekevertem a vízgőz felett felolvasztott zselatint. A kihűlt eperalapba belekevertem 3 evőkanálnyi krémet, majd a citromos krémmel rétegezve, picit megkeverve a formába tettem. Elsimítottam, majd a méretre igazított lappal befedtem. Egy éjszakán át pihentettem. 
 
 
Tipp: Piskóta készítési alapismeretek ide kattintva olvashatók!
Ha nem tudunk krémes túrót beszerezni, készítsük a süteményt szitán átpasszírozott rögös túróval.
Ne féljünk a zselatintól! Hogyan használjuk? Lásd itt.
Ugyanitt fázisfotó, hogyan készítsünk vékony tortalapot, tortakarika nélkül.
Ha nincs lekvárunk, főzzünk fel plusz 150g mirelit gyümölcsöt édesítsük, turmixoljuk simára és töltsük ezzel a roládokat!
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése