2014. október 25., szombat

Sajtos karfiolfasírt, savanyú uborkás mártogatóval

Számomra ez a zöldségfasírtok nyara volt és azt hiszem az őszről is elmondhatjuk majd ezt, hisz itt a következő remek alapanyag: a karfiol.


Hozzávalók
A fasírthoz:
1 közepes karfiol/ pucolva kb. 700 g
1 fej közepes fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
120 g reszelt trappista
1 tojás
só, frissen őrölt bors
majoránna
6-8 evőkanál zabpehely
2 evőkanál durum liszt
tk. morzsa
zsiradék a sütéshez

A mártogatóhoz
150 g joghurt
3-4 nagyobb savanyú uborka
1 teáskanál reszelt hagyma
fél gerezd fokhagyma


A megmosott, rózsáira szedett karfiolt szűrőbetétes párolóba tettem és félpuhára pároltam.
Míg készült, megcsináltam a mártogatót. A joghurtot elkevertem a reszelt hagymával, amit a fasírt hagymájából vettem el. Beletehetjük apróra vágva is, de én ezt a reszelt verziót jobban szeretem. Hozzáadtam a fokhagymát, majd apró lyukú reszelőn belereszeltem az uborkákat. Sóztam, elkevertem és tálalásig hűtőbe tettem.
A hagymát apróra vágtam, és pici zsiradékon megsütöttem. Amikor a karfiol kihűlt lecsepegtettem, krumplinyomóval összetörtem. Mivel szándékosan nem pároltan puhára, nem lett pépes, hanem kissé darabos. Hozzáadtam a hagymát, a zúzott fokhagymát, reszelt sajtot, sót, borsot, majoránnát, tojást, majd a zabpelyhet és a lisztet. Ha lágy lenne, tehetünk hozzá még zabpelyhet. Picit pihentettem, hogy a zabpehely felvegye a nedvességet, majd fasírtokat formáztam, megforgattam zsemlemorzsában és forró olajban megsütöttem. Mivel ebédre ettük, ezért köretként bulgurt készítettem.



2014. október 22., szerda

Áfonyás sütemény, avagy a kör négyszögesítése

Praktikus okokból ma tepsiben sült a kedvenc muffinom. Az áfonya és a kissé megpörkölődött dió, a finom vajas tésztán isteni kombinációt alkot.



Hozzávalók, 20x30 cm-es tepsihez
250 g liszt (150 g Graham liszt, 50 g durum liszt, 50 g fehér tönköly liszt)
2 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
30 g kókuszreszelék
30 g lágy zabpehely
1 kezeletlen citrom héja

125 g vaj
1 szobahőmérsékletű tojás
150 ml tej
130 ml tejföl
60 g nyírfacukor

250 g áfonya
50 g durvára vágott dió

vaj és csipet liszt

A tepsit előkészítettem, vajaztam és vékonyan kiliszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Kimértem és összekevertem a száraz anyagokat.
Egy nagyobb tálban, amiben az egész tészta elfér, felolvasztottam a vajat, majd simára kevertem a nyírfacukorral, tojással, tejjel és a tejföllel. Hozzáadtam a szárazanyagos részt és alaposan összekevertem. A tésztának nokedli sűrűségűnek kell lennie, ha szükséges adható hozzá még 2-3 evőkanál tej. A tepsibe simítottam, rászórtam a fagyos áfonyát, majd a durvára vágott diót és az előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütöttem.


A fenti recept az évek óta használt muffin alapreceptem, amely bármely más gyümölccsel, olajos maggal finom. 


És ha már áfonya, akkor íme a vers, ami a blog "névadója"

Havas Éva
Méz és áfonya

hangod bársonya
rímel csendemre
- méz és áfonya
íze és mámora-
lásd, gondolatunk is összecseng

- visszhangod itt zeng bent -

ha mondok egy szót,
te folytatod,
befejezed a mondatot,
mint tenyered,
úgy ismersz

- mondd, miért
hogy nem lettünk egy vers -

Kelbimbós csirke

Odavagyok a káposztáért. Minden formában. De be kell valljam ez iránt a mini verzió iránt soha nem lelkesedtem igazán. Eddig. De sikerült végre olyan formában elkészítenem, hogy a család minden tagjánál osztatlan sikert aratott. Nem is kell hozzá más, csak pár szelet szalonna, fokhagyma és reszelt sajt.


Hozzávalók/ 4 személyre
600-800 g csirkemellfilé, fejenként 2 szelet
8 szelet bacon
300 g friss kelbimbó
150 g reszelt trappista sajt
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
zsiradék a sütéshez

A csirkemellfilét felszeleteltem, kiklopfoltam, sóztam, borsoztam. A kelbimbót megtisztítottam és fedő alatt megpároltam, de csak annyira, hogy még ress maradjon. A bacont csíkokra vágtam, majd pici zsiradékon ropogósra sütöttem. A sütés végén hozzáadtam a zúzott fokhagymát, ügyelve rá, hogy nehogy megégjen.
A csirkemell szeleteket pici zsiradékon hirtelen megsütöttem, majd papíros sütőlemezre tettem. A fokhagymás szalonnát elosztottam a hússzeleteken, majd elfeleztem a kelbimbókat és szorosan a húsra pakoltam. Megszórtam reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, annyi időre, míg a sajt szépen megpirult.
Köretként bulgurt tálaltam, amit főzés előtt a fokhagymás baconból kiolvadt zsíron egy kicsit átpirítottam.


2014. október 18., szombat

Diós rózsakalács

Több hasznos tulajdonsággal bír ez a kalács. Először is nagyon finom, szemet gyönyörködtető és amilyen látványos, olyan egyszerű az elkészítése. Így nem csoda, ha gyakran szerepel a kívánságlistán.


Hozzávalók (állítható, vagy 24-25 cm-es tortakarika)
Tészta
600 g liszt (180 g rétesliszt, 200 g zabpehelyliszt, 220 g teljes búzaliszt)
50 g sikér
280 ml langyos tej
100 g puha vaj
40 g élesztő
8 szem édesítő, pici vízben feloldva
2 tojás sárgája

Töltelék
250 g darált dió
60 g nyírfacukor
20 g házi nyírfa vaníliás cukor
2 tojás fehérje
2 teáskanál rum aroma
1 evőkanál tej

A kenéshez
2 evőkanál baracklekvár (sűrűbb lekvár esetén 1-2 evőkanál víz)

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és puha, rugalmas tésztát dagasztottam. Kelesztőtálba tettem és hagytam duplájára kelni. Ez körülbelül fél óráig tartott.
Míg a tészta pihent, addig elkészítettem a tölteléket. A nyírfacukor kétharmadát finomra daráltam, elkevertem a dióval, rum aromával, tejjel és a vaníliás cukorral. 
Előkészítettem a tortakarikát. 25 cm-esre állítottam, és papíros sütőlemezre tettem.  (Ha csatos tortakarikában készítjük, akkor vajazni, lisztezni kell a formát.)
A megkelt tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblára borítottam és téglalap alakúra, 3 mm vastagra nyújtottam. Ezután befejeztem a diótölteléket. A tojásfehérjét a maradék nyírfacukorral laza habbá vertem és beleforgattam a dióba. Egy kenőkés segítségével egyenletesen elkentem a tésztán, majd a szélesebbik végétől felcsavartam. A rudat 16 egyenlő részre vágtam és szorosan belepakoltam a tortakarikába. A karikát meghúztam kicsit, hogy a tészta csak felfelé tudjon növekedni. A sokat használt karikámat egy irodai kapoccsal rögzítettem, hogy ne csússzon szét.


A kalácsot a bő 40 percig hagytam kelni, majd a 180 fokra melegített sütőben 45 perc alatt megsütöttem.
Rácsra tettem hűlni, majd levettem a karikát. A baracklekvárt felforraltam és lekentem vele a kalácsot.


A recept amit átdolgoztam:  http://gabicsek.blogspot.hu/2012/04/rozsa-kalacs.html

2014. október 11., szombat

Kapros-túrós lepény

A kapor gyakori szereplő nálunk. Bár jelentős mennyiséget elspájzoltam télre, de még kapható friss a piacon, így elővettem Édesanyám egyik régi receptjét. Könnyű linzer alapon csücsül a szaftos, kapros túró. Hát kell ennél több egy jó uzsonnához?


Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez
Tészta
150 g liszt (80 g őrölt zabpehely, 35 g durum liszt, 35g fehér tönköly liszt)
késhegynyi szódabikarbóna
75 g hideg vaj
2 tojás sárgája
40 g őrölt nyírfacukor
1-2 evőkanál tejföl, ha szükséges
pici vaj és liszt a tepsi előkészítéséhez

Töltelék
500 g túró
3 tojás sárgája
30 g búzadara (durum dara), vagy 30 g étkezési keményítő
5 tojás fehérje
60 g nyírfacukor (ebből 20 g házi vaníliás nyírfa)
1 csokor kapor
60 g olvasztott vaj

A tepsit vékonyan kikentem vajjal, liszteztem. A vajat elmorzsoltam a szódabikarbónás liszttel, hozzáadtam a tojássárgákat a nyírfacukrot, majd összegyúrtam. Mivel picit keménynek találtam, ezért tettem hozzá egy evőkanál tejfölt. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán akkorára nyújtottam, hogy a tepsibe téve legyen 1-1,5 cm-es pereme.
Elkészítettem a tölteléket. A túrót egy nagyobb tálba tettem, összetörtem, hozzáadtam a tojások sárgáját, a nyírfacukor felét, a finomra vágott kaprot. A tojások fehérjét a nyírfacukor másik felével laza habbá vertem. A fehérjét, a darát beleforgattam a túróba, végül hozzáadtam az olvasztott vajat. A tölteléket egyenletesen a tésztára simítottam és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöttem.