2015. június 26., péntek

Bounty csiga

Kakaós csigát terveztem, de rám mosolygott a kamrámban egy doboz Cocomas krém. Azonnal tudtam, hogy az elcsépelt kakaós helyett egy sokkal izgalmasabb sütemény fog ma születni. Kókusz imádóknak kötelező darab!


Hozzávalók
A töltelékhez
200ml Cocomas kókusztej sűrítmény
150ml tejszín
150ml víz
60g kókuszreszelék
40g étkezési keményítő
45g nyírfacukor
70g 85%-os keserű csokoládé

A tésztához*
Öregtészta
130g víz
5g élesztő
200g liszt (100g durum, 100g rétes)

Tészta
300g liszt (100g őrölt zabpehely, 200g tk. búza)
40g búzasikér
120ml tej
2 tojás sárgája
10g élesztő
80g vaj
8 pötty édesítő, pici vízben feloldva


Az első teendő, a tervezett sütés előtti napon van. Egy nagyobb fedeles (kelesztő) tálba mértem a vizet, elkevertem az élesztővel, majd hozzáadtam a liszteket és alaposan összekeverem. Nem kell kidolgozni, csak legyen egynemű. Lefedtem és a konyhapulton hagytam, hogy nekem dolgozzon, keljen meg, és essen össze.
Másnap először a tölteléket készítettem el. A keményítőt egy tálkába tettem és egy kis vízzel csomómentesre kevertem. A kókusztejet, tejszínt, vizet a kókuszreszelékkel együtt felforraltam, majd a keményítővel besűrítettem. Hozzákevertem a nyírfacukrot és leterítettem folpack fóliával. Ha a fóliát közvetlenül a krémre tesszük kihűlve sem lesz csomós. A csokoládét apró kockákra vágtam.

Míg a krém hűlt, begyúrtam a tésztát. A hozzávalóit és az öregtésztát a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, lágyabb tésztát készítettem. Lisztezett kelesztőtálba tettem, lefedtem és bő fél óra alatt a duplájára kelesztettem.
Amikor megkelt, a tészta felét lisztezett táblára tettem, körülbelül 3mm vékonyra nyújtottam. Egyenletesen elkentem rajta a kihűlt kókuszkrém felét, rászórtam a csoki felét és feltekertem. Ujjnyi szeleteket vágtam és papíros sütőlemezre fektettem a csigákat, egymástól olyan távol, hogy elég helyük legyen kelni, és sülni. 


Míg a csigák keltek a sütőt 180 fokra melegítettem és fél óra pihentetés után aranybarnára sütöttem őket. 


*Ha nem szeretnénk öregtésztával készíteni, akkor a következő anyaghányadot javaslom a tésztához.
500g liszt
(ha zabpehely lisztet is használunk akkor búzasikér)
125ml tejszín
125ml víz
2 tojás sárgája
80g vaj
20g friss élesztő
8 pötty édesítő, pici vízben feloldva


5 megjegyzés:

  1. Szia Edina! Nagyon köszi a receptet! Egy javaslatom lenne csak, só a tésztába. Megsütöttem és nagyon hiányzik. :( Amúgy szuper az íze, állaga!

    VálaszTörlés
  2. Szia Edina!Az étkezési keményítőt le kéne cserélni IR-val nem kompatibilis.Egyébként köszönjük a sok szuper receptet!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ági! Köszönöm az észrevételt, tisztában vagyok vele, hogy az étkezési keményítő nem diéta kompatibilis. De úgy gondolom, hogy egy lassú szénhidrátokból álló, magas zsírtartalmú süteménybe belefér ez a 40g/28g gyors ch. Sem a keményítő, sem a csokoládé nem gyorsít rajta annyit, hogy kis étkezésre, vagy ebédbe kalkulálva nagy hibát ejtene vele bárki. Természetesen akinek ez nem fér bele, az lecserélheti zabpehely lisztre.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszönöm a receptjeidet, sokat segítenek! Egy kérdés, kókusztej sürítményt merre érdemes keressek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi, Cocomas márkájút használok, bio/reform boltban veszem. Kókusztejből is készítheted, hígítás nélkül.

      Törlés