2020. április 4., szombat

Sonkás sajtos csiga paradicsomsalátával

A blogom régi olvasóinak ismerősen csenghet ez a recept. Nem véletlenül, mert a nagy népszerűségnek örvendő, háromsajtos sonkás fonat alteregója, némileg megváltoztatott a töltelékkel és formával. Az ünnepre készülődve érdemes megjegyezni, mert nem csak vékonyra szeletelt füstölt sonkával készíthető, hanem felkockázott húsvéti sonkával is remek!


Hozzávalók, 12 csigához, 13x36cm-es formához, vagy 25cm-es pitetálhoz
250g liszt (80g finomliszt, 170g tk. búzaliszt)
60ml tejszín
60ml víz
(vagy 120ml tej)
10g friss élesztő
1  L-es tojás
50g puha vaj
1 mokkáskanál só

A töltelékhez
100g krémsajt
100g trappista
125g mozzarella
100g füstölt sonka, vékonyra szeletelve
2-3 szál új hagyma
80g piros kaliforniai paprika

vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A paradicsomsalátához
3 nagyobb paradicsom
1 kisebb fej lila hagyma
édesítő, ízlés szerint
almaecet, ízlés szerint
tökmagolaj, vagy más hidegen sajtolt olaj


Először a salátát készítettem el. A megmosott paradicsomokat és a hagymát karikára vágtam. Salátalét készítettem almaecettel, édesítővel. Beletettem a paradicsomot, hagymát és lefedve hűtőbe tettem. Találáskor kiszedtem a salátaléből és tökmagolajjal meglocsoltam. 


A tojást felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a lekenéshez. A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem és lágy, könnyen nyújtható tésztát gyúrtam. 40 percet pihentettem. 
Míg a tészta a pihent előkészítettem a formát. Vékonyan kivajaztam, liszttel meghintettem. A trappistát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, felkarikáztam a hagymát, a paprikát kockákra vágtam.


A megkelt tésztát nyújtótáblára borítottam és 30x40cm-es téglalapra kinyújtottam. Megkentem sajttal, rászórtam a trappistát, erre kerültek a sonkaszeletek, szétmorzsolt mozzarella, a hagyma és a paprika. Feltekertem, 12 egyforma darabra vágtam, majd a formába tettem.


Fél órát pihentettem, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Lekentem felvert tojással, majd 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes sütőpapírral lefedni. Rácsra tettem kicsit hűlni, majd langyosan ettük.


Tipp: a töltelék szabadon variálható, szezonban tehetünk bele medvehagymát, sajtkrém helyett paradicsompürét.
Szögletes forma helyett süthetjük hőálló tálban, tortaformában is.


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

2020. március 29., vasárnap

Meggyes márványkuglóf

Majd' 25 éve, az első munkahelyeim egyikén ismerkedtem meg ezzel a klasszikus délutáni kávésüteménnyel. A recept azóta több változtatáson átesett és méltán a családom egyik kedvence. Most csavartam rajta kicsit és belekevertem egy kis meggyet, de a gyümölcsöt elhagyva is pazar lesz!



Hozzávalók, 22cm átmérőjű formához

A kuglófhoz:
300g puha vaj
180g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfaporcukor (édesszájúak tehetnek akár 220g-ot is)
5 tojás, szobahőmérsékletű
1 kezeletlen citrom héja
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
8g sütőpor
18g kakaópor
2 evőkanál tej
250g mirelit meggy, kiolvasztva
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez

Az áthúzáshoz:
100g 85%-os étcsokoládé
1 evőkanál étolaj


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A formát vékonyan kivajaztam és liszteztem. A puha vajat habosra kevertem, majd beleraktam nyírfaporcukrot, citromhéjat és tovább habosítottam. Egyesével hozzáadtam a tojásokat. Több részletben beleszitáltam és forgattam a lisztek és sütőpor elegyét. Természetesen a fennakadó korpát is tegyük bele, a szitálás célja nem a héjdarabkák kiszedése, hanem a tészta levegősebbé tétele.


A tészta felét áttettem egy másik tálba, hozzászitáltam a kakaóport és a tejjel együtt belekevertem. A kakaós masszát beleforgattam fehér tésztába. Nem kell összekeverni, a cél, hogy a tészta foltos, márványos legyen. Kis részletekben belekanalaztam a formába, közben rászórtam az alaposan lecsepegtetett meggyet. Amikor a tészta elfogyott, elsimítottam a tetejét és sütőbe tettem. 60 perc alatt megsütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, sütőpapírral takarjuk le. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. A kész kuglófot 5 percig még a formában pihentettem, majd rácsra borítottam kihűlni.


Amikor a kuglóf kihűlt, a csokoládét fém tálkába tördeltem és vízgőz felett megolvasztottam. Hozzákevertem az olajat és a kuglóf tetejére csorgattam. Dermedésig hűtőbe tettem. 


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!


2020. március 28., szombat

Bryndzás nokedli

Ma, egy családunkban nagy népszerűségnek örvendő ételt készítettem második fogásnak. Végtelenül egyszerű, bár nem igazán fotogén, de isteni finom. 


Hozzávalók
A nokedlihez
200ml víz
1 tojás
1 mokkáskanál só
280-300g liszt (zabpehelyliszt, sima és tk. búzaliszt egyenlő arányú elegye)

A "szószhoz"
1-2 gerezd foghagyma, ízlés szerint
125g bryndza, juhtúró
150g tejföl

120g füstölt szalonna

A szalonnát apró kockákra vágtam és egy kis lábasban megpirítottam. Ha szükséges tegyünk alá kevéske zsírt. A maradék később kiváló lesz rántotta alá.
A tejfölt, bryndzát egy serpenyőbe tettem, összeolvasztottam, belezúztam a fokhagymát. Mikor forrni kezdett levettem a tűzről.
A szokásos módon nokedlitésztát készítettem. Közben vizet forraltam, sóztam és beleszaggattam a nokedlit. Takarékon 3-4 percig főztem, majd alaposan lecsepegtettem és a tejfölös bryndzába kevertem. (Nem, nem szoktam a nokedlit lemosni.) Tálalásig a nokedlifőző vízre állítottam a serpenyőt, így nem hűlt ki, míg a levest megettük. A pirított szalonna kockát mindenki magának szórta rá.
Csak annyit készítsünk, ami egy étkezésre elfogy, mert frissen igazán finom. 


2020. március 7., szombat

Magos csavart rudak

Gyakran látom, hogy sokan tanácstalanok, mit is ehetnének unalmas szendvics helyett, vagy egy-egy úton elköltött étkezés alkalmával. Ezzel a recepttel nekik szeretnék ötletet adni, mert ezek a magos csavart rudak hidegen és melegen is egyaránt finomak, a töltelékek variációnak száma pedig végtelen. A fontos, hogy a stanglikba kerüljön sok-sok sajt!



Hozzávalók, 14 rúdhoz
A tésztához
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
140-150ml tej, vagy vizes tejszín
12g friss élesztő
1 tojás
60g olvasztott vaj
1 csapott teáskanál só

A töltelékhez
100g húsos kolozsvári szalonna, vagy bacon
1 nagy fej vöröshagyma

120g trappista
50g parmezán vagy grana padano

A kenéshez és a szóráshoz
1 tojás
szezám, mák


A tészta hozzávalóiból lágyabb tésztát gyúrtam. Lefedve 40 percig pihentettem. Míg a tészta kelt, a szalonnát és a hagymát felkockáztam. A szalonnát serpenyőbe tettem és elkezdtem kiolvasztani a zsírját, majd hozzáadtam a hagymát és megpirítottam. Félretettem hűlni. Ha túl zsíros lenne, tegyük szitába, hogy kicsepegjen. (A fennmaradó zsiradékkal szuper rántottát sütöttem másnap.) A sajtokat lereszeltem.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két sütőpapíros tepsit. A megkelt tésztát nyújtótáblára tettem és körülbelül 36x42cm-es téglalappá nyújtottam. Függőlegesen a felét - mintha egy könyv bal oldali lapja lenne -, egyenletesen megszórtam a sajtokkal és a hagymás szalonnával. Ráhajtottam az üresen maradt felet, azaz "becsuktam a könyvet". Megkentem felvert tojással, majd körülbelül 1,5cm-es függőleges sávokban mákkal és szezámmal megszórtam. 


Az így kapott tésztát pizzaszeletelővel 2,5cm-es csíkokra vágtam. A tepsire tettem és megcsavartam. Érdemes a sütőlemezen csinálni, hogy a lehulló magokat ne veszítsük el. A rudakat olyan távolságra tettem, hogy legyen terük kelni, sülni. Mikor a tepsi megtelt, 15 percet kelesztettem a stanglikat. Azokat a részeket, ahol nem volt mag, tojással lekentem és magokkal megszórtam. Majd sütőbe tettem és körülbelül 18 perc alatt aranybarnára sütöttem. Közben a maradék tésztát is feldolgoztam és ugyanígy megsütöttem. 
Salátával és snidlinges tejföllel tálaltam.

Tipp: a szalonnát elhagyva készíthető húsmentesen is. Használhatunk más, általunk kedvelt magokat is.




2020. február 23., vasárnap

Csokis kuglóf cheesecake töltelékkel

Pár napja egy rég áhított dolgot kaptam ajándékba, egy fantasztikusan szép, "örök élet" kuglófformát. Fel is avattam egy csokis, sajttortával "töltött" süteménnyel, aminek nem csak a vele sült tölteléke a különlegessége, hanem az is, hogy belekevertem egy csésze erős kávét is. A kávé remekül felerősíti a kakaó ízét úgy, hogy közben a tészta egyáltalán nem lesz kávé ízű. 



Hozzávalók,  22cm átmérőjű formához
A tésztához
250g liszt (75g sima, 175g teljes kiőrlésű búza)
7g sütőpor
50g keserű kakaópor
250g puha vaj
150g porcukornak megfelelő édesítő, nyírfacukrot használtam
5 tojás, szobahőmérsékletű
80ml erős kávé, kihűtve

A töltelékhez
250g tejszínes krémsajt, szobahőméréskletű
35g porcukornak megfelelő édesítő, nyírfacukrot használtam
1 tojás, szobahőmérsékletű
8g étkezési keményítő
vaníliaőrlemény

kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez


A kuglóformát vékonyan kivajaztam és liszteztem, a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A krémsajtot összekevertem a porcukorral, keményítővel tojással és a vaníliával. Ne keverjük sokáig és gyorsan, ne legyen folyós.
Elkészítettem a tésztát. A puha vajat habosra kevertem a nyírfacukorral, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítottam. Csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, mikor az előző teljesen eloszlott a vajban. A liszteket elkevertem a sütőporral és a kakaóporral, majd hozzászitáltam a vajas részhez és a kávéval együtt elkevertem benne.
A tészta kétharmadát beletettem a formába és a körben, árok szerű mélyedést képezve felhúztam az edény falán és csövén. Ebbe a "vájatba" öntöttem bele a sajttölteléket. A maradék tésztával befedtem és azonnal a sütőbe tettem. 60 percig sütöttem, ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. A sütőből kivéve pár percig még a formában hagytam, majd rácsra fordítottam kihűlni.