Ezt a roládot az egyik karácsonyi desszertünk, a mogyorós kekszes, narancs curd-os pohárkrém inspirálta (ld itt). Illetve a férjem, aki szerint ez a mogyorós keksz volt a legjobb az ünnepi felhozatalban, pohárban pedig bombasztikusan finom naranccsal és mascarponeval. Úgyhogy kicsit továbbgondolva született ebből a kombinációból egy újabb sütemény.
Hozzávalók
A felverthez
200g tojásfehérje, kb. 6-7 db
90g cukornak megfelelő édesítő
120g török mogyoró
40g sima liszt
80g tk. búzaliszt
10g sütőpor
200g tojásfehérje, kb. 6-7 db
90g cukornak megfelelő édesítő
120g török mogyoró
40g sima liszt
80g tk. búzaliszt
10g sütőpor
A narancskrémhez
80ml frissen facsart narancslé, ez kb két közepes narancs leve
1 kezeletlen narancs héja
1 tojás
1 tojás sárgája
20g cukornak megfelelő édesítő, függ a narancs édességétől
25g vaj
A krémhez
250g mascarpone
250ml habtejszín
pár csepp citromlé, ízlés szerint
8g porzselatin
80ml hideg víz
A mogyorót 180 fokra melegített sütőben megpörköltem. Mikor kihűlt, ledörzsöltem a héját, késes aprítóban megdaráltam.
Előkészítettem egy sütőpapíros nagy tepsit (Az én sütőlemezem 33x42cm-es, helyette használhatunk hagyományos "gáztepsit".) A tojásfehérjét az édesítővel tejföl sűrű habbá vertem, beleszitáltam és forgattam a sütőporral elkevert liszteket, végül a mogyorót. Egyenletes vastagságú lapot kentem és a 12 perc alatt megsütöttem. Pár percet pihentettem, majd lehúztam sütőpapírt és felcsavartam vele a piskótát.
Míg a lap sült, elkészítettem a narancsalapot. A narancsok levét kicsavartam, átszűrtem, a tojásokkal, édesítővel
alaposan elkevertem, majd a vízgőzre állítva, folyamatosan keverve
besűrítettem. Amikor sűrű, krémes állagú lett belekockáztam és
elkevertem a vajat. Hűvös helyre tettem kihűlni.
Az alaposan lehűtött tejszínt kemény habbá vertem. A zselatint fém tálkába mértem, hideg vízzel elkevertem. A mascarponét simára kevertem és kis részletekben hozzáadtam a narancsalapot. Majd beleforgattam a tejszínhabot és pár csepp citromlét. Végül hozzákevertem a vízgőz felett megmelegített zselatint. A krémet egyenletesen elkentem a mogyorós piskótán és feltekertem. Sütőpapírba csavartam, ügyelve arra, hogy a piskóta széle a rolád alá
kerüljön. Hűtőszekrénybe tettem és szeletelés előtt két órát
pihentettem. Ha krém folyna, tegyük pár percre hűtőbe és csak akkor kenjük el a lapon, ha kissé megdermedt.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése