2019. február 16., szombat

Fetás csicseriborsó fasírt

Talán sokaknak nem kell bemutatni a csicseriborsót és taglalni pozitív tulajdonságait, magas rost, fehérje, kalcium, vitamin tartalmát és nem utolsó sorban olcsóságát. Ma egy olyan receptet hoztam, ami gyors, egyszerű fogás, nem csak melegen, de hidegen is nagyon finom!


Hozzávalók
2 doboz csicseriborsó konzerv, 2x240g töltőtömeggel
150g sárgarépa, hámozott súly
1 kis csokor petrezselyem
125g feta
2 tojás
1-2 gerezd fokhagyma
60g zabpehely
1 teáskanál sütőpor

frissen őrölt bors
olaj a sütéshez


A csicseriborsót leszűrtem, leöblítettem, alaposan lecsepegtettem, egy nagyobb keverőtálba tettem és összetörtem úgy, hogy kissé darabos maradjon. Ez az eset, mikor praktikusabb a hagyományos nyeles krumplitörő, mint a botmixer.  A meghámozott répát felkarikáztam, majd késes aprítóval durvára aprítottam. A petrezselymet finomra vágtam, a fetát apró kockákra. Mindhárom komponenst beleforgattam a csicseribe, a tojással, zabpehellyel, zúzott fokhagymával, sütőporral, sóval (vegyük figyelembe, hogy a feta milyen sós), borssal együtt. Tíz percet pihentettem, hogy a zabpehely kissé felvegye a nedvességet. Ha túl lágy lenne, adjunk még hozzá zabpelyhet.


Nedves kézzel korongokat formáztam és tálcára sorakoztattam. Egy serpenyőben ujjnyi olajat melegítettem és aranybarnára sütöttem a fasírtokat. Papírtörlőre szedtem. 
Fokhagymás, snidlinges tejföllel és sok-sok ropogós salátával tálaltam. 


 A recept, amit átalakítottam: Emmi kocht einfach, Kirchererbsenbratlinge mit Möhren und Feta

Mivel jeleztétek, hogy sütés közben szétesett a fasírt, nagyon magába szívta az olajat, ezért kiegészíteném pár dologgal a receptet:
-  a csicseriborsót szitába téve, folyó víz alatt alaposan  le kell mosni, majd le kell csepegtetni, 
-  krémesre kell pürésíteni, én kb. a hatodát darabosabbra hagytam
-  nem, nem kell bele még több tojás, az igazi, autentikus falafelbe egyáltalán nem tesznek
-  nem süthető azonnal, hagyjuk a zabpelyhet egy kicsit megduzzadni
-  az olaj legyen olyan forró, mintha húst rántanánk benne
-  egyszerre ne tegyünk sok fasírtot az olajba, mert nagyon lehűti, főni és nem sülni fog!
 

5 megjegyzés:

  1. Ah, Edina, ez valami nagyon finom! Köszönöm ismét! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia, olajban sütés helyett esetleg sütőben sütni nem lehetne ?

    VálaszTörlés
  3. Szia,
    Úristen! Ez valami Isteni!!! 🥰🤤
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés