Sok-sok éve közzétettem már egy kókuszkocka receptet, amiből akkor szimplán kihagytam a mézet. Most, hogy jó pár receptet kipróbáltam már egy mézpótló trükkel, elérkezett az ideje, hogy ezt a sütit is - a manapság olyan divatos kifejezéssel élve -, újragondoljam. Méz helyett barnított vajat tettem bele, ami hozza ugyanazt a karamellizált méz ízélményt.
Hogy a kocka még kókuszosabb legyen, a liszt egy részét kókusszal helyettesítettem. Az összkép pazar, a tészta finom vajas, "mézes" és szuper szaftos is! Ha tej helyett vizes tejszínt használunk, akkor a süti egyáltalán nem tartalmaz gyors szénhidrátot.
Van még egy mozzanata ennek kókuszkocka sütésnek, ami miatt húzódozni szoktam a készítésétől. Még pedig a forgatáskor kókuszba kerülő és azt összetapasztó máz. Erre is van egy tippem...
Hozzávalók, 20x30 cm tepsihez, 35 darabhoz
A tésztához
100g vaj
220g liszt (60g sima, 160g tk, búza)
12g sütőpor
100g kókuszreszelék
1 tojás, szobahőmérsékletű
1 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
120g cukornak megfelelő édesítő (negyedannyi ugyanannyit használtam)
fél mokkáskanál vanília őrlemény
110ml tejszín (30% zsírtartalmú habtejszín)
110ml víz
(vagy 220ml tej a vizes tejszín helyett)
A mázhoz
200g vaj
50ml víz
50ml tejszín (30% zsírtartalmú habtejszín)
(vagy 100ml tej a vizes tejszín helyett)
120g cukornak megfelelő édesítő (negyedannyi ugyanannyit használtam)
35g kakaópor
rum vagy rumaroma, ízlés szerint (3 evőkanál rumot tettem bele)
kb 150g kókusz a forgatáshoz
Elkészítettem a barna vajat. A vajat kockákra vágtam, egy
tapadásmentes, fehér bevonatú lábosba tettem és közepes hőmérsékleten,
folyamatosan kevergetve melegíteni kezdtem. Előbb habos lett, majd a
benne lévő tejfehérje apró barna pöttyökké karamellizálódott. Ekkor a
tűzről levettem és azonnal átöntöttem egy nagyobb, fém tálba. Ezzel
megakadályoztam, hogy a forró lábasban tovább süljön, esetleg megégjen.
(Ha nincs világos bevonatú edényünk, készítsünk a tűzhely mellé egy
fehér tányért és kanalat, próbálgatni, hogy megfelelő-e a vaj színe.) Félretettem hűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a tepsit sütőpapírral kibéleltem. A tojásokat az édesítővel, vaníliával keverőtálba tettem, robotgéppel habosítani kezdtem, majd hozzáöntöttem a már kihűlt barna vajat. Tovább kevertem míg krémes, habos nem lett. Beleforgattam a kókuszt, majd több részletben, felváltva, hozzákevertem a tejet és beleszitáltam a sütőporral elegyített lisztet. A fennakadó korpát se hagyjuk ki, a szitálás célja nem a héjdarabok kiszedése, hanem a liszt levegősebbé tétele! Belesimítottam a tepsibe és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával. Maradjon szaftos, ne szárítsuk ki! A sütőből kivéve rácsra fordítottam és lehúztam róla a papírt.
Elkészítettem a mázat. A felkockázott vajat, tejet, édesítőt tapadásmentes lábasba tettem, hozzászitáltam a kakaóport és addig melegítettem, míg sűrűsödni nem kezdett. Felforralni nem tanácsos, mert könnyen megég.
A kihűlt tésztát 3,5x3,5cm-es kockákra vágtam. A forgatáshoz szükséges kókuszreszeléket egy tányérra készítettem (nem kell az összeset ráborítani, elég egy részét, ha fogy pótolni) és mellé egy papíros tálcát. A tésztakockákat beleforgattam a mázba, majd a kókuszreszelékbe és a tálcára tettem őket. Ha nem szeretnénk, hogy a lecsepegő máz eláztassa a kókuszt, tegyünk egy rácsot a mázas edény fölé és arra sorakoztassunk 4-5 kockát. Várjunk picit, míg lecsepegnek és utána hempergessük a kókuszba. Én egy kisebb kerek rácsot tettem a lábasom fölé, ami nem fedte be teljesen, így egyszerre tudtam mártani és csepegtetni.
Ha a máz kihűlne, érdemes kicsit megmelegíteni. Másnap igazán finom, mikor az ízek összeérnek.
Az extra kókuszos ötletért Annuskának tartozom köszönettel!
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése