2015. március 7., szombat

Harcsaburger, házi remulád szósszal

Időigényes, összetett feladat ennek a ételnek az elkészítése, de az eredmény azt hiszem méltó a fenséges jelzőre.


Hozzávalók

6 db bucihoz
350g liszt (55g durum, 55g rétes, 140g teljes kiőrlésű búza liszt, 100g őrölt zabpehely)
30g sikér
8g árpamaláta (elhagyható)
12g friss élesztő
100ml tejszín
100ml víz
50g puha vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál tejszín és víz keveréseke kenéshez
szezámmag a szóráshoz

6 db halpogácsához
450g afrikai harcsafilé
50g szikkadt, teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle
1  tojás
1 teáskanál dijoni mustár
kis csokorka petrezselyem
kis csokorka kapor
egy kisebb fej vöröshagyma, lereszelve (amiből félretettem egy teáskanálnyit a remulád szószhoz)
2 gerezd fokhagyma, zúzva
bors
szükség esetén apró szemű zabpehely, vagy teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
zsiradék a sütéshez

A remulád szószhoz
1 friss tojás sárgája
100 ml napraforgó olaj
1 teáskanál mustár
2 közepes ecetes uborka
8-10 szem kapribogyó
kis csokorka petrezselyem
1 teáskanál reszelt vöröshagyma
szárított tárkony, ízlés szerint
citromlé, ízlés szerint


Zöldségek
jégsaláta, uborka, paradicsom, lila hagyma

Először a bucikat dagasztottam be. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát gyúrtam. Lisztezett tálba tettem és 40 percig kelesztettem. 6 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem, majd papíros sütőlemezen újabb 50 perc pihenő következett. Ezután lekentem a tejszín és víz keverékével, bemetszettem és megszórtam szezámmal. 220 fokra előmelegített sütőbe tettem, amibe beállítottam a szokásos forró vizes edényemet. Mikor a bucik kérge kialakult, kivettem a vizes edényt, a hőmérsékletet pedig 200 fokra mérsékeltem. A körülbelül fél óra alatt aranybarnára sült zsemléket rácsra tettem kihűlni.


Míg a bucik készültek összeállítottam a halfasírtokat. A kenyeret beáztattam langyos vízbe, a harcsát apró, fél cm x fél cm-es kockákra vágtam. Keverőtálba tettem, hozzáadtam az alaposan kicsavart kenyeret, tojást, mustárt, finomra vágott petrezselymet és kaprot, reszelt vöröshagymát, zúzott fokhagymát, sóztam, borsoztam. Sütésig hűtőbe tettem, hogy az ízek jól összeérjenek. 

A remulád szószhoz elkészítettem a majonézt. A tojás elkevertem a mustárral, majd vékony sugárban csorgatva, folyamatosan keverve hozzáadtam az olajat. Az uborkákat és a kapribogyót apróra vágtam, majd belekevertem a majonézbe a reszelt hagymával, nagyon finomra vágott petrezselyemmel együtt. Sóztam és a tárkonnyal, citromlével ízesítettem. Tálalásig szintén hűtőbe tettem.


Előkészítettem a fasírtokat a sütéshez. Mivel kicsit lágynak találtam a masszát, ezért hozzákevertem 2 evőkanálnyi zabpelyhet. 6 egyenlő részre osztottam, lapos korongokat formáztam. Serpenyőben zsiradékot melegítettem és beletettem a fasírtokat. Lefedve, lassan megsütöttem az egyik oldalukat, majd fedő nélkül a másik felüket is.


Asztalra kerültek a hozzávalók és mindenki maga állította össze a saját fish burgerét. 

2015. március 4., szerda

Chocolate chip cookies - amerikai csokis keksz

Sokáig tépelődtem, hogy milyen címet is adjak ennek a bejegyzésnek, ami jó hívószó is és találó is. Aztán úgy döntöttem, nevezzük annak ami, azaz ami nem. Mert látszatra ugyan csoki csipsz, de két eredeti komponenst is nélkülöz. Mellőznünk kell a barna cukrot és olyan csokoládé cseppel sem találkoztam még kiskereskedelmi forgalomban, ami a diétába illeszthetően legalább 75% kakaót tartalmazna. De bizton állíthatom, hogy így, nyírfacukorral és apró kockára vágott keserű csokival is mennyei.


Hozzávalók
300g liszt (90g sima, 210g teljes kiőrlésű búza)
1 és fél mokkáskanál sütőpor
1 és fél mokkáskanál szódabikarbóna
150g puha vaj
100g nyírfacukor (édesszájúaknak 120g)
2 kisebb tojás
fél rúd vanília kikapart magjai
120g 75%-os étcsokoládé


A csokoládét apró kockákra vágtam. A sütőt elmelegítettem 180 fokra, előkészítettem két sütőlemezt, papírral. Kimértem a liszteket és alaposan elkevertem a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat keverőtálba tettem és a robotgéppel kihabosítottam, majd több részletben hozzáadtam a nyírfacukrot, tojásokat, végül a vaníliát. Belekevertem a liszteket, majd a csokoládét. Puha, enyhén ragacsos, de jól formázható tésztát kaptam. Bevizezett kézzel, diónyi, körülbelül 15g-os darabokat vettem, golyókat formáztam, majd picit lelapítottam őket. Mivel a tészta kicsit terül, ezért egymástól 3cm-re tettem őket a sütőlemezre. 12-15 percig sütöttem kekszeket, míg a talpuk aranybarna nem lett. 


Tipp: dúsíthatjuk a kekszet olajos magokkal, szerintem dióval a legfinomabb.


2015. február 26., csütörtök

Zöldséges rizsfasírt

Mint mindenki, én is nagyon várom a tavaszt, nyarat és vele együtt a zöldségfasírt szezont. A zsenge cukkinkre, patiszonokra várva, "főzzünk abból amink van!" mottóval elkészítettem ezt a zöldséges rizsfasírtot.


Hozzávalók
150g barna rizs
50g zöldborsó
1 kisebb szál sárgarépa
fél kápia paprika
1 kisebb fej vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
50g reszelt sajt, nálam gouda
kis csokor petrezselyem
2 tojás

bors
2-3 evőkanálnyi apró szemű zabpehely

teljes kiőrlésű morzsa
szezámmag

zsiradék a sütéshez


A rizst kiválogattam, átmostam és egy éjszakára beáztattam, mert ezzel jelentősen csökkenthető a főzési idő. Másnap kétszeres sós vízben megfőztem. Ha felvette a vizet, de még nem elég puha, akkor adni kell hozzá még egy kis vizet.
Míg a rizs főtt előkészítettem a zöldségeket. A répát meghámoztam és kockákra vágtam úgy, hogy hasonló méretű legyen, mint a borsó. A paprikát szintén felkockáztam.
A borsót és a répát hozzákevertem a forró rizshez és lefedve hagytam kihűlni.
Egy nagyobb tálba, amiben a fasírtot összekeverem, belereszeltem a vöröshagymát, beletettem a zúzott fokhagymát, reszelt sajtot, paprikát, a finomra vágott petrezselymet, tojást, végül a kihűlt rizst. Sóztam, borsoztam és annyi zabpelyhet adtam hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjak. Pár percet pihentettem, majd vizes kézzel fasírtokat formáztam, szezámos morzsába forgattam és forró olajban aranybarnára sütöttem. Papírtörlőre szedtem. 
Vegyes salátával, sült krumplival és fokhagymás joghurtszósszal tálaltam.


Tipp: A rizsasírt nem csak salátával finom, de főzelék feltétként is megállja a helyét. Megmaradt rizst is újrahasznosíthatunk vele. 

2015. február 18., szerda

Mákos rozetta

Ma megint lekéstem a fényt, de legalább a keksz remek!


Hozzávalók
180g liszt (60g durum, 60g teljes kiőrlésű búza, 60g őrölt zabpehely)
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
65g darált mák
120g vaj
65g őrölt nyírfacukor
1 szobahőmérsékletű tojás
1 kezeletlen citrom héja
fél citrom leve


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A puha vajat a porcukorral kihabosítottam, hozzáadtam a tojást. Összekevertem a liszteket, mákot, lazítókat, citromhéjat majd beleforgattam a vajas részbe, végül hozzáadtam a citromlevet.
Csillagcsöves habzsákba tettem, és papíros sütőlemezre kerek kekszeket formáztam. Az előmelegített sütőben körülbelül 12 perc alatt megsütöttem. 


Ha nincs nyomózsákunk, akkor a kész tésztát tegyük fél órára hűtőszekrénybe, majd vizes kézzel vegyünk diónyi adagokat és formázzuk keksz alakúra.

2015. február 17., kedd

Kakaós csigakalács

Lábadozó lánykám ma kakaós csigát kért tőlem. Mikor az óhaját meghallottam, eszembe jutott ez az érdekes formázási technika, amit nemrég találtam. A látszólag egymás mögé sorakoztatott csigák titka csupán annyi, hogy tészta nincs teljesen átvágva és a szeletek ellentétes irányba kicsit el vannak gördítve. 



Hozzávalók
400g liszt (75g rétes, 75g durum, 150g teljes kiőrlésű búza liszt, 100g őrölt zabpehely)
20g búzasikér
8-10 pötty édesítő (vagy 50g cukornak megfelelő)
1 tojás
1 tojás sárgája
100ml langyos tejszín
100ml langyos víz
20g friss élesztő
60g olvasztott vaj

40g olvasztott vaj
keserű kakaópor
darált nyírfacukor
1 evőkanálnyi tejszín és víz keveréke, ízlés szerint édesítve


Az édesítőt feloldottam a langyos vízben, majd hozzáadtam a tejszínt. A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben (alul folyadék, felül a száraz anyagok, legfelül a rámorzsolt élesztő) a kenyérsütőgép üstjébe mértem, úgy hogy az egész tojást felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a tészta lekenéséhez. Rugalmas, selymes tésztát dagasztottam. Ha nem lenne elég lágy 1-2 evőkanál vizet adni kell hozzá. Kelesztőtálba tettem és bő fél óra alatt a duplájára kelesztettem.
Míg a tészta dolgozott, a  vajat megolvasztottam, hogy mire felhasználom kissé visszadermedjen. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam, és 3mm vastagra nyújtottam, ügyelve rá, hogy ne legyen túl széles és átlósan elférjen majd a legnagyobb tepsimen. 
A vajat egyenletesen elkentem a tésztán, majd szitán keresztül meghintetten darált nyírfacukorral és kakaóporral úgy, hogy  a tészta sehol ne látsszon ki, teljesen befedje a kakaó és a cukor. Feltekertem és áttettem a papíros sütőlemezre. 
Egy recés késsel egy cm-es szeletet vágtam, úgy hogy a tészta alját nem metszettem át. A szeletet a rúdhoz képest elhúztam jobbra, majd a következőt balra. Mindig csak 1-1 részt vágtam és gördítettem oldalra. Azzal, hogy a tésztát nem vágtam át teljesen megakadályoztam, hogy szétdőljön a kalács.


Formázás után a tésztát bő 40 percig kelesztettem, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A félretett tojással lekentem a kalácsot és 30 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütőből kivéve azonnal lekentem forró, édes tejszínes vízzel, így a puha és szaftos lesz a sütemény.
Ha kihűlt a kalács a csigák könnyen letépkedhetők.


Természetesen elkészíthető a klasszikus kakaós csiga formában is, ez esetben nem kell a tojásból félretenni.

Formázási ötlet Napfény és Fűszer -től.