A kis családi legendáriumunkban sok mindennek van rövidített neve, félreértésből származó vagy vicces neve. A charlotte például iglu. Ez most epres, márványos krémtúrós.
Hozzávalók, 20cm átmérőjű, 1,7l-es félgömb alakú tálhoz
A piskótatekercshez
4 M-es tojás
60g cukornak megfelelő édesítő
32g/4 evőkanál hideg víz
80g tk. búzaliszt
fél kezeletlen citrom héja
150g házi, cukormentes eperlekvár
A talphoz
2 M-es tojás
30g cukornak megfelelő édesítő
40g tk. búzaliszt
16g/ 2 evőkanál hideg víz
A krémhez
250g eper (akár mirelit is)
500g krémes tehéntúró
100g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
400ml 30% zsírtartalmú habtejszín
15g porzselatin
100ml hideg víz
fél kezeletlen citrom héja
citromlé ízlés szerint
Elkészítettem a krémhez az eperalapot. A megtisztított epret kevés vízzel felfőztem és édesítettem. (Az édesítő mennyisége függ az epertől.) Félretettem hűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Ha a
sütőnkben lehet egyszerre több tepsivel sütni, akkor készíthető egyben a
rolád és a talp. Az enyém sajnos erre nem alkalmas, így külön
készítettem el a roládhoz és a talphoz való felvertet. Előkészítettem
két sütőpapíros tepsit. Az egyiken körberajzoltam a tálat.
Először
a roládhoz való felvertet készítettem el. A fehérjét az édesítő felével
és a kanalanként hozzáadott vízzel laza habbá vertem, majd a sárgáját a
másik rész édesítővel
szintén kihabosítottam. A fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd
beleszitáltam a lisztet és hozzáadtam a citromhéjat is. Lapot
kentem és megsütöttem. A lapot ne szárítsuk ki, maradjon szaftos, hogy
szépen fel lehessen csavarni.
A piskótát liszttel meghintettem és
átfordítottam. Pár percet pihentettem, majd lehúztam róla a sütőpapírt
és felcsavartam, bőrös felével befelé. Mikor kihűlt lekvárral megkentem és
felgöngyöltem a roládot. Papírba csavarva félretettem.
Közben elkészítettem a másik piskótát, a charlotte talpát is. A kész
felvertből a berajzolt sütőpapírra lapot kentem és megsütöttem. Mikor
megsült, lisztezve szintén átfordítottam.
A jéghidegre hűtött tejszínt kemény
habbá vertem, a zselatint fém tálba mértem és a hideg vízzel elkevertem.
Közben a tálat/formát fóliával kibéleltem és a körülbelül 1cm vastagra vágott
roládszeletekkel kiraktam.
Az
édesítőt, citromhéjat a krémtúróhoz adtam és összekevertem.
Beleforgattam a tejszínhabot, citromlével ízesítettem. Végül
belekevertem a vízgőz felett felolvasztott zselatint. A kihűlt eperalapba belekevertem 3 evőkanálnyi krémet, majd a citromos krémmel rétegezve, picit megkeverve a formába
tettem. Elsimítottam, majd a méretre igazított lappal befedtem.
Egy éjszakán át pihentettem.
Tipp: Piskóta készítési alapismeretek ide kattintva olvashatók!
Ha nem tudunk krémes túrót beszerezni, készítsük a süteményt szitán átpasszírozott rögös túróval.
Ne féljünk a zselatintól! Hogyan használjuk? Lásd itt.
Ugyanitt fázisfotó, hogyan készítsünk vékony tortalapot, tortakarika nélkül.
Ha nincs lekvárunk, főzzünk fel plusz 150g mirelit gyümölcsöt édesítsük, turmixoljuk simára és töltsük ezzel a roládokat!
Ne féljünk a zselatintól! Hogyan használjuk? Lásd itt.
Ugyanitt fázisfotó, hogyan készítsünk vékony tortalapot, tortakarika nélkül.
Ha nincs lekvárunk, főzzünk fel plusz 150g mirelit gyümölcsöt édesítsük, turmixoljuk simára és töltsük ezzel a roládokat!
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése