Ha kéznél van egy jó keksz, már félig kész is egy elegáns desszert! Ehhez a pohárkrémhez egy korábbi kekszreceptemet vettem alapul, mogyorós csókokat használtam. A narancs és a mogyoró bombasztikus párost alkot és hogy a narancslé se vesszen kárba (már várom a mindenütt zsizsegő szarkasztikusokat, minek ennyit vacakolni, igyam meg...) főztem vele egy curd-ot, azaz főzött citruskrémet. Ezt rétegeztem tejszínhabos mascarponéval. A végeredmény igazán pazar!
Hozzávalók, 4 adaghoz
poharanként 4 darab mogyorós keksz, még csokiba mártás előtt, receptért ide kattints
A narancskrémhez
80ml frissen facsart narancslé, ez kb két közepes narancs leve
1 kezeletlen narancs héja
1 tojás
1 tojás sárgája
20g cukornak megfelelő édesítő, függ a narancsédességétől
25g vaj
A krémhez
250g mascarpone
300ml habtejszín
50g cukornak megfelelő édesítő
A narancskrémhez előkészítettem egy lábast, amiben vizet
forraltam. A narancsok levét kicsavartam, átszűrtem, a tojásokkal, édesítővel alaposan elkevertem, majd a vízgőzre állítva, folyamatosan keverve
besűrítettem. Amikor sűrű, krémes állagú lett belekockáztam és
elkevertem a vajat. Hűvös helyre tettem kihűlni.
A tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy alaposan lehűljön. Közben
előkészítettem a poharakat. Mindegyik aljába 3-3 kekszet tördeltem. A tejszínt kemény habbá vertem, közben a mascarponét a negyedannyival elkevertem. Beleforgattam a tejszínhabot. A krémet
habzsákba tettem és keveset a poharakba nyomtam. Narancskrémet
kanalaztam rá, majd a mascarponehabbal, keksszel rétegeztem. Pár órára érdemes hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek.
Tipp: narancs helyett készíthetjük citrommal, amihez remekül passzol a mák!
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése