2019. szeptember 19., csütörtök

Zebra süti

Ismét egy majdnem feledésbe merült régi receptet "poroltam" le. Jó pár éve elég gyakran sütöttem zebratortát, mert nem csak finom, de igen mutatós is tud lenni, mindig meglepetés szeletelni. Ezúttal nem tortaformában, hanem dobozban készítettem.



Hozzávalók, 11x35cm-es dobozformához, vagy 26cm-es tortakarikához
375g liszt (120g sima, 255g tk. búza)
12g sütőpor
5 tojás
200g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
125ml víz
250ml étolaj
25g kakaópor
(1 csapott teáskanál fahéj, elhagyható)
kevés olaj és liszt a forma előkészítéséhez


A dobozformát vékonyan kiolajoztam és liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből, a negyedannyi felével lágy, tejföl sűrű habot vertem. Ne verjük túl, mert akkor az összeállításkor összetörik a hab.
A tojások sárgáját a negyedannyi másik felével fehéredésig kevertem, majd hozzáöntöttem a vizet és az olajat. Egyneműre kevertem, majd több részletben beleszitáltam és elkevertem a sütőporral elegyített lisztekkel. Végül óvatosan beleforgattam a felvert fehérjét. 
A tésztát megfeleztem és az egyik részébe beleszitáltam és kevertem a kakaóport (és a fahéjat). A kakaós rész sűrűbb lesz, mint a sima, így tanácsos 1-2 evőkanál vízzel kicsit fellazítani. 
A tésztát a formába rétegeztem. Két evőkanálnyi fehér masszát a forma közepére tettem, rá két evőkanálnyi kakaós következett. Addig raktam felváltva, míg a tészta el nem fogyott. Nem szabad elkenni, a tészta a saját súlyánál fogva elterül, megtalálja a helyét. Sütőbe tettem, és 40 perc alatt megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje, a sütési idő második felében sütőpapírral takarjuk le. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. A sütőből kivéve 10 percig még a formában hagytam, majd rácsra borítottam kihűlni. Zárt dobozban, hűtőben napokig eltartható, pár másodperc mikrózással könnyedén felfrissíthető.


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

2019. szeptember 14., szombat

Aranygaluska vaníliasodóval

Ma reggel régi fotókat nézegettünk a kislányommal és a "kezünkbe" került egy album, amiben a blogolás kezdete előtti ételfotóim vannak. Kiderült, hogy több mint 6 éve nem készítettem aranygaluskát. Nem volt kérdés, hogy mi legyen ma a második fogás...


Hozzávalók 23x28cm-es hőálló tálhoz, tepsihez
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. liszt)
220ml tej vagy vizes tejszín
2 tojás sárgája
20g friss élesztő
60g cukornak megfelelő édesítő, folyékonyt használtam
45g olvasztott vaj
fél kezeletlen citrom héja

150g darált dió
60g cukornak megfelelő édesítő, nálam porított negyedannyi
80g olvasztott vaj

A sodóhoz
500ml tej, vagy vizes tejszín
3 tojás sárgája
15g tk. búzaliszt
fél rúd vanília kikapart magjai, vagy vaníliaőrlemény
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi


A tészta hozzávalóiból jól kidolgozott, selymes tésztát gyúrtam. Lefedve fél órát kelesztettem. Míg pihent összekevertem a darált diót, őrölt negyedannyit. A tepsit vékonyan kivajaztam.

Elkészítettem a vaníliasodót. A tojások sárgáját egy hőálló tálba ütöttem és a liszttel, kevés tejjel simára kevertem. A maradék tejet tapadásmentes lábasba öntöttem, hozzáadtam negyedannyit és a vaníliát, majd felforraltam. A forró tejből 2 merőkanálnyit a tojásos alaphoz tettem és elkevertem, majd beleöntöttem a tejbe és folyamatosan keverve besűrítettem. A kész sodót félretettem hűlni.


A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és a tenyeremmel ujjnyi vastagra nyomkodtam. Használhatunk nyújtófát is. A tésztát egy 4cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggattam, a leeső széleket összegyúrtam és picit pihentettem. Míg pihent, a galuskákat vajba, majd az édes dióba forgattam és sorban a tepsibe pakoltam. Mikor az első réteggel elkészültem, vékonyan meghintettem dióval. Az összeállítást folytattam a második sorral, a maradék tésztát is feldogozva.


A megmaradt diót rászórtam a tésztára. 30 percig pihentettem, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Mikor megkelt sütőbe tettem és 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha a dió nagyon pirul, sütőpapírral vagy alufóliával takarjuk le a tetejét.


Az aranygaluska langyosan a legfinomabb, a szintén langyos sodóval tálalva. 

A recept, amit átalakítottam a Limara péksége blogon, itt érhető el.

Tipp: a tojásfehérjéket lefagyasztottam. Nagy tojásfehérje igényű receptek ide kattintva elérhetők! 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalát, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is! 



2019. szeptember 12., csütörtök

Számtorta - 350. recept

Bár kicsit kilóg a tematikából, de a Facebook oldalamon elért nagy sikere miatt - közkívánatra -, úgy döntöttem, hogy megosztom veletek ezt a receptet.
A torta kislányom 8. születésnapjára készült, alapja, kréme diéta kompatibilis, a dekorációként rákerült csokoládék viszont nem. Azonban ha a csokit gyümölcsre, ehető virágokra cseréljük máris  cukormentes, egyedi születésnapi tortát kapunk. 


Hozzávalók, 
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búzaliszt)
250g hideg vaj
1 tojás
130g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfaporcukor
1 kezeletlen citrom héja
1 evőkanál citromlé

A töltelékhez
600g mascarpone
600ml habtejszín
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
vaníliaőrlemény ízlés szerint

A hideg vajat kockákra vágtam és késes aprító segítségével elmorzsoltam a liszttel. Készíthetjük kézzel is. Tálba tettem, hozzáadtam a citromhéjat, levet, kissé felvert tojást, a porcukrot és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. (Linzertészta kisokos, tésztahibák és javításuk ide kattintva érhető el.)
A tésztát hűtőbe tettem. Míg pihent, sütőpapírból elkészítettem a sablont. A formát 38cm hosszúra szabtam, a nyolcas felső része 20, az alsó pedig 23cm széles. Közepét oválisra vágtam.



A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 3mm vékonyra kinyújtottam. Egy nagy tepsit megfordítottam, liszttel vékonyan meghintettem, a tésztát rátettem, majd sablonnal körbevágtam, majd aranybarnára sütöttem. Körülbelül 12 perc alatt készült el. Megsütöttem a másik számot is. A kész tésztával legyünk óvatosak, mert törékeny. 

Amíg a tésztalapok kihűltek, a jéghidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem. A mascarponét elkevertem a negyedannyival, vaníliával, majd beleforgattam a tejszínhabot. A krémet 14-es sima csővel ellátott zsákba tettem a szám szélétől indulva cseppeket formáztam az alsó lapra. Mikor elkészült, ráhelyeztem a másik lapot, amit szintén feldíszítettem. A pici hézagokat kisebb habgömbökkel töltöttem ki, ehhez a nagy csőre egy kisebbet helyeztem.

A csokoládékat közvetlenül tálalás előtt tettem rá a tortára. Ha szállítjuk a tortát érdemes 12g zselatin/100ml víz keverékével "megfogatni". 



2019. augusztus 29., csütörtök

Bounty csiga II.

Megállíthatatlanul közeleg az iskolakezdés. És vele a kérdés, mi kerüljön az uzsonnás dobozba? A válasz: Bounty csiga! Csokis, kókuszos, isteni finom!


Hozzávalók
A krémhez
400ml kókusztej
60g kókuszreszelék
30g étkezési keményítő
50 ml víz
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
50g 85%-os étcsokoládé

A tésztához
350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
25g kakaópor
12g friss élesztő
1 tojás
160-180ml vizes tejszín, vagy kókusztej
60g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
50g olvasztott vaj


Először a krémet készítettem el. A kókusztejet, kókuszt, negyedannyit egy tapadásmentes edényben melegíteni kezdtem. A keményítőt vízzel simára kevertem. Mikor a kókusztejes keverék forrni kezdett a keményítővel besűrítettem. Folpack fóliával letakartam és félretettem hűlni. 
A tészta hozzávalóiból selymes, lágy tésztát gyúrtam. A folyadék egy részét tartsuk vissza és csak akkor adjuk a tésztához, ha szükséges.  A tésztát 45 percig kelesztettem. Közben a csokoládét apró kockákra vágtam.


A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem, kissé kinyomkodtam belőle a levegőt, majd 3mm vékony téglalappá nyújtottam. Egyenletesen elkentem rajta a kihűlt kókuszkrémet, megszórtam a csokoládéval, majd felcsavartam. 1,5cm-es darabokra vágtam és papíros sütőlemezre tettem őket, ügyelve rá, hogy legyen terük kelni, ne érjenek össze. 


A sütőt 180 fokra melegítettem. A csigákat 20 percig kelesztettem, majd körülbelül 25 perc alatt megsütöttem. Rácsra tettem kihűlni.


A Bounty csiga korábbi verziója ide kattintva érhető el.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalát, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

2019. augusztus 28., szerda

Obatzda - bajor sajtkrém

Az "Obatzda", "Obatzter" a bajorok "körözöttje", tipikus sörkerti, főétkezések közötti fogás, sör, perec és retek kíséretében. Bár rengeteg verziója létezik, egy biztos, először az 1920-as években tűnt fel egy felső-bajorországi sörfőzdében, ahol a leleményes kocsmárosné érett, lágy sajtdarabokból, vajjal, sörrel és fűszerekkel kevert krémet. 
Az "Obatzda" sikere olyan töretlen, hogy az Európai Unió 2015-ben az elnevezést oltalom alá vette és szabályozta a felhasznált anyagok körét, arányát. 
Nos, én egy icipicit eltértem a leírástól, egy szabadon választható elemet a sört, (és a sót) kihagytam, helyette tejfölt tettem a krémbe, de bizton állíthatom, hogy így is isteni finom!


Hozzávalók
200g érett brie vagy camembert
100g krémsajt
50g lágy vaj
1-2 evőkanál tejföl vagy tejszín
kisebb lila, vörös vagy újhagyma nagyon finomra vágva
pirospaprika, ízlés szerint
őrölt kömény, ízlés szerint
só, ha szükséges
snidling a díszítéshez

A brie sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeltem, de összetörhetjük villával is. Hozzáadtam a krémsajtot, vajat, hagymát, pirospaprikát, köményt és annyi tejfölt, hogy krémes, kenhető állagú legyen. Nagyon alaposan elkevertem.  Sózni, véleményem szerint nem szükséges. 
Hűtőbe tettem, és pár órát állni hagytam, hogy az ízek összeérjenek. Friss zsemlével és paradicsommal ettük. 


Felhasznált irodalom: ide kattintva a Wikipedian.