2014. szeptember 17., szerda

Sokmagvas teljes kiőrlésű bucik

Teljes kiőrlésű? És még finom is? Igen! Ropogós talpú, sok-sok megpirult maggal.


Hozzávalók
Öregtészta
100 g liszt (50 g durum, 50 g fehér tönköly)
100 g langyos víz
5 g friss élesztő

Tészta
500 g liszt (150 g őrölt zabpehely, 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 150 g Graham liszt, 50 g durum liszt)
40 g sikér
10 g árpamaláta (elhagyható)
20 g friss élesztő
1 evőkanál ecet
3 evőkanál olaj
300 ml víz
2 csapott teáskanál só
30 g pehelymix
20 g bulgur (elhagyható)
20 g lenmagpehely
20 g napraforgómag

magok a szóráshoz

Az öregtészta hozzávalóit kelesztőtálba mérem és összekeverem. 8-12 órán, egy éjszakán át állni hagyom.
Másnap a pehelymixet serpenyőben megpirítom, a bulgurt kávédaralóval picit megdarálom. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérem, hozzáadom az öregtésztát és rugalmas tésztát gyúrok belőle. Ha szükséges adok hozzá még vizet, vagy plusz lisztet. A tésztának lágynak kell lennie, de nem ragadhat. Lisztezett kelesztőtálba teszem és lefedve 45 percig kelesztem, közben egyszer átszellőztetem.
A tésztát 14 egyenlő részre osztom, kigömbölyítem és 10 percig pihentetem, majd hosszúkás bucikat formázok belőlük. Egy tálcán összekeverem a magokat, amelyekben szeretném a bucikat megforgatni. Egy lapos tányérba pedig pici langyos vizet készítek. A bucikat megforgatom vízben, majd a magokban úgy, hogy a talpukra is jusson. Papíros sütőlemezre helyezem őket, olyan távolságra, hogy legyen elég helyük kelni. 


45-50 perc alatt a duplájára kelesztem, majd 230 fokra előmelegített gőzös sütőbe teszem őket. (Gőzös sütőteret egy erre a célra rendszeresített, forró vízzel megtöltött edénnyel tudunk legkönnyebben elérni.) Ha kialakul bucik kérge,  a vizes edényt kiveszem, a hőmérsékletet pedig 200 fokra mérséklem. Az össz. sütési idő körülbelül 30 perc. A kisült bucikat rácson hagyom kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése