2020. május 3., vasárnap

Epres vaníliakrémes tart

...de nevezhetjük pitének is. Vékony linzertészta korpusz, krémsajttal lazított vaníliapudinggal töltve, eperrel megpakolva és vékonyan zselézve. Azt hiszem, ennek a  " jó bornak, nem kell cégér", a képek magukért beszélnek...



Hozzávalók,  13x36cm szögletes, vagy 25cm-es kerek formához
A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
100g hideg vaj
1 tojás
60g cukornak megfelelő édesítő
fél kezeletlen citrom héja

A krémhez
200ml habtejszín
200ml víz
(vagy 400ml tej)
40g vaníliás pudingpor
vaníliaőrlemény
60g cukornak megfelelő édesítő 

185g tejszínes krémsajt, szobahőmérsékletű

350g eper

A zseléhez
150ml víz
1 epres filteres tea
5g porzselatin
30g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
szűrt citromlé



A krémhez egy tapadásmentes lábasba tettem a krémport, simára kevertem a vizes tejszínnel, hozzáadtam a vanília őrleményt és folyamatosan keverve sűrűre főztem. (Nem, nem kell két edényt elkoszolni hozzá, ahogy a tasakon van, így egyben is remekül működik.) Belekevertem az édesítőt és a felületét fóliával letakarva félre tettem hűlni. Ha direkt rátesszük a fóliát elkerülhető, hogy a puding "bőrös" legyen.
Elkészítettem a linzertésztát. A hideg, apró kockákra vágott vajat elmorzsoltam a lisztekkel, leggyorsabb késes aprítóval. Keverőtálba tettem, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat, tojást és gyors mozdulatokkal összedolgoztam. Téglalappá formáztam és egy műanyag dobozban fél órára hűtőbe tettem. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Amikor a tészta visszadermedt, lisztezett nyújtótáblára tettem, kinyújtottam és kibéleltem vele a formát. Villával megszurkáltam, sütőpapírt tettem bele és elterítettem benne a vakon sütéshez használt rizsemet (a módszerről a recept végén olvashatsz). 20 percig sütöttem, majd a papírral kiemeltem a rizst és készre sütöttem a tésztát.


Közben megfőztem a zselét. A zselatint elkevertem egy kevés vízzel. A maradék vizet felforraltam, beletettem a teafiltert, elkevertem a zselatint, citromlével, édesítővel ízesítettem. Félretettem hűlni.
A krémsajtot keverőtálba tettem, kézi habverővel simára kevertem, majd kis részletekben hozzáadtam a hideg pudingot. Belesimítottam a kihűlt linzerformába.
Fontos! Ez egy hűtőtárolást igénylő, lágy krém. Ha szállítani szeretnénk, hagyjuk ki a krémsajtot és főzzünk 600ml folyadékból vaníliapudingot. Vagy használjuk az eredeti krémet, amibe keverjünk bele 8g porzselatint, 60ml vízben oldva. (A zselatin használatáról ebben a receptben írtam bővebben.)
Az epret alaposan megmostam, lecsepegtettem, félbe vágtam és rápakoltam a krémre. Hűtőbe tettem. Amikor a zselé kihűlt vékonyan bevontam vele az eperszemeket. Nekem az a zselézés tetszik, amikor a gyümölcsöket nem ellepi, hanem vékonyan bevonja a zselé. Ne ijedjünk meg, ez a házi zselé lassabban szilárdul meg, mint a készen kaphatóak. 


*Mivel mindig megkérdezi valaki... A vakon sütés nem egy felesleges hókuszpókusz, nem is bekötött szemmel ügyeskedés, hanem omlós tészták (elő)sütése, amihez sütőpapír és valamilyen nehezék szükségeltetik. Lehet ez rizs, bab, meggymag, bármi ami kéznél van.
A formába igazított, megszurkált tésztára sütőpapírt teszünk, egyenletesen elterítjük rajta a súlyt, és a receptben megadottak szerint sütjük. Ha elkészült, a magok a sütőpapírral könnyedén kiemelhetők. Ezt a "tölteléket" el lehet tenni és többször használni.
Ebben a receptben készre sütjük a linzert, de például ha quiche-t sütünk, akkor félkészre. Az elősütéssel megakadályozhatjuk, hogy a  tészta nyers "szalonnás" legyen, a tölteléktől elázzon. Megszurkálni, súlyt helyezni rá pedig azért hasznos, hogy ne púposodjon fel.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!



2020. május 2., szombat

Spárgás frittata ropogós tönkölyös zsemlével

Ugyan ez csak egy sütőben sütött rántotta, de spárgaszezonban ráérős reggelit, gyors vacsorát királyi lakomává tehet. A friss, ropogós tönkölyös zsemlével pedig fokozhatjuk az élményt!


Hozzávalók
A zsemléhez, 12 darabhoz
Öregtésztához
200g sima liszt
160ml víz
5g friss élesztő

A tésztához
200g tk. tönkölyliszt
200g tk. búzaliszt
160-180ml víz
12g friss élesztő
80g tejföl 
2 csapott teáskanál só
kevés barna rizsliszt a forgatáshoz, elhagyható



A zsemlékhez öregtésztát készítettem, azaz a sütést megelőzően 12 órával összekevertem a lisztet, vizet és az élesztőt. Lefedve a konyhapulton hagytam. Az öregtészta annál jobb, minél hosszabban érik, kiváló kenyereket lehet sütni akár 7-10 napos előtésztával is. 12 óra szobahőmérsékleten történt pihentetés után viszont mindenképp tegyük hűtőbe. A hűtőben tárolt öregtésztát sütés előtt pár órával érdemes kivenni a hidegről.
Az öregtésztát és a tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem és kézhez nem ragadó, de lágyabb, selymes tésztát gyúrtam. Lefedve 40 perig kelesztettem.
Lisztezett nyújtótáblára borítottam, kissé kinyomkodtam belőle levegőt és 12 egyforma részre osztottam. A tésztadarabokat kigömbölyítettem és pár percig pihentettem. Bagettsütő rácsra papírt terítettem és a kerek zsemléken kissé sodortam, barna rizslisztbe forgattam és a bagettsütőre sorakoztattam őket. Ha nincs bagettsütőnk, tegyük a zsemléket tepsire. Konyharuhával letakarva 40 percig kelesztettem őket, miközben a sütőt 230 fokra előmelegítettem és forró vizes edényt állítottam az aljába. A megkelt zsemléket éles késsel bemetszettem, majd a gőzös sütőbe téve két fázisban megsütöttem. Amikor a zsemlék kérge kialakult a vízgőzös edényt kivettem, a hőt pedig 200 fokra levettem. A sütési idő 25 perc, de ez sütőfüggő. A kész aranybarna zsemléket rácsra tettem kihűlni.
Azoknak, akik most ismerkednek a zsemlesütéssel, ajánlom ennek a két korábbi receptnek az átolvasását: Teljes kiőrlésű zsömlék és Mini bagett





A frittatához
60g kockára vágott húsos szalonna vagy bacon, elhagyható
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
500g spárga, nálam fehér, zöld vegyesen
3 kisebb paradicsom
6 tojás
50ml habtejszín
3 evőkanál grana padano vagy parmezán

frissen őrölt bors
kevés olaj

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Előkészítettem a spárgákat, zsenge végüknél eltörtem a spárgasípokat, a fehér spárgát meghámoztam. A zsenge zöldet nem szükséges. Mosás után lobogó sós, citromos vízbe dobtam és 3 percig blansíroztam őket. Hideg vízbe, majd papírtörlőre tettem, hogy lecsepegjenek. A paradicsomokat cikkekre, az új hagymát szeletekre vágtam. A tojásokat egy tálba engedtem, kissé felvertem, hozzáadtam a tejszínt, sóztam, borsoztam és belekevertem a sajtot.  
Egy serpenyőben, kevés olajon pirítani kezdtem a felkockázott szalonnát, karikára vágott zöldhagymát, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát. Ráöntöttem a tojást, beletettem a spárgát és a paradicsomot, majd sütőbe toltam  és 20 perc alatt megsütöttem.


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

2020. április 29., szerda

Mascarponés epertorta

Ezt a tortát azoknak hoztam, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy személyesen tudják köszönteni az édesanyjukat vasárnap, Anyák napján. Az elkészítése egyszerű, cserébe nagyon dekoratív és finom, olyasmi amivel megmelengethetjük az édesanyánk szívét!



A piskótához, 24cm-es tortaformához
4 tojás
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfacukor
80g teljes kiőrlésű liszt
25g olvasztott vaj
szeletelt mandula

A krémhez
250g mirelit eper
250g mascarpone
400g ml habtejszín
40g, két tasak, expressz zselatinfix
édesítő, ízlés szerint, negyedannyit használtam
citromlé, ízlés szerint
80g apró kockára vágott friss eper

200g  friss eper, 10-12 szem, közepes méretű, a torta szélére


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a tortakarika alját sütőpapírba csomagoltam. Ha csatos tortaformát használunk vágjunk az aljába papírt. 
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét a nyírfacukor felével tejföl sűrűségű habbá vertem. A sárgáját a nyírfacukor másik felével fehéredésig kevertem. Hozzáadtam a felvert fehérjét, beleszitáltam a lisztet, majd összeforgattam, miközben belecsorgattam a vajat. A kész masszát a tortaformába simítottam, megszórtam szeletelt mandulával, sütőbe tettem és 25 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A kész piskótát hűlni hagytam kicsit, majd kivágtam a karikából.


Amikor a piskóta kihűlt ketté vágtam. Az elmosott, szárazra törölt tortakarikába tettem az alsó lapot és körberaktam alaposan megmosott, megszárított, lecsumázott, majd  félbevágott eperszemekkel. A kiengedett mirelit  epret lecsepegtettem, és összeturmixoltam. A hideg tejszínt a zselatinfixxel kemény habbá vertem.  A mascarponét keverőtálba tettem, beleforgattam az eperpürét, a felvert habot. Édesítettem, citromlét adtam hozzá, végül belekevertem az eperkockákat. Rásimítottam az előkészített tortalapra úgy, hogy az eperszemek közé is kerüljön a krémből. A tetővel befedtem és hűtőbe tettem.
Két órát pihentettem, majd óvatosan körbevágtam és levettem róla a karikát. Eperszemekkel és kevés nyírfaporcukorral díszítettem. 


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

Spárgás papucs

Ma egy "kettő az egyben" receptet hoztam, a spárgaszezon örömére. Sajnos mindenki számára elérhető módon, kiskereskedelmi forgalomban, nem lehet teljes kiőrlésű leveles tésztát kapni. De ettől nem esünk pánikba, hisz évek óta két vajas tészta recept is fellelhető a blogomon. Az egyik a tankönyvi, csomagolós, hajtogatós verzió, a másik egy gyorsabb és egyszerűbb módszer. Ha komótosan állítom össze a tésztát, az körülbelül 15 percet vesz igénybe. Egy kis hajtogatást itt sem tudunk megúszni, de ez háromszor 10 perc elfoglaltságot jelent. Azaz 45 perc alatt el is készült a tészta. Amivel már nincs is más dolgunk, mint sonkába tekert spárgasípokkal és juhtúróval megtölteni.




Hozzávalók, 6 darabhoz
320g, fél adag gyors vajas tészta recept ide kattintva
500g friss zöld spárga, 18 síp
6 vékony szelet füstölt sonka vagy bacon
125g bryndza
125g trappista
1 kisebb gerezd fokhagyma
bors
fél citrom leve a blansírozáshoz
1 tojás a kenéshez
szezám a szóráshoz


A spárgasípok végeit letörtem, alaposan megmostam. Blansíroztam, 3 percre forrásban lévő, sós, citromos vízbe dobtam őket. Jéghideg vízbe szedtem, majd papírtörlős tálcára, hogy megszáradjanak. Hármasával 1-1 szelet sonkába csavartam őket.
Lereszeltem a trappistát, elkevertem a bryndzával, zúzott fokhagymával, borssal. Előkészítettem egy nagy tepsit sütőpapírral.


A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és körülbelül 3mm vékony 42x24cm-es téglalappá nyújtottam. Ezt a téglalapot vonalzó és pizzavágó segítségével 6 további lapra vágtam úgy, hogy 12x14cm-esek legyenek. Ezeket a lapokat a képen látható módon bevágtam, majd rátettem a sajtkeveréket, az előkészített spárgaköteget és ráhajtottam a tésztaszéleket.


Tepsire sorakoztattam a megformázott papucsokat és hűtőbe tettem. A sütőt 230 fokra előmelegítettem. Ehhez a sütőmnek körülbelül negyed órára van szüksége. Mikor felmelegedett, a papucsokat felvert tojással lekentem, szezámmal megszórtam és a forró sütőbe tettem. 


A sütési idő körülbelül 18 perc, de ez sütőfüggő. A sütés második felében a hőt 200 fokra mérsékeltem. Az aranybarnára sült papucsok azonnal melegen, azonnal fogyaszthatók.


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

2020. április 22., szerda

Kelt leveles kakaós csiga

A régi életünkben volt néhány kedvenc uzsonnaszertartás. Például, hogy munkából hazafelé jövet vettem a kislányomnak egy-egy meglepetés kakaós csigát. Mert amit én sütök, az nem olyan... Persze tudtam, hogy hol van a csiga "elásva", hisz az itthoni sima kelt, a pékségben vett pedig hajtogatott élesztős, blundel tésztából készült. Kívül ropog, le lehet tekerni, a belseje puha, legjobb falat a közepe és iszonyú maszatos lesz az ember gyereke mire a végére ér. 
Persze mint oly sok minden más, ez a rítus is hiányzik. Úgyhogy gondoltam egy merészet, a blundel hajtogatást megspórolandó, elővettem a bevált croissant tésztámat, picit alakítottam rajta, és mindenki teljes megelégedésére megszületett az itthoni vajízű, kelt, leveles csiga. 


Hozzávalók, 14 csigához
350g liszt (100g finomliszt, 250g tk. búzaliszt)
100ml habtejszín
100-120ml víz
24g friss élesztő
1 tojás
35g cukornak megfelelő édesítő
1 teáskanál só
20g olvasztott vaj

100g fagyos vaj

A töltelékhez
40g olvasztott vaj
40g kakaópor
50g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint


100g vajat mélyhűtőbe tettem. A tészta hozzávalóiból lágyabb, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és 1,5 órára hűtőbe raktam. 
Amikor  a pihentetési idő letelt, a tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem, finoman kinyomkodtam belőle a levegőt és 8 egyforma darabra osztottam. A darabokat kigömbölyítettem és 10 percet pihentettem. A tésztacipókat 12x16cm-es téglalappá nyújtottam és a fagyos vajat nagy lyukú sajtreszelőn ráreszeltem. Így rétegeztem a nyolc lapot és a hét részre osztott vajat. Mikor a legfelső rész rákerült, a nyújtótáblát  alaposan beliszteztem és a tésztát körülbelül 26x34cm téglalappá nyújtottam. A tészta ekkor hozzávetőlegesen 7-8mm vastag volt.

Simára kevertem az olvasztott, visszahűtött vajat, a kakaóport és az édesítőt, majd egyenletesen a lapra kentem. Természetesen maradhatunk a kenős, szórós módszernél is.
A tésztát a keskenyebbik 26cm-es  végétől indulva feltekertem. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl laza, mert szétesnek a csigák; de túl szoros se, mert akkor a tészta szakadhat sülés közben, a csigák közepe felpúposodik. Ezt úgy is elkerülhetjük, ha a csigák tetejét rögtön a formázás után gyengén lenyomjuk.


A tésztahengert recés késsel 1cm-es darabokra vágtam és papíros tepsire fektettem. Fontos, hogy ne tegyünk a csigákat túl közel egymáshoz, hogy legyen terük kelni. Ez a mennyiség kényelmesen két nagy tepsin fér el. 
A megformázott tésztát 70 percig kelesztettem. Ez az idő függ a konyhánk hőmérsékletétől. Közben a sütőt 230 fokra felmelegítettem.  A megkelt tésztát vízzel lespricceltem az erre a célra rendszeresített vízpermetezővel és sütőbe tettem. 8 percig forró sütőben sütöttem, majd a hőmérsékletet 200 fokra mérsékeltem és további 8 perig sütöttem. Ez a sütési idő irányadó, sütőfüggő. A kész csigákat rácsra tettem kihűlni. 


Tipp: a csigákat készíthetjük éjszakai kelesztéssel, ekkor csökkentsük harmadával az élesztő mennyiségét. A megformázott csigákat takarjuk le fóliával, tegyük hűtőbe. Reggel vegyük ki a hűtőből míg a sütő felmelegszik és a fent leírt módon süssük meg.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!